UDARAC ZA ŠUKERA: / 'Nije trač, ovo su stvarne činjenice u istražnim dokumentima'

Image
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Davor Šuker i njegova navodna umiješanost u korupcijsku aferu glavna je sportska tema hrvatskih medija proteklih dana, a jedna od glavnih u njemačkim.

1.7.2015.
9:05
Ivo Čagalj / PIXSELL
VOYO logo

Novinar njemačke državne televizije ARD Benjamin Beck došao je u posjed dokumenata koji navodno dokazuju Šukerovu umiješanost u kladioničarsku aferu i obnovio ovu priču staru pet godina. Dio tih dokumenata su i transkripti sms poruka koje su razmjenjivali Šuker i jedan od čelnika kladioničarske mafije Šapina, a prema kojima je navodno sve vidljivo.

Tako se predsjednik HNS-a našao na udaru hrvatske javnosti, UEFA tvrdi da nema razloga za istragu jer istražitelji u Bochumu nemaju ništa konkretno, ali oblak sumnje još uvijek stoji nad Šukerovom glavom. Šuker je popularna persona i u Njemačkoj, čiji su mediji posljednjih dana posvetili dosta pozornosti o ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je, pak, ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitung donio tekst pod naslovom ‘U stavu mirno kod fašističkog vođe‘, u donosi Šukerov grijeh iz davnina, poziranje na grobu Ante Pavelića i njemačke kolege se pitaju kako je uopće takva osoba postala predsjednik nogometnog saveza.

Šuker treba zamrznuti dužnosti

Javio se i sam Šuker u priopćenju objavljenom na službenim stranicama HNS-a, kazavši kako on sa ničim nema veze i da je njegov jedini grijeh što poznaje Šapinu, te podsjeća da u Bochumu nema status osumnjičenika, a niti svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nastavlja se seciranje situacije nekad najboljeg hrvatskog nogometaša. Sad je na red došao Deutsche Welle, za koji je ugledna njemačka pravnica i suradnica Transparency Internationala Sylvia Schenk kazala kako bi "Šuker trebao 'zamrznuti' dužnosti dok se ne razjasne sumnje oko njegove veze s nogometnim manipulatorima".

"U istražnim dokumentima Državnog odvjetništva u Bochumu stoji da je Šuker bio u kontaktu sa Antom Šapinom i da je Šapina dao Šukeru određene informacije. To je dovoljno da se na temelju tih sumnji detaljno istraži o čemu se radi. Ne možemo se sada praviti kao to nije nikakav problem.", kazala je Schenk dodavši kako se Šuker sam u Bochumu mora očitovati o svemu. Jer, po njoj je evidentno da se Šapina kod Šukera informirao i da je Šapina Šukeru rekao o kojoj spornoj utakmici se radi. Upravo zbog toga, navodi Schenke, Šuker bi se morao detaljnije očitovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj ovako nešto ne bi prošlo

"UEFA bi sve to trebala istražiti. Ja samo podsjećam da se radi o vrlo jasnim činjenicama u istražnim spisima. Ne radi se o traču, već o stvarima koje se nalaze u službenim istražnim dokumentima. Ukoliko se ispostavi da Šuker nije na vrijeme te informacije javio nadležnim organima UEFA-e, a što je bila njegova obveza, pogotovo u slučaju ako je profitirao od manipulacija, po mom mišljenju ostavka će biti neizbježna", jasna je Schenke koja je još kazala kako je nejasno kako UEFA nije prije istražila ovaj slučaj i sporne dokumente prije nego što ga je izabrala u Izvršni odbor.

Prema njoj, u Njemačkoj ovako nešto ne bi prošlo jer bi pritisak medija bio intenzivan i ta bi osoba moprala odmah zamrznuti svoje funkcije dok se ne razjasne prigovori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo