VELIKA PRIČA VIKENDOM / Priča o Mladosti iz Kloštra: Podravski klub osvojio trofej i preporodio školu nogometa otvorivši vrata malim Romima

Image
Foto: Mladost Kloštar Podravski

Ovog vikenda vam donosimo još jednu veliku priču naoko malog nogometnog kluba. Mladost iz Kloštra Podravskog je reorganizirala školu nogometa otvorivši vrata djeci iz romske zajednice, a uz to su ostvarili najveći klupski uspjeh osvojivši Kup 2019. godine. Ovo je priča o njima i njihovom uspjehu

26.3.2022.
11:00
Mladost Kloštar Podravski
VOYO logo

Amaterski klubovi diljem svijeta i Lijepe naše pišu priče koje često ostanu neispričane, ali ih zajednica pamti i osjeća. Jednu od takvih priča našli smo u Kloštru Podravskom, malom mjestu 15-ak kilometara od granice s Mađarskom ili ako vam je draže, pola sata vožnje od Bjelovara.

U ovoj pitoresknoj općini koja po posljednjem popisu stanovništva broji tek nešto više od 2.700 stanovnika djeluje jedan posve neobičan nogometni klub. Riječ je o Mladosti iz Kloštra Podravskog čiju smo priču odlučili ispričati ovog vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i mnogi drugi nogometni klubovi u Hrvatskoj, Mladost ima dugu povijest. Osnovan je 1921. i prošle je godine proslavio stotu godišnjicu te se može reći da je do 2015. bio jedan sasvim uobičajen nogometni niželigaš koji je stanovnicima općine donosio vikend zabavu, druženje i rekreaciju. No prije sedam godina grupica od dvadesetak mladih Kloštrana se odlučila pomoći klubu da krene nekim novim, drugačijim putem te je uz podršku općine ta 'svježa krv' uzela Mladost u svoje ruke.

Image
VELIKA PRIČA VIKENDOM /

Upoznajte NK Dračice: Kvartovski klub kojem je međunarodnu slavu donio napadač sa svjetskim rekordom u broju uzastopnih hat-trickova

Image
VELIKA PRIČA VIKENDOM /

Upoznajte NK Dračice: Kvartovski klub kojem je međunarodnu slavu donio napadač sa svjetskim rekordom u broju uzastopnih hat-trickova

'Sva ta djeca zajedno idu i u školu i u crkvu pa za kaj ne bi skupa igrali i nogomet'

Prije no što uđemo dublje u priču treba spomenuti jedan važan detalj, a to je da u Kloštru kao i u većem dijelu regije živi znatan broj pripadnika romske manjine. Upravo to je bio ključan detalj na koji su se usmjerili mladi Kloštrani kada su redizajnirali svoj klub. Naime, u posljednjih sedam sezona, Mladost iz Kloštra Podravskog je uložila ogroman napor kako bi kroz nogomet i omladinski pogon pomogla intergaciji djece pripadnika romske manjine u zajednicu, a taj napor je dao neočekivane rezultate za sve – klub, romsku manjinu i zajednicu u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali Romi su dobili mogućnost da se aktivno i organizirano bave sportom, klupska škola nogometa je doživjela procvat i narasla do neslućenih visina, a Kloštar Podravski je na ovaj način dobio vezivno tkivo koje jača zajednicu i gradi bolju budućnost.

Image
Foto: Mladost Kloštar Podravski

"U našem kraju dobar dio ukupnog stanovništva čini romska populacija te je ideja bila da ih se na taj način dodatno uključi i integrira. Sva ta djeca zajedno idu i u školu i u crkvu pa za kaj ne bi skupa igrali i nogomet. Dovoljno ih ima, zainteresirani jesu i to je bio dobar potez. Naravno, uvijek ima svojih problema, trzavica i izazova, ali ništa što bi mogli smatrati problematičnim. Cijela ta priča s integracijom je bila malo veći izazov, ali to je nešto što smo i očekivali i samim tim smo na to bili spremni", priča nam Marko Keljar, tajnik škole nogometa i jedan od onih koji u ovom projektu sudjeluju od samog početka te nam je dodatno pojasnio otkud motivacija za jedan tako pozitivan pristup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pustili su nas mlađe da vodimo klub'

"Oduvijek kod nas ima dosta pripadnika romske manjine i smo svi zajedno odrastali. Mi nikad nismo imali poteškoća ili da smo bili zakinuti zbog toga. Kad smo se uhvatili vođenja kluba, razmišljali smo zašto ne bi i mlađe generacije tako te smo zbog toga krenuli tim putem", priča nam Keljar te otkriva kako je otvaranjem vrata romskoj djeci klub došao u situaciju da može ekipirati i pokrenuti više kategorija u školi nogometa.

Tako danas Mladost iz Kloštra Podravskog ima gotovo osamdeset djece u pet uzrasnih kategorija što je zbilja impozantna i pohvalna brojka s obzirom na veličinu same općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kako bismo bolje razumjeli kako ovaj klub funkcionira potrebno se nakratko vratiti u tu 2015. prije no što krenemo dalje.

"Klub je doživio određeni zaokret 2015. godine. Naime, tada je došlo do promjena u upravi kluba i načinu na koji je funkcionirao u prvom redu, jer su se mlađe snage više angažirale uz podršku starijih i iskusnijih koji su bili support sa strane. Također, imali smo u tom periodu veliku podršku načelnika i općine. Pustili su nas mlađe da se pokušamo snaći i taj klub voditi u nekom smjeru u kojem smo planirali", kazao nam je tajnik škole nogometa, a onda otkrio i tajnu tog meteorskog uspjeha s reorganizacijom škole nogometa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak osamdeset djece u Školi nogometa

"Nije ovo neka velika sredina te smo se povezali s ravnateljem škole koji je i sam bio dugogodišnji igrač Mladosti. On nam je pomogao da uđemo u osnovnu školu, motiviramo i zainteresiramo klince već od prvog razreda. Ideja ih je bila odvesti na igralište, nek se druže, nek se igraju, pa onda vidjeti koga nogomet interesira i tko se vidi u klubu. Organizirali smo i radionice u koje su bili uključeni i sami roditelji kako bi im bilo jasnije gdje i kome šalju djecu na treninge. Ideja je bila da ih se upozna i s trenerima te da se izgradi međusobno povjerenje", priča nam zaneseno Marko Keljar o vremenu kad je ovaj projekt tek bio u povojima.

Image
Foto: Mladost Kloštar Podravski

Također, otkrio nam je kako je klub paralelno s ovom akcijom ulagao i u licence i obrazovanje trenerskog kadra kako bi mogli na adekvatan način raditi s djecom. Olakotna im je okolnost bila i činjenica da djeca u Kloštru nemaju mnogo drugih opcija kad je u pitanju sport no ipak nužan je trud kako bi se mlade motiviralo za bavljenje sportom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek ima najviše najmlađih kategorija U9 koji tek kreću u školu. Kasnije se malo prorijede jer se to s vremenom filtrira. Neka djeca odustanu, druga pak odustanu pa se vrate, ali možemo reći da je prosjek po kategoriji između 15 i 20 djece. Imamo pet kategorija u kojima imamo oko osamdeset djece što je popriličan broj za ovako malo mjesto", priča nam Keljar.

'Na kraju krajeva sve su to samo djeca koju se pokušava izvesti na pravi put'

Naravno, dotaknuli smo se i izazova s kojim su se suočavali i suočavaju tijekom ovog procesa u kojem klub i škola nogometa rastu na krilima njihove neuobičajene vizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velim, izazov je to, ali ništa strašno. Roditelji znaju biti skeptični, jer se Rome gleda malo pod povećalom, ali na kraju krajeva sve su to samo djeca koju se pokušava izvesti na pravi put i mi im u tome samo pomažemo", otkriva nam tajnik škole nogometa u Mladosti te nastavlja priču na ovu temu.

"Izazovi s kojima se mi susrećemo su donekle specifični. Ti su klinci često prepušteni sami sebi. To se vidi kad sazovemo roditeljski sastanak i većini te djece se roditelji ne budu pojavili. No to samo znači da toj djeci jednostavno trebamo posvetiti više pažnje nego što je to uobičajeno. Zato mi kad idemo na gostovanja gledamo da se djeci omoguće sokovi, sendviči i slično kako djeca ne bi bila gladna. Ostali imaju svoj džeparac, oni, pak, često nemaju pa se tu uskoči, nešto se iskombinira i tako. U načelu bude nam često žao što je dio te djece zakinut za neke stvari koje druga djeca imaju i trudimo se da se to što manje osjeća", objasnio je Keljar specifičnosti u njihovoj školi nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bude tu dobacivanja i svega'

Nešto manje razumijevanja za cijelu njihovu priču imaju pojedinci iz drugih klubova s kojima se susreću pa zna biti i neugodnih dobacivanja.

Image
Foto: Mladost Kloštar Podravski

"E druga je priča, kako to gledaju ovi 'izvana'. Kad se igra protiv nekih protivnika, bude tu dobacivanja i svega. Ali kako se s takvim stvarima susrećemo na profesionalnom nivou tako se pogotovo susrećete na ovim nižim razinama. Pogotovo se takve stvari događaju ako pobjeđujemo pa su protivnički navijači frustrirani rezultatom i slično", zaključuje Marko Keljar ovaj dio priče o Mladosti iz Kloštra Podravskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kloštru raste stabilan i zdrav klub

No nije u Kloštru lijepa priča složena samo oko omladinskog pogona već se pozitivna energija prenijela i na prvu momčad koja se može pohvaliti sasvim solidnim rezultatima i stabilnošću. Seniorska ekipa već godinama igra 4. HNL u kojoj već neko vrijeme konstantno borave u gornjem dijelu ljestvice te kontinuirano ulažu u infrastrukturu.

"Jedno vrijeme smo bili u 1. županijskoj, a sad se već dobar niz godina igramo 4.HNL i to je liga koja nam je po mjeri. Ne vjerujem da ćemo se spuštati niže, jer nam izdaci nisu previsoki, imamo dobar kostur ekipe i dovoljno je selekciju tek malo nadopuniti s kojim igračem sa strane. S druge strane nemamo baš plan loviti 3. HNL u prvom redu, jer smo svjesni da iziskuje daleko veći angažman, ozbiljnost i financije. Ovo gdje jesmo je ono gdje trebamo biti. Uvijek smo u gornjoj polovini prvenstvene ljestvice, nekad treći, nekad peti. Od 14 ili 16 klubova smo uvijek u gornjem domu. Cilj je tu se zadržati, jer u ovoj ligi imamo i lijepi broj lokalnih derbija što dodatno angažira zajednicu", s ponosom nam priča Keljar dodajući kako je uglavnom nadopunu igračkog kadra rade u Bjelovaru i Koprivnici, a baš kad je nužno posegnu za po kojim igračem iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvajanje Županijskog kupa je uspjeh kojim se ponose

Ističe kako je za klub sjajno to što im je baza domaća te su samim tim izdaci manji, a financiranje kluba je lakše.

"Financiramo se iz općinskog proračuna uz neke sponzore koji su voljni pomoći klubu. To solidno funkcionira pa smo tako od 2019. na pomoćnom terenu postavili rasvjetu tako da se može trenirati u večernjim satima što je seniorima i školi nogometa jako pomoglo. Te smo 2019. ostvarili i najveći klupski uspjeh osvajanjem Županijskog kupa što je dalo dodatni zamah i probudilo entuzijazam. Od tad smo napravili tribine, nadstrešnice, sjedalice itd. Odnosno radimo na tome da i navijačima i gledateljima imamo što za ponuditi s obzirom na to da nas u prosjeku prati dvjestotinjak ljudi", priča nam Keljar. Ističe, također, kako im je ubuduće glavni cilj učiniti travnjak što boljim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj ove lijepe priče iz Podravine treba istaknuti i prijateljske odnose koje Mladost Kloštar Podravski njeguje s Zagrebom 041, još jednim klubom koji se ističe inkluzivnošću, a o kojem smo pisali u jednoj od ranijih priča ovog mjeseca.

Naposljetku možemo poželjeti puno sreće Mladosti u realizaciji njihovog projekta kako na nogometnom terenu, tako i izvan njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo