Slavlje u gradu na Neretvi / Pogledajte kako je klub koji je dao Baku i Vahu proslavio 100. rođendan: Gorilo je nebo i zemlja

Image

Ipak Velež se u posljednjih nekoliko godina postavio na noge, izgradio lijepi stadion u Vrapčićima te se prošle sezone prvi put nakon 1988. vratio u Europu, a dobru godinu je okrunio i prvim trofejem nakon zlatnih 80-ih tako što je uzeo još jedan Kup – ovog puta Kup Bosne i Hercegovine

26.6.2022.
18:40
VOYO logo

Fudbalski klub Velež je sinoć proslavio je svoj stoti rođendan. Davne 1922. na današnji dan je formirano Radničko sportsko društvo koje je preraslo u nogometni klub kojeg poznajemo kao Velež.

Ime je dobio po najvišoj planini u okolici Mostara, a kroz stoljeće koje je uslijedilo FK Velež proživio je mnoštvo prekrasnih, ali i onih mnogo ružnijih trenutaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatnim dobom se smatraju 70-e i 80-e godine prošlog stoljeća kada su imali dvije zaista impresivne generacije koje su nerijetko u očaj bacale i članove ondašnje velike četvorke pa je tako u jednoj prijateljskoj utakmici Dinamo u Mostaru primio čak devet komada (9:2), a Hajdukova zlatna generacija je dobila peticu Pod Bijelim brijegom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od raja do pakla i natrag

Trojac Bajević, Vladić, Marić činio je famozni mostarski BMV te su bili strah i trepet terenima diljem nekadašnje države. Naslijedili su ih Baka Slišković i Vahid Halilhodžić koji su ih vodili i do osvajanja dva Kupa. Mračna vremena su kao i u većini klubova bila ona ratna. Velež je ostao bez stadiona kojeg danas koristi drugi gradski klub HŠK Zrinjski, a Rođeni su bili na rubu propasti tako da su čak dva puta pali u drugu ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak Velež se u posljednjih nekoliko godina postavio na noge, izgradio lijepi stadion u Vrapčićima te se prošle sezone prvi put nakon 1988. vratio u Europu, a dobru godinu je okrunio i prvim trofejem nakon zlatnih 80-ih tako što je uzeo još jedan Kup – ovog puta Kup Bosne i Hercegovine.

Sinoć je u čast stogodišnjaku gorilo nebo iznad Mostara, a kako se slavilo u gradu na Neretvi pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo