na tribinama 10 tisuća hrvata / Operacija Euro - događaj visokog rizika: Hrvatska šalje policiju, nema garancije sigurnosti

Još 25 dana dijeli nas od Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj. Dok izbornici slažu sastave, policije diljem Europe slažu sigurnosne planove - jer prema procjenama - riječ je o najrizičnijem natjecanju dosad

16.5.2016.
18:22
VOYO logo
Image
tribine evakuirane /

Odgođena utakmica Manchester Uniteda i Bournemoutha: na Old Traffordu detonirana bomba

Image
tribine evakuirane /

Odgođena utakmica Manchester Uniteda i Bournemoutha: na Old Traffordu detonirana bomba

Utakmica između Manchester Uniteda i Bournemoutha jučer je bila odgođena zbog nevjerojatnog propusta, pokazala je istraga. Naprava zbog koje je ispražnjen Old Trafford – bila je lažna bomba koju je jedna privatna tvrtka pogreškom zaboravila na stadiona nakon nedavne sigurnosne vježbe. Vlasti su slučaj nazvala fijaskom i zatražile istragu.

"Mislim da bi klub trebao preuzeti vođenje istrage. Trebamo saznati što je pošlo po zlu, zašto i tko je odgovoran. Najbitnije od svega je da se ovakvo što više ne ponovi", poručio je Tony Lloyd, gradonačelnik Manchestera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bizaran, ali i velik test za britansku policiju ujedno je bio i podsjetnik na opasnost koja prijeti. 

Manchester se jutros spominjao i u Zagrebu, na HNS-ovoj konferenciji o sigurnosti, uoči Eura u Francuskoj. Mjere sigurnosti veće su no ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je doista u ovom trenutku, s obzirom na sigurnosnu situaciju koja postoji u svijetu jedan ogroman izazov. Ja koliko sam uspio zaključiti, francuska se policija, vrlo, vrlo ozbiljno priprema, vrlo kvalitetno priprema, ali vidjet ćemo, nadamo se da 
će biti sve najbolje", izjavio je Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a.

Put Francuske će i brojni Hrvati. I Hrvatska u Francusku šalje policajce, njih osam specijalizranih za navijače, ali i spremni za reagiranje nakon eventualnog napada. 
Navijače pak očekuju rigorozne mjere sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da će same procedure ulaska na stadion biti puno duže, da će trebati doći puno ranije, da će u smislu dozvoljenih predmeta biti također rigoroznije procedure i da će sigurno odluka svih sigurnsnih službi u smislu preventivnog udaljavanja nekog sa sportskog objekta biti puno rigoroznija", objašnjava Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije MUP-a RH.

Drugim riječima, reagirat će se i na najmanji mogući incident. Takav pristup očito ulijeva povjerenje, jer na tribinama se očekuje 10 tisuća Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potražnja je ogromna. Svi naši aranžmani koje smo imali su gotovo popunjeni, tako da razmišljamo  i o aktiviranju još jednog chartera s kojim bi navijače odveli na Europsko prvenstvo u Francusku", dodaje Goran Šprem, turistička agencija.

Najveća je potražnja upravo za prvi susret s Turskom 11. lipnja u Parizu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za sigurnost potvrdio: 'Utakmica s Turskom bit će najriskantnija'

Gost RTL-a Danas bio je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović koje je komentirao kako teku pripreme sigurnosnih službi.

"U svakom slučaju, prva utakmica s Turskom će biti najriskantinija, a naravno, imajući u vidu sve događaje koji su u Turskoj aktualni. Prosvjedi u njihovom glavnom gradu - Istanbulu se događaju često i dosta su nasilni", poručuje Marjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za organizatora, ovo nije samo ispit za francuski sustav sigurnosti, nego ispit za cijelu demokraciju i sustav sigurnosti jer nikako ne smijemo ispustiti iz vida činjenicu da su svi zaintersirani da ovo prvenstvo prođe u najboljem mogućem redu", dodaje.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo