NOVI UEFIN SUSTAV NATJECANJA MOGAO BI BITI POGUBAN ZA HRVATSKE KLUBOVE: / Nitko neće ići u Europsku ligu?

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zadrži li ove sezone Hrvatska mjesto među 15 najboljih u Europi, u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Konferencijsku ligu imat će dva predstavnika, a u Europskoj ligi jednog

26.9.2019.
15:05
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Čelnici UEFA-e potvrdili su da će od sezone 2021./2022. krenuti novo klupsko natjecanje. Konferencijska liga bit će treće UEFA-ino natjecanje po jačini, odmah iza Lige prvaka i Europske lige, a pobjednik tog novog natjecanja stekao bi pravo sudjelovanja u Europskoj ligi.

Kako je plan krovne europske nogometne organizacije da smanji broj klubova u Europskoj ligi smanji s 48 na 32, momčadi s manjim koeficijentom ulazit će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, dok će prvaci svih europskih država ići u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Konferencijskoj ligi sudjelovat će 32 kluba (osam skupina po četiri momčadi). Petnaest klubova zauzet će klubovi koji ispadnu iz kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu, a ostalih 17 mjesta rezervirano je za ostale klubove.

Što se tiče financija, nagrade će za male klubove u Konferencijskoj ligi biti i više nego privlačne. Za ulazak u skupine dobit će 1,24 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike promjene

Pokretanje Konferencijske lige utjecat će na Europsku ligu. Naime, postojat će tri pretkola i doigravanja. Prvo će u pogon 16 klubova; tri pobjednika nacionalnih kupova iz saveza koji se nalaze između 13. i 15. mjesta po koeficijentu, koji će igrati s tri poražena iz 2. kvalifikacijske runde Lige prvaka (ligaški put), te deset poraženih iz iste runde LP, ali iz puta prvaka, koji će igrati međusobno. Osmorici pobjednika u play-off rundi pridružit će se šest pobjednika kupova od 7. do 12. mjesta, te šest poraženih iz 3. kvalifikacijske runde Lige prvaka (put prvaka), pišu Sportske novosti.

Deset pobjednika tih dvoboja igrat će u skupinama, kao i šest pobjednika kupova iz asocijacija rangiranih od 1. do 6. mjesta, četiri petoplasirane momčadi iz četiri najjače lige, četvrtoplasirana momčad iz 5. lige po jačini, te deset poraženih iz play-off runde Lige prvaka. Dakle, u kvalifikacijama za Europsku ligu sudjelovat će samo klubovi iz 15 najjačih europskih liga. Hrvatska je trenutačno 17. i ne ostvari li napredak, neće imati predstavnike u Euroligi. Jedino ako prvak Hrvatske ne bude neuspješan u kvalifikacijama za Ligu prvaka pa preseli u ovo natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će i promjena u Europskoj ligi. Pobjednici skupina idu direktno u osminu finala, a drugoplasirani klubovi iz skupine ići će u drugi krug u kojem će igrati protiv trećeplasiranih klubova iz skupina Lige prvaka.

Neizvjesnost za hrvatske klubove

Konferencijska liga krenut imat će tri kvalifikacijske i play-off rundu. Ostane li Hrvatska na 17. mjestu, imat će tri predstavnika u kvalifikacijama, a sva tri startat će u 2. kvalifikacijskom kolu. Tamo će krenuti i 20 poraženih iz pretkola i 1. kola Lige prvaka. U skupine, njih osam po četiri kluba, plasirat će se 22 pobjednika parova iz play-off runde KL, te deset gubitnika iz play-off runde EL. Nokaut faza bit će nalik onoj u Europskoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam pobjednika skupina direktno će u osminu finala, gdje će čekati bolje iz dvoboja osam drugoplasiranih iz skupina Konferencijske lige, te osam trećeplasiranih iz Eurolige.

Zadrži li ove sezone Hrvatska mjesto među 15 najboljih u Europi, u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Konferencijsku ligu imat će dva predstavnika, a u Europskoj ligi jednog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo