PITALI SMO HNS ŠTO MISLI O NOVOM PREOKRETU U 'SLUČAJU SOSA': / Ipak neće moći igrati za Njemačku? 'Bio je u našim planovima, ali...'

Image
Foto: Profimedia

Sosa je za Hrvatsku U-21 reprezentaciju igrao 12. studenog 2020. godine protiv Škotske i tada je imao 22 godine i devet mjeseci

10.5.2021.
14:42
Profimedia
VOYO logo

Mladi lijevi bek, Borna Sosa, odlučio je prije nekoliko dana kako će zaigrati za Njemačku, a ne za Hrvatsku. Papirologija je već sređena, Sosa je dobio državljanstvo i tamošnji mediji već su počeli slagati momčad za Euro u kojem igra i bivši mladi hrvatski reprezentativac.

Međutim, postoji velika šansa da se Sosi ugase snovi, odnosno, da mu FIFA zabrani nastupati za Njemačku. Naime, u rujnu 2020. godine u statut FIFA-e dodana je odredba koja, de facto, sprječava Sosu i igrače sa slučajevima sličnim njegovom, da igraju za drugu reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak dobivanja državljanstva Sose pokrenut je tek ove godine, a pravilo kaže da igrač može promijeniti reprezentaciju i odabrati selekciju države čije državljanstvo nije imao jedino u slučaju da nije nastupio ni za jednu reprezentativnu selekciju nakon što je napunio 21 godinu.

Sosa je za Hrvatsku U-21 reprezentaciju igrao 12. studenog 2020. godine protiv Škotske i tada je imao 22 godine i devet mjeseci. Prema tom pravilu Sosa ne može nastupiti za Njemačku jer nije imao njemačko državljanstvo, a nastupao je za mladu reprezentaciju Hrvatske kada je već bio stariji od 21 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA je to pravilo uvela upravo zbog ovakvih situacija, kako bi se izbjegla mogućnost da igrač “pobjegne” u drugu reprezentaciju u posljednji tren i kako bi se zaštitile reprezentacije koje su uložile i odgojile igrače. Nedavno se ovo pravilo već primijenilo kod Švicarca albanskog podrijetla, Nedima Bajramija. On je htio igrati za Albaniju, dobio je poziv na okupljanje i bio je na utakmicama Andore i Engleske, ali nije mogao igrati jer je četiri puta nastupio za U-21 reprezentaciju Švicarske nakon 21. rođendana i sada nema pravo nastupa za Albaniju.

Nekako je teško za povjerovati da u Njemačkom nogometnom savezu nisu znali za ovo pravilo, ali ono je podosta jasno i već je primjenjivano. Sada predstoji vidjeti hoće li Nijemci pronaći neku rupu u zakonu ili će ispregovarati kod FIFA-e nekakvo zaobilaženje pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

HNS se ogradio i poštuje odluku Sose

Poslali smo upit i Hrvatskom nogometnom savezu vezan za ovu temu, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Hrvatski nogometni savez primio je na znanje kako je Borna Sosa u telefonskom razgovoru obavijestio izbornika A reprezentacije Zlatka Dalića kako namjerava u budućnosti predstavljati reprezentaciju Njemačke. Hrvatski nogometni savez prihvaća i poštuje odluku Borne Sose koji poput svakog igrača ima pravo odabrati za koju će reprezentaciju nastupati, sukladnom Fifinom statutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS nikad neće zadirati u neovisnost izbornika bilo kojeg uzrasta, no Sosa je neupitno bio u planovima stručnog stožera A reprezentacije koji je s njim bio u kontaktu posljednjih pola godine. Pritom je Sosa bio upoznat s planom da se na njega računa za okupljanje u ožujku, kada je na zamolbu izbornika U-21 Igora Bišćana prepušten mladoj reprezentaciji, imajuću u vidu važnost Europskog prvenstva i činjenicu da ne može igrati na prve dvije utakmice tijekom tog okupljanja.

HNS i stručni stožer A reprezentacije vidjeli su Sosu kao primjer igrača koji su prošli cijeli razvojni put mladih hrvatskih selekcija i pritom postali spremni dati doprinos uspjesima A reprezentacije - to je prirodni put koji su prošli brojni igrači, i to je sustav koji je iznjedrio aktualne svjetske doprvake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS neće komentirati eventualni postupak promjene nogometnog državljanstva jer se radi o Fifinom predmetu o kojem HNS nema sve relevantne informacije, a pritom ne sumnjamo da će Fifa donijeti odluku sukladnu svim važećim propisima", odgovorili su nam tako iz HNS-a.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo