PREDSTAVLJAMO MOGUĆE SUPARNIKE U DOIGRAVANJU: / Prijete nam Mamićev adut iz Emirata i granitna grčka obrana

Image
Foto: AFP

Nakon što je u utorak završena grupna faza kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska je definitivno saznala moguće suparnike u doigravanju.

11.10.2017.
13:04
AFP
VOYO logo

Hrvatska po dobrom pamti sve dosadašnje nastupe u dodatnim kvalifikacijama za velika natjecanja. Četiri je puta naša reprezentacija morala u baraž i sva je četiri puta prošla, a pritom nije izgubila nijednu od osam utakmica. U play-offu za SP 1998. Hrvatska je izbacila Ukrajinu, potom je na putu do Eura 2004. bila bolja od Slovenije, u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2012. je naša reprezentacija stala na put Turskoj, a u doigravanju za SP 2014. je nadigrala Island.

Image
NEMA RAZLOGA ZA BRIGU, POVIJEST JE NA STRANI VATRENIH: /

Nevjerojatan je niz Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama!

Image
NEMA RAZLOGA ZA BRIGU, POVIJEST JE NA STRANI VATRENIH: /

Nevjerojatan je niz Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama!

Ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP u Rusiji je 17. listopada u 14 sati, prve su utakmice između 9. i 11. studenoga, a uzvratne sljedeća tri dana. Uoči ždrijeba donosimo kratku analizu mogućih suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠVEDSKA

Kvalifikacije je završila iza Francuske, a ispred nekad velike Nizozemske koja se nalazi u teškoj krizi. Švedska se nakon lanjskog Eura morala početi navikavati na život bez Zlatana Ibrahimovića koji se oprostio od nacionalne momčadi, a zasad se čini da joj to dobro ide o čemu svjedoči i pobjeda protiv Francuske u lipnju ove godine. Šveđane danas vodi Janne Andersson, trener koji je radio u više domaćih klubova, a glavni napadački aduti su im 31-godišnjaci Marcus Berg i Ola Toivonen iza kojih na krilu ordinira Emil Forsberg. Prvi je posljednje četiri godine igrao za Panathinaikos, a od ljeta je član Al Aina, kluba koji je trenirao hrvatski izbornik Zlatko Dalić, a danas ga vodi Zoran Mamić. Hrvatska i Švedska dosad su igrale četiri puta, dvije službene i dvije prijateljske utakmice, naša je reprezentacija slavila triput, a Skandinavci jednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REPUBLIKA IRSKA

Dodatne je kvalifikacije izborila u posljednji trenutak, pobijedivši na gostovanju Wales u posljednjem kolu i preskočivši ga na ljestvici. Završila je u poretku iza Srbije od koje je upisala i jedini poraz u kvalifikacijama i to pred vlastitim navijačima. Irski je izbornik poznati stručnjak Martin O'Neill, nekadašnji trener Celtica i Aston Ville. Irci u sastavu nemaju neku posebno veliku zvijezdu, a gotovo svi igrači im igraju u engleskim ligama. Hrvatska i Irska su se posljednji put sudarile na Euru 2012. kada je naša reprezentacija pobijedila s 3-1. Ukupno su ove momčadi odigrale sedam međusobnih dvoboja: svaka ima po dvije pobjede, a tri su utakmice završile neodlučenim ishodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SJEVERNA IRSKA

Nakon što su na lanjskom Euru prošli u drugi krug sjevernoirski su nogometaši nastavili s dobrim igrama i u kvalifikacijama za SP. Jasno je da pored svjetskih prvaka Nijemaca nisu mogli biti prvi, ali zato su se 'parkirali' ispred Češke, Norveške i Azerbajdžana našeg Roberta Prosinečkog. Od Njemačke su poraženi u oba dvoboja, a izgubili su i od Norveške, ali u trenucima kada su već osigurali drugo mjesto u skupini. Izbornik im je, kao i lani na Euru, Michael O'Neill, a glavnina igrača nastupa u Engleskoj i Škotskoj. Najveća zvijezda je Jonny Evans, nekadašnji stoper Manchester Uniteda, kapetan je Steven Davis iz Southamptona, a glavni napadač je Kyle Lafferty, nekadašnji član Rangersa i Palerma. Jedinu utakmicu protiv Sjeverne Irske, i to prijateljsku, Hrvatska je odigrala prošlog studenog kada je u Belfastu bila bolja s 3-0 pogocima Mandžukića, Čopa i Kramarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GRČKA

Grci su 2004. senzacionalno postali europski prvaci pod vodstvom Nijemca Otta Rehhagela, a i sada pokušavaju primijeniti sličan recept pa je na klupi njegov sunarodnjak Michael Skibbe, iskusni stručnjak koji je trenirao Borussiju Dortmund, Bayer Leverkusen i Galatasaray. Grčka je u skupini završila iza nedodirljive Belgije i ispred Bosne i Hercegovine, a upisala je samo jedan poraz - kod kuće od Belgijanaca. Imaju Grci vrlo čvrstu obranu, predvođenu sjajnim stoperima Sokratisom (Borussia Dortmund) i Manolasom (Roma), a u napadu je glavna zvijezda i dalje Kostas Mitroglou, danas član Marseillea. Hrvatska baš i nema posebno dobra sjećanja na Grčku, u šest dosadašnjih dvoboja samo ju je jednom svladala. Ne treba zaboraviti ni da su Grci završili ispred nas u kvalifikacijama za Euro 2012. kada su u odlučujućoj utakmici u Pireju bili bolji s 2-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo