Nije bilo lako otići iz Rusije znajući da smo mogli i do zlata, ali doček koji je za njih spremljen u Zagrebu itekako je bio utjeha

Tristo šezdeset i pet dana nakon povijesnog uspjeha za hrvatski nogomet sve se čini kao da je bilo jučer. Kolone automobila koji na cesti trube, ulice obojane u crvene i bijele kvadratiće, hektolitri alkohola i onaj osjećaj da smo opet na krovu svijeta.

Dobro, skoro na krovu. Francuzi su se popeli stepenicu više na postolju. utrpali su nam četiri komada, no jučer se na suđenje u tom presudnom finalu potužio izbornik Zlatko Dalić.

“Ne zamjeram si ništa. Možda da smo igrali drugačije, da smo mi stali iza i čekali njih, ali utakmica je tako bila diktirala da smo mi morali ići na posjed lopte i kontrolu utakmice, što je bilo dobro. Jer, dobili smo prvi gol nakon nepostojećega faula, i zabili smo si autogol. Drugi gol primili smo u jeku naše dominacije, dosuđen je bio penal koji nije postojao. Dakle, ako bih nešto promijenio u toj utakmici, promijenio bih – suca! Ok, dogodi se pogreška, ne mogu ja sada reći ‘za naš poraz kriv je sudac’. Ali opet, to je finale, nije u redu da ga presudi jedan penal koji nije postojao”, rekao je Dalić u intervjuu za Večernji list.

"Siguran sam da to nije bila prava odluka"

Prisjećajući se tog finala s izbornikom se složio i Dalićev pomoćnik te legendarni hrvatski reprezentativac Ivica Olić koji je imao žestoke kritike na suđenje u toj utakmici.

"To mi je jedini žal tog Svjetskog prvenstva, tog finala, da je ta odluka na kraju odlučila da utakmica ode u drugom smjeru. I moram priznati da do dan danas nisam uspio razumjeti zašto je u tako važnoj utakmici sudac donio takvu odluku, uz svu tu mogućnost VAR-a i svega koji je on nekoliko puta gledao čak i sam, siguran sam, nije bio siguran da je to prava odluka", kazao je Ivica Olić, član stručnog stožera nogometne reprezentacije za RTL.

[FOTO] GDJE SI BIO 2018.? Prije godinu dana svjedočili smo nevjerojatnim scenama; ovako ste dočekali Vatrene

Nije bilo lako otići iz Rusije znajući da smo mogli i do zlata, ali doček koji je za njih spremljen u Zagrebu itekako je bio utjeha.

"To je takva kiša bila, i tako se spustilo, imali smo priliku vidjeti u Moskvi da je i nebo plakalo. Svi smo bili žalosni što nismo došli do samog kraja, bila je jedinstvena prilika, međutim sve smo to jako brzo zaboravili", kazao je Olić.