Ekskluzivni intervju / Predsjednik HNK Gorice za RTL.hr: Europski snovi, novi unosni HNL ugovor i pitanje prvaka

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik HNK Gorice, Josip Črnko, komentirao je za RTL.hr neke od gorućih tema u hrvatskom nogometu.

7.5.2022.
10:00
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

HNK Gorica se, kao i velikogoričanski sport općenito, nalazi u usponu posljednjih godina. Ne tako davno, 2018. godine, Gorica je postala najbolji debitant u povijesti Prve HNL s čak 59 bodova.

Ove je sezone Gorica nastavila sa snažnim izvedbama i, može se reći, stoje čvrsto etabilirani u svijet između četiri velikih hrvatskih klubova i ostatka prvoligaša, uz izuzetak Lokomotive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji je ključ uspjeha kluba koji se prije samo pet godina nalazio u drugoj ligi, a danas je jedan od najboljih prvoligaša?

"Osnovno pravilo je da ne ulazite negdje za što niste spremni. U nogometu pak osim volje i spremnosti morate imati plan i osnovni budget, a za klubove poput Gorice koji ulaze iz II HNL morate biti svjesni da pogreške morate svoditi na najmanju moguću mjeru," rekao je za RTL.hr predsjednik HNK Gorice, Nenad Črnko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Gorice ističe da je od presudne važnosti da se novi prvoligaši istaknu s dobrim poslovnim planom, snažnim sponzorima i maksimalnim iskorištavanjem vlastitih prihoda.

"Nama je u II HNL pomogao kapital iz partnerskog Ugovora i taj kapital nam je osigurao neku vrstu stabilnosti tek u prvih pola godine I HNL. To znači da klubovi poput Gorice nemaju baš puno vremena za kalkulacije, morate postati prepoznatljivi u kratkom roku i stvoriti predispozicije za ostvarivanje vlastitih prihoda," nastavio je Črnko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nam je uspjelo već nakon pola sezone prvim velikim transferom (Atiemwen) nakon čega nam je sigurno bilo lakše. Ali i dalje morate nastaviti istom logikom jer sezone ispred vas to zahtijevaju. To je zasad jedina formula i ukoliko ne uspijete zarađivati 80 posto budžeta kroz transfere teško možete opstati. Zasad uspijevamo, plan je ostati i dalje na toj putanji…"

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/a5df3dbc-c1cb-11ec-923c-0242ac12004e/original

Jesu li europski snovi realnost?

U sezoni 2018-19 Gorici je nedostajalo samo tri boda kako bi izborili plasman za kvalifikacije Europske lige. Slična situacija bila je i prošle sezone, kada je petoplasirana Gorica imala 59 bodova, dva manje od treće Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Črnko, barem još neko vrijeme, ne vidi Goricu u konkurenciji s Dinamom, Hajdukom, Osijekom i Rijekom.

"I dalje vidim Goricu prvenstveno u borbi za stabilnost na sredini tablice. Teško još uvijek možemo konkurirati za europske iskorake Dinamu, Hajduku, Osijeku i Rijeci, ali nikad se ne zna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I veliki griješe, kao što se to događalo u prethodnim sezonama, a mi smo tu da iskoristimo njihove pogreške i pokušamo se nametnuti. Za nešto više treba nam dodatni iskorak, a ukoliko se on dogodi bit ćemo sigurno spremni i za Europske izazove."

Jesu li posudbe igrača loše za HNL?

Svima je dobro poznato da neki hrvatski prvoligaši zaista vole međusobno poslovati. Tako, recimo, Dinamo i Lokomotiva često razmjenjuju igrače kako bi si rasteretili igračke kadrove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je i Hrvatski dragovoljac postao filijala Rijeci, ali Črnko smatra da je ova suradnja čak donijela dobro hrvatskom nogometu.

"Iskreno ne zamaram se sa time na način da nešto šteti. U konačnici i ova aktivnost Rijeke prema Hrvatskom Dragovoljcu kad sve zbrojimo išla je u korist dobrobiti nogometa. Mi isto tako imamo neke igrače na posudbi, ali trenutno se radi o Kotarskom, Delfiju i Atiemwenu iz različitih klubova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/65dbfc9e-cd44-11ec-983f-069062d7863b/original

"Nama su tri igrača limit, jer bi nas više ograničavalo u nekim našim planovima ostvarivanja vlastitog budgeta od transfera," otkriva Črnko.

Ipak, i dalje smatra da bi Hrvatski nogometni savez trebao ograničiti broj posuđenih igrača između hrvatskih ligaša i da se, istovremeno, potaknu posudbe u 2. HNL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno, da se mene pita, i dalje sam za to da se ograniči broj posudbi na najmanju moguću mjeru, prvenstveno kod klubova u istom rangu natjecanja, dok bismo trebali stimulirati posudbe u niže lige jer je to, opet, dobro za razvoj igrača. Mislim da je jedan, maksimalno dva igrača unutar istog ranga natjecanja iz jednog kluba sasvim dovoljno da ne gubimo na obje strane, više od toga nikako.

Nova era hrvatskog nogometa

U veljači je potvrđeno kako će konzorcij sastavljen od Hrvatskog Telekoma, Supersport kladionice i HRT-a prenositi utakmice Prve HNL idućih nekoliko godina. Još uvijek nije poznato tko će i gdje će prenositi utakmice, ali radi se o velikoj financijskoj investiciji koja bi trebala pomoći svim prvoligašima, ali i općenito hrvatskom nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako važan iskorak, koji će sigurno donijeti određene pomake na svim razinama," Črnko smatra. "Očekujem da će se prvi veći benefiti od ovog vidjeti u HNL-u nakon prve dvije godine. Ovo je ogromna potvrda svima nama koji smo godinama tvrdili da HNL ima puno veću vrijednost od one koja je do sada bila regulirana TV pravima, ali isto tako mislim da su i mali klubovi poput Gorice doprinijeli da se to dogodi," ističe.

"Uvjeren sam da je ovo dobar korak da brendiramo ligu i nogomet u Hrvatskoj u nekim drugim dimenzijama, ali i da imamo još uvijek prostora unutar HNL-a da marketinški ojačamo i donesemo dodatne prihode i za vrijeme trajanja ovog Ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/ee8241b8-a9d9-11ec-a8a5-0242ac120022/original

Tko će biti hrvatski prvak?

Najviši rang hrvatskog nogometa dugo nije ovako napetu borbu za naslov hrvatskog prvaka. Dinamo je trenutno prvoplasirana momčad lige sa 70 bodova, dok na drugom mjestu stoji Hajduk s četiri manje.

Osijek se u posljednjih nekoliko kola 'spotaknuo' i izgubio odličnu poziciju na tablici. Bili su prvi u prvenstvu, a ovu nedjelju igraju derbi protiv Dinama s kojim se mogu približiti na dva boda zaostatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku, s obzirom na bodovnu prednost i samo tri kola do kraja, Dinamo je najveći favorit, iako ništa nije gotovo. Odlično je za ligu da se gotovo svi favoriti međusobno sastaju u posljednja tri kola i bit će zanimljivo do samog kraja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam prošle godine rekao da ukoliko Gorica ne može u posljednja tri kola osvojiti jedan bod, moramo ostati čvrsto na zemlji i priznati sami sebi da nismo još uvijek dorasli za takve izazove i europski iskorak."

Črnko ističe da je prvenstvo Dinamovo za izgubiti. Modri imaju bodovnu prednost i igraju protiv direktnih konkurenata za naslov, Osijeka i Hajduka u preostalih četiri kola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slično je i sada, Dinamo ima dvije domaće utakmice i jednu u Šibeniku, šest bodova u svim varijantama jamči naslov i ako se to ne dogodi morat će priznati da je u ovoj sezoni bio netko bolji od njih. To je jedina matematika i logika."

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo