NOVO REMEK-DJELO TRENERSKOG GENIJALCA: / Nikad ne sumnjate u Pepa, opet je stvorio stroj koji melje sve pred sobom

Image
Foto: AFP

Manchester City je trenutno na nizu od 14 pobjeda što nikad ranije nije u istoj sezoni uspjelo nijednom klubu u Premier ligi

11.12.2017.
19:13
AFP
VOYO logo

Iako mjesec prosinac još nije došao ni do sredine, u engleskoj je Premier ligi prvak praktički već poznat. Istina, oni vječno oprezni će upozoriti da nije odigrana još ni polovica utakmica u natjecanju i da je još uvijek sve moguće, ali ruku na srce, navijači Manchester Cityja već polako mogu početi slaviti naslov. Stroj koji je ove sezone upalio Pep Guardiola jednostavno ne prestaje mljeti i doista je teško povjerovati da bi mogao ispustiti prednost.

Image
CITY SVLADAO UNITED I STAVIO ŠAMPANJAC NA HLAĐENJE: /

Marš Guardiolinih trupa Old Traffordom za rekord Premier lige

Image
CITY SVLADAO UNITED I STAVIO ŠAMPANJAC NA HLAĐENJE: /

Marš Guardiolinih trupa Old Traffordom za rekord Premier lige

Izjednačio rekord Tottenhama

Građani nakon 16 kola imaju na kontu 15 pobjeda i jedan remi i uz Barcelonu, Atletico Madrid i Inter su jedina neporažena momčad u ligama 'petice' ove sezone. Pred najbližim pratiteljem Manchester Unitedom imaju ogromnih 11 bodova prednosti, a aktualni prvak Chelsea zaostaje već 14 bodova. Samo za usporedbu, 46 bodova koliko ih Manchester City ima u ovom trenutku, na kraju prošle sezone je bilo dovoljno za visoko osmo mjesto na ljestvici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

City je trenutno na nizu od 14 pobjeda što nikad ranije nije u istoj sezoni uspjelo nijednom klubu u Premier ligi. Ujedno je Guardiolina momčad izjednačila najbolji start u povijesti elitnog engleskog razreda: 1960. je Tottenham krenuo u natjecanje s 15 pobjeda i jednim remijem. Niz Spursa je stao u 17. kolu, što znači da City već ove srijede, kada gostuje kod Swanseaja, može postati samostalni rekorder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pričali o Mourinhu, ukazao se Pep

Nema sumnje da je moćno ovosezonsko izdanje Manchester Cityja novo remek-djelo Pepa Guardiole. Posljednjih je godina bilo dosta onih koji su sumnjali u njega, ali 46-godišnji je Katalonac još jednom dokazao da je vrhunski strateg i da mu u ovom trenutku nema ravnog na svijetu. Uoči ove sezone brojni su mediji isticali kako je Jose Mourinho u drugoj sezoni u svakom klubu koji je trenirao osvajao naslov prvaka države. Engleski naslov doista će ove sezone stići u Manchester, ali slavit će se s plavim zastavama u zraku. Plavi dio grada jednostavno u ovom trenutku na klupi ima daleko boljeg stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je 2012. odlučio napustiti Barcelonu s kojom je osvojio čak 14 trofeja, već se tada spominjalo da bi Guardiola mogao završiti u Manchester Cityju u kojem rade njegovi prijatelji i bivši suradnici Ferran Soriano i Txiki Begiristain. Pep se, ipak, nakon jednogodišnjeg odmora odlučio na sasvim drugačiju pustolovinu, odlazak u redove njemačkog velikana Bayerna. Dijelu navijača i javnosti se dovođenje Guardiole nije svidjelo jer je u sezoni prije toga div iz Münchena pod vodstvom Juppa Heynckesa osvojio sve što se moglo, uključujući i Ligu prvaka.

U Bayernu bez europskog trona

Čelnici Bayerna su, unatoč tome, odlučili poslati Heynckesa u mirovinu kako bi na klupu mogli postaviti najveću trenersku zvijezdu današnjice. S Guardiolom su dobili šou, dobili su igru temeljenu na kreativnosti, tehnici, stalnom kretanju lopte, gomili dodavanja na malom prostoru... No, s njim na klupi Bayern se više nije uspinjao na europski tron, a kad je bavarski klub u pitanju, to je jedino što se računa. Osvojio je Guardiola u tri sezone triput naslov njemačkog prvaka, ali Bayern je toliko bogatiji i moćniji od svih u ligi, da se naslov državnog prvaka jednostavno podrazumijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izostanak europskog naslova s Bayernom mnogim je kritičarima, među kojima je bio i Mourinho, bio glavni argument da Guardiola ipak nije takav genijalac. A konačna potvrda ove teze trebao je biti njegov dolazak u Premier ligu u kojoj za naslov konkurira pet ili šest klubova. Prva sezona u kojoj su Pepove trupe zauzele tek treće mjesto s čak 15 bodova zaostatka za prvakom Chelseajem bila je voda na mlin onima koji su sumnjali u trenersku kvalitetu nekadašnjeg sjajnog veznjaka. No, onda je stigla i aktualna sezona u kojoj je Guardiola još jednom pokazao tko je i što je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraljevstvo za bekove

Potrošio je, istini za volju, gotovo 250 milijuna eura na pojačanja kako bi složio momčad po svome ukusu. Mnoge je pritom začudilo da je 140 milijuna eura dao za trojicu bekova, ali Pep je znao što radi. U njegovoj igri s trojicom stopera, bekovi imaju itekako važnu ulogu u kreiranju napada i zato nije štedio prilikom dovođenja Kylea Walkera, Danila i Benjamina Mendyja.

Možda Cityjeva igra ne oduševljava kao što je oduševljavala Barcelonina kad ju je vodio Pep. U posljednjih nekoliko kola Građani nisu bili toliko uvjerljivi, ni do nedjeljne pobjede protiv Mourinhova Manchester Uniteda nisu došli nekom ludo zabavnom igrom. Ali nitko i dalje nema recept za Pepovu momčad koja ima njegov prepoznatljiv rukopis. Presing i osvajanje lopte u samo nekoliko sekundi nakon što je izgube glavne su značajke igre Guardiolinih nogometaša. Igre koju toliko tvrdoglavo forsira i s kojom u konačnici uspijeva gdje god dođe. Koliko god sumnjali u njega...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo