'DER KAISER' / Od Beckenbauera se oprostili klubovi i nogometne legende: 'Jako mi je žao da je preminuo, bio je velikan'

Image
Foto: profimedia

Svijet ga je prepoznao 1966. godine kada je debitirao tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a zatim je s Njemačkom 1972. godine došao do europskog naslova pa dvije godine kasnije i do svjetskog

8.1.2024.
20:49
profimedia
VOYO logo

Legenda, Franz Beckenbauer preminuo je u 78. godini ostavljajući za sobom nezaboravnu nogometnu karijeru, prvo kao igrač, a zatim kao trener.

Image
NJEMAČKA IKONA /

Nogometni svijet šokiran: Preminuo legendarni Franz Beckenbauer

Image
NJEMAČKA IKONA /

Nogometni svijet šokiran: Preminuo legendarni Franz Beckenbauer

Svoju je nogometnu karijeru započeo s devet godina igrajući kao dječak za SC 1906 Munich, a zatim je tri godine kasnije zaigrao za mlađu momčad Bayerna. Za prvu momčad Bavaraca debitirao je 1964. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedničkim je snagama s napadačem Gerdom Mullerom i vratarom Seppom Maierom Bayernu pomogao osvojiti četiri naslova Bundeslige i četiri njemačka kupa u razdoblju između 1966. i 1974. godine.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/88cfe502-ae5d-11ee-b8fc-9a2712bf3488/original

Svijet ga je prepoznao 1966. godine kada je debitirao tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a zatim je s Njemačkom 1972. godine došao do europskog naslova pa dvije godine kasnije i do svjetskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kopačke o klin objesio je 1983. godine, a vrlo brzo bacio se u menadžerske vode. I u toj ulozi je briljirao vodeći Njemačku do finala Svjetskog prvenstva 1986. kada su izgubili od Argentine. Četiri godine kasnije Argentini su vratili za taj poraz te ih pobijedili 1-0.

Nakon tog je turnira odlučio dati ostavku, a zatim je svoj trag ostavio i u upravama klubova. Prvi na repertoaru bio je Marseille, ali se ondje nije zadržao pretjerano dugo. Nakon toga je bio zadužen za Bayern te ga je 1993./94.vodio do uspjeha u Bundesligi. Na kraju je preuzeo ulogu potpredsjednika Njemačkog nogometnog saveza. Predvodio je uspješnu kandidaturu Njemačke za domaćina Svjetskog kupa 2006. godine, što ga je zauzvrat dovelo do toga da predsjeda organizacijskim odborom turnira, a ti su trijumfi učvrstili njegov položaj u očima njemačke javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali večeras, Njemačka je utihnula, a mnogi su na svojim društvenim mrežama odlučili Beckenbaueru odati počast.

Bundesliga se od ove nogometne legende oprostila na svom Instagram profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vijest o smrti Franza Beckenbauera shrvala je obitelj Bundeslige. Prava ikona, tada, sada i uvijek. Počivaj u miru, Der Kaiser", napisali su, a Njemačka nogometna liga (DFL) također je odala počast:

"Žalimo zbog gubitka legende svjetskog nogometa. Počivaj u miru, Franz Beckenbauer."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njima su se pridružili i njemačka Borussija te Bayer Leverkusen.

"Borussia Dortmund oplakuje gubitak velikog njemačkog nogometaša. Počivaj u miru, Franz Beckenbauer. 'Kaiser' će se pamtiti zauvijek. Naše misli su s njegovom obitelji i svim njegovim voljenima", "Preminuo je jedan od najvećih njemačkih nogometaša. Naše su misli s obitelji Franza Beckenbauera, njegovim prijateljima i svim njegovim pratiteljima. Naša iskrena sućut", napisali su klubovi Bundeslige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Duboko smo ožalošćeni zbog smrti Franza Beckenbauera, jednog od najvećih nogometnih igrača ikada. Pobjednik Svjetskog prvenstva i kao igrač i kao menadžer, 'Der Kaiser' bio je jednako elegantan koliko i dominantan. Zauvijek će ga pamtiti", napisala je engleska Premier liga, a oglasili su se i engleski vratar Peter Shilton te napadač Gary Linker:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je tužno čuti da je veliki Beckenbauer nažalost preminuo. Bio je fantastičan igrač koji je dosegao status svjetske klase. RIP #Legenda", "Jako mi je žao čuti da je Franz Beckenbauer umro. Jedan od apsolutnih velikana naše igre. Der Kaiser je bio najljepši nogometaš koji je sve osvojio gracioznošću i šarmom. RIP."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napete i atraktivne utakmice te još jedan pohod Hrvatske na novu medalju gledatelji mogu pratiti od 10. siječnja - na glavnom kanalu RTL-a i streaming platformi VOYO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo