'JESAM LI VEĆI KOCKAR JA ILI ONI KOJI SU PROKOCKALI DJEČJE OSMIJEHE?' / Prije devet godina Josip Kuže je izgubio najvažniju životnu utakmicu

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Kao da je za njega Jasenko Houra napisao kultnog Heroja ulice

16.6.2022.
8:55
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Da ga teška bolest nije svladala prije devet godina, legendarni igrač i trener zagrebačkog Dinama Josip Kuže možda bi još danas bio na klupi nekog nogometnog kluba.

Miljenik Bad Blue Boysa, čiji lik u obliku grafita krasi maksimirski stadion, na današnji je dan 2013. godine izgubio borbu s leukemijom, a u navijačkim srcima uvijek zauzima posebno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu svoju igračku karijeru proveo je u Dinamu. U deset je godina upisao čak 384 nastupa za Dinamo, osvojio je i Kup maršala Tita 1980. godine, a kopačke je objesio o klin točno sezonu prije nego što je Dinamo pod vodstvom Ćire Blaževića zaogrnutog u bijeli šal osvojio prvo prvenstvo bivše države nakon 24 godine.

Okušao se dvaput i kao trener zagrebačkih Modrih. Dvije je sezone proveo na klupi, a osvojio je naslov prvaka Hrvatske 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Heroj ulice

No, najviše je Kuže navijače osvojio jer ih je ranih 90-ih godina, kad se rat huktao i na tribinama, branio od milicijskog pendreka.

Image
Foto: Pixell
Image
Foto: Pixell

Kao da je za njega Jasenko Houra napisao kultnog Heroja ulice. Nije Kuže bio savršen. Zapravo, daleko od toga. Prokockao je milijune kuna, nakon smrti ostavio je svoju obitelj u dugovima, no njegova iskrenost kupila mu je brojne simpatije. Bio je jedan od nas, od krvi i mesa, sa svim svojim manama i vrlinama. Uno di noi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I tko onda ima veći porok? Jesam li ja veći kockar ako sam izgubio novac ili neki koji su izgubili dječje osmijehe i veselje navijača?", upitao je Kuže jednom prilikom u vremenima kad je Dinamov stadion zjapio sablasno prazan zbog politike uprave kluba.

I danas Dinamo u svojim redovima ima Kužea. Josipov sin Marko Kuže radi kao team manager.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo