UPITNA REGULARNOST / Pre(VAR)a je u najboljoj ligi svijeta izazvala kaos: Hoće li i odlučiti prvaka?

Image
Foto: Profimedia

Dojma smo da u prethodne četiri sezone sveukupno nije bilo toliko kontroverznih VAR odluka koliko ih je bilo od početka ove

9.1.2024.
11:46
Profimedia
VOYO logo

Kada je VAR uveden u englesku Premier ligu u sezoni 2019/2020 mnogi su vjerovali kako će ponajbolja liga svijeta postati još bolja. Međutim, kako je vrijeme odmicalo tako su svi počeli shvaćati da toliko željena tehnologija u nogometu možda i neće isporučiti željene rezultate.

Image
OTKRILA DETALJE /

'Schumacher s okolinom komunicira očima, samo tri osobe ga mogu posjetiti'

Image
OTKRILA DETALJE /

'Schumacher s okolinom komunicira očima, samo tri osobe ga mogu posjetiti'

U Torinu nemaju ništa protiv njegove prodaje ako dođe dobra ponuda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je bilo puno zbunjujućih i kontroverznih situacija, VAR je u Premier ligi u prvih nekoliko sezona dobio prolaznu ocjenu i navijači su ga lagano počeli prihvaćati. Onda je došla aktualna sezona…

Za vrijeme dok se vodi žestoka borba za naslov prvaka (prva četiri kluba su u svega pet bodova razlike), mnogi se pitaju koliko je sezona uopće regularna, uzimajući u obzir sudačke odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojma smo da u prethodne četiri sezone sveukupno nije bilo toliko kontroverznih VAR odluka koliko ih je bilo od početka ove. Za vas smo u nastavku izdvojili, po našem mišljenju, one najgore i najočitije.

Agonija Liverpoola

Liverpool je vodeća momčad prvenstva, a zakinuti su za najmanje pet dodatnih bodova iz dvije utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sedmom kolu, 30. rujna prošle godine Liverpool je gostovao kod Tottenhama. Utakmicu su završili s čak dva crvena kartona, a domaćini su odnijeli pobjedu zahvaljujući autogolu Joela Matipa u 96. minuti.

No, sve je moglo biti drugačije da u 34. minuti Simon Hooper nije poništio regularan gol Luisa Diaza kojim je doveo Liverpool u 1:0 vodstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svirano je zaleđe, odluka se provjeravala, ali je obična provjera zaleđa postala veliki kaos. Zbog greške u komunikaciji između glavnog suca i VAR suca, poništen je regularno zabijen gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, VAR soba je mislila kako je gol priznat te su samo potvrdili odluku glavnog suca, a on je dosudio zaleđe. Kada su shvatili da se igra nastavila, a gol poništen, već je bilo prekasno. Krovna sudačka organizacija PGMOL uputila je ispriku Liverpoolu, ali vjerujemo kako bi radije tri boda bez kojih su ostali na gostovanju nego ispriku.

No, tu nije kraj Liverpoolovim mukama ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 18. kolu 23. prosinca ugostili su tada vodeći Arsenal na Anfieldu. Gosti su uspjeli otići s teškog gostovanja neporaženi, međutim, imali su puno sreće.
Kapetan Arsenala Martin Odegaard očigledno je rukom zaustavio loptu u svom 16-tercu, ali sudac Chris Kavanagh nije ni trenutak razmišljao o kaznenom udarcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je razumljivo da sudac pojedine stvari na terenu ne vidi (zbog toga je i uveden VAR) apsolutno je neshvatljivo kako se nije VAR oglasio u ovoj situaciji i pozvao Engleza da detaljnije pogleda situaciju.

Dakle, Liverpool je teško oštećen u dvjema utakmicama u kojima bi vjerojatno pobijedio da su sudačke odluke bile ispravne i tako ostao bez dodatnih pet bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Arsenal nije bolje prošao

Iako su protiv Liverpoola imali sreće kada su izbjegli poraz, sve im se vratilo u utakmicama protiv Newcastlea i West Hama.

Topnici su u 11. kolu 4. studenog gostovali kod Newcastlea te su minimalno poraženi. No, nakon utakmice nitko nije pričao o rezultatu, već o nevjerojatnim sudačkim odlukama u jednoj od najkontroverznijih utakmica u povijesti Premier lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stuart Attwell podijelio je pet žutih kartona domaćim igračima i tek jedan gostujućim. Gledajući usporene snimke, na utakmici su trebala biti minimalno dva crvena kartona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kai Havertz je dobio tek žuti karton za opasan klizeći start na stajnu nogu Seana Longstaffa koji se samo pukom srećom provukao neozlijeđen.

Nekoliko minuta kasnije Bruno Guimaraes je laktom udario u potiljak Jorginha, a da za to nije dobio niti žuti karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U niti jednoj od tih situacija VAR se nije oglasio, a neovisno sudačko tijelo potvrdilo je kako su obje situacije trebale rezultirati crvenim kartonima.

Međutim, u 64. minuti se VAR morao oglasiti, ali su ponovno teško pogriješili. Anthony Gordon zabio je nakon asistencije Joelintona, a VAR je prilikom gola pregledavao čak tri situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključili su da lopta nije prešla gol crtu i da Gordon nije bio u zaleđu, ali nisu mogli zaključiti je li Joelinton napravio faul prije asistencije jer nisu imali "kut kamere koji bi definitivno potvrdio da je bila riječ o faulu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znamo za vas, ali nama se kut kamere čini prilično čistim i izravnim. No, za VAR suce jedne od najboljih liga svijeta to nije bilo dovoljno.

Gotovo identičan slučaj je bio u 19. kolu 28. prosinca kada je Arsenal gostovao kod gradskog rivala West Hama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je mnogima bilo jasno da je lopta prešla gol crtu, VAR soba je nakon vrlo kratke provjere još jednom ustvrdila kako nemaju "ispravan kut kamere kako bi donijeli ispravnu odluku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsenal je tako teško oštećen u dvije utakmice u kojima je izgubio šest bodova, a trenutno zaostaje za vodećim Liverpoolom pet bodova.

Navijači diljem svijeta se s pravom pitaju - što ako na kraju sezone jedan od ova dva kluba završi na drugome mjestu s bodom ili dva zaostatka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona je tek na polovici, pred nama je još 18 utakmica Premier lige, završnica će, ne sumnjamo, biti ponovno spektakularna i dramatična, a mi se iskreno nadamo da nećemo nakon nje morati ponovno pisati o sudačkim odlukama koje su je odlučile.

Napete i atraktivne utakmice te još jedan pohod Hrvatske na novu medalju gledatelji mogu pratiti od 10. siječnja - na glavnom kanalu RTL-a i streaming platformi VOYO.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo