Postoji li igdje nesposobnija policija od ove?

Iz BiH su u petak ujutro stigle nove informacije o neredima uoči utakmice Željezničara i Hajduka, koja je trebala biti odigrana u čast 90. Željinog rođendana.

7.10.2011.
11:47
VOYO logo

"Kolona autobusa, kombija i automobila sa navijačima Nogometnog kluba Hajduk iz Splita kamenovana je tokom prolaska kroz Konjic, ali vozila se nisu zaustavljala", izjavio je za bosanskohercegovački portal sportsport.ba komesar policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Amir Begić.

Tako je završilo, a kako je i zašto je sve počelo? Teško se oteti dojmu da su kaosu na Željinoj rođendanskoj proslavi kumovale i odluke policije. Naime, već tri sata prije početka susreta policija je stotinjak navijača Hajduka pristiglih iz Kiseljaka, Livna i Metkovića pustila na stadion Grbavica, dok su domaći navijači postavljali koreografiju na južnoj tribini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi video nereda u Sarajevu

Naravno, nije trebalo čekati dugo da dođe do prvih čarki, i na kraju do masovne tučnjave. Torcida je pretrčala travnjak i napala domaćine, a policija ih je izjurila sa stadiona. Pojedinačni okršaji nastavili su se u okolici stadiona, dok se pred Grbavicom okupljala masa ŽeljinihManijaka, željna osvete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenuli su prema zgradi Elektroprivrede, gdje su se okupili torcidaši, i uskoro je došlo do trećeg velikog sukoba navijača u BiH u samo dva tjedna. Zanimljivo je da su se navijači tukli barem šest minuta, letjele su baklje, kamenje, flaše, sve što se može smatrati priručnim oružjem, dva su navijača Hajduka bačena u Miljacku, a tek su onda intervenirali specijalci. Posljedice su više od 50 privedenih, najmanje 11 ozlijeđenih, od kojih je jedan Splićanin teško stradao nakon udarca kamenom u glavu te završio na operaciji u Kliničkom centru Koševo (operacija je bila uspješna, a mladić je došao svijesti, potvrdili su u bolnici).

Nakon svega se opravdano može postaviti pitanje: 'Postoji li nesposobnija policija igdje u svijetu? Kako je moguće da se u dva tjedna triput ponavlja isti ili sličan scenarij kaosa na utakmicama u BiH? Podsjetimo, prije dva tjedna došlo je od nereda na derbi utakmici BiH prvenstva između banjalučkog Borca i Željezničara, a četiri dana poslije dogodili su se i neredi u Mostaru, na kup utakmici Zrinjskog i Veleža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je čudnije da se to događa iako je danima prije susreta jasno koje su utakmice rizične, a navijači javno govore što se sprema. Međutim, policija, nekim čudom, nikako ne uspijeva spriječiti huligane, a novinski se stupci pune novim 'ratnim' izvještajima i podijeljenostima u BiH.

U cijeloj priči čudi i odluka čelnika Hajduka da u takvoj situaciji pristanu na gostovanje u Sarajevu, jer o neredima se, javna je tajna, i ovoga puta pričalo danima prije susreta. Na kraju su to shvatili na teži način, pod prijetnjama zbog kojih prestrašeni igrači Hajduka nisu ni htjeli istrčati na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201106230187006 arti-201107060850006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo