Zbog deset baklji / Novi trend u HNL-u?: Dinamo tužio svoje navijače, moraju klubu isplatiti sto tisuća kuna

Drugi se veliki hrvatski klubovi s ovakvim postupkom nisu složili

30.10.2018.
20:00
VOYO logo

Počinje revolucija u obračunu s huliganima na tribinama. Dinamo je tužio četvoricu navijača zbog kojih je platio visoku kaznu UEFA-i, a sud odlučio da klub ima pravo na naknadu štete.

Prva je to pravomoćna presuda za slučaj u kojem je nogometni klub zbog nereda tužio navijače, ali ne i zadnja. Ovoj metodi kažnjavanja pridružuje se i HNS, koji poziva i ostale klubove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bad Blue Boysi dobro su 'naložili' na tribinama u Koprivnici

Image

Bad Blue Boysi dobro su 'naložili' na tribinama u Koprivnici

Osmog kolovoza 2012. na Maksimiru su pala četiri gola, ali i deset baklji. I za četvoricu Dinamovih navijača - bit će to vjerojatno najskuplje baklje u životu. Jer stajat će ih sto tisuća kuna.

"Mi nismo sretni s tom metodom, ona je doista krajnji način zaštite kluba. Vidjet ćemo da li će to prestati, da li će se to eliminirati s naših stadiona, da li će navijači shvatiti da je to krivo. Ako ne shvate onda ćemo krenuti i u naplatu ovu i u neke druge postupke", rekao je direktor za sigurnost u Dinamu Krešimir Antolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nereda na utakmicama Dinamo je u posljednjih deset godina UEFA-i platio gotovo milijun i 300 tisuća eura kazni odnosno oko 9 milijuna kuna. Pa iz kluba poručuju da bi tužbi protiv navijača moglo biti još.

"Svaka baklja koja je bačena u teren, svaka baklja koja je zpaljena na tribini direktno utječe na uspjeh kluba za koji oni navijaju. I mi smo spremni i naši pravni zastupnici su spremni u slučaju našeg zelenog svjetla već sutra, figurativno, krenuti u nove sudske tužbe koje će sigurno rezultirati našom pobjedom", dodao je Antolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U borbi protiv huligana istu metodu već je počeo koristiti i HNS - nogometni savez s najviše kazni u posljednjih pet godine.     

"Mi smo u postupku, išli smo već s regresnom tužbom. Imamo prvostupanjsku presudu, a upravo sada spremamo tužbu za nerede u Saint Etiennu", rekao je Miroslav Marković, povjerenik za sigurnost HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve tužbe, kažu, u državama poput Francuske i Njemačke normalna su stvar i nisu usmjerene protiv navijača.

"Godinama slušamo o tome da želimo mir na stadionima, obitelji na stadionima, ljudi žele voditi djecu na stadione. To je jedna mjera protiv huliganizma ne protiv navijača. I apsolutno sma siguran da će svi sudionici prije ili kasnije tu mjeru početi koristiti", rekao je Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa presudu po kojoj je Dinamo dobio pravo huliganima naplatiti štetu planiraju dostaviti svim nogometnim klubovima prve i druge lige.  

Drugi se veliki hrvatski klubovi s ovakvim postupkom nisu složili. Hajduk, Rijeka i Osijek priopćili su da nemaju problema sa svojim navijačima te da se neće povesti Dinamovim primjerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo