POČIVAJ U MIRU / Nogometni svijet zavijen u crno, reakcije stižu sa svih strana: Oglasila se UEFA, ali i beogradski Partizan

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Reakcije na smrt trenera svih trenera stižu sa svih strana

8.2.2023.
9:22
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

U Zagrebu je u 88. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo bivši hrvatski nogometni izbornik Miroslav Ćiro Blažević.

Image
VELIKAN HRVATSKOG NOGOMETA /

Ovako je izgledao nogometni put legendarnog Ćire: Njegovo ime je zlatnim slovima upisano u povijest našeg nogometa

Image
VELIKAN HRVATSKOG NOGOMETA /

Ovako je izgledao nogometni put legendarnog Ćire: Njegovo ime je zlatnim slovima upisano u povijest našeg nogometa

Blažević je preminuo nakon što se duže vrijeme borio sa zloćudnom bolešću, koja je, nažalost, metastazirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put dijagnosticiran mu je karcinom prostate 2011. godine, no Blažević se othrvao opakoj bolesti. Godinu dana nakon toga operiran je i zbog melanoma u početnoj fazi. U rujnu 2019. teška se bolest još jednom vratila, a nažalost ovoga puta Ćiro nije izašao kao pobjednik.

Reakcije na smrt trenera svih trenera stižu sa svih strana:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.00 - Nogometni svijet zavijen u crno nakon smrti našeg Ćire: Počast mu odali Englezi, Francuzi, Švicarci…

12.41

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.40

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.34 - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač poslali su brzojav sućuti povodom smrti Miroslava Ćire Blaževića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovana obitelji Blažević, s velikom tugom primili smo vijest o odlasku vašeg i našeg Ćire. Bio je čovjek koji je osvajao i ljude i trofeje; ljude oko sebe - druželjubivošću, jednostavnošću i duhovitošću, a trofeje - inteligencijom i trenerskom genijalnošću. Ostavio je dubok pečat u hrvatskom sportu, posebno kao izvorni kreator fantastične priče o Vatrenima koja traje još i danas. To je neodvojivo od njegova imena i ostat će kao trag 'trenera svih trenera' u vječnosti. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti!", navodi se u priopćenjui predsjednika HOO-a.

12.30

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.55

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.51 - Ćiro Blažević je u prosincu 2021. otkrio tajnu koju je čuvao 34 godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.40 - Dario Šimić, nekadašnji hrvatski reprezentativac:

"Kod Ćire sam debitirao u seniorskom nogometu, on me i uveo u reprezentaciju. Jako dobro se sjećam i legendarne 1982. godine kada je bio trener i prvak s Dinamom. S tatom sam odlazio na stadion i to je kod mene izazivalo posebne emocije. Ćiro je bio motivator kakav se više neće pojaviti. Iz nas nogometaša je uvijek izvlačio maksimum. Ovo je veliki gubitak za sve."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.37 - Ivan Katalinić, pomoćnik Blaževića u reprezentaciji i nogometni trener:

"Kada se sjetim Ćire uvijek se vraćam u prošlost naših dvoboja kada je on bio trener Dinama, a ja Hajduka. Naravno, uvijek se sjetim i velikog uspjeha hrvatske reprezentacije 1998. godine kada smo osvojili brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu. Tada je bio proglašen za najboljeg trenera, tada je postao trener svih trenera i to je ostao do danas. Otišao je jedan uistinu veliki čovjek."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.26

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.20

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.10 - "Od Veveya do Xamaxa, preko Siona, Lausanne i Grasshoppera, pamtit ćemo prepoznatljivog trenera i veliku osobu", objavilo je vodstvo Švicarske nogometne lige.

11.05 - Zdravko Mamić slomljen zbog Ćirine smrti: Ove riječi kojima se oprostio od vjenčanog kuma odjeknut će u regiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.50 - I poznati sarajevski umjetnik Midhat Kapetanović je odao počast Treneru svih trenera. Na Facebooku je podijelio ilustraciju tužnog Zagija s nogometnom loptom u rukama uz ovaj status: "Čekaju ga Katalinski, Osim, Pelé i ostala klapa na Velikom Poluvremenu i neće da počnu bez njega, sine moj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.40 - "Napustio nas je trener svih trenera, Miroslav Ćiro Blažević. Tvoji uspjesi i postignuća obilježili su hrvatski sport", napisala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

10.35 - Oglasio se i beogradski Partizan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz duboko poštovanje prema njegovom radu i postignućima u karijeri, FK Partizan se oprašta od legendarnog Miroslava Ćire Blaževića. Njegovoj obitelji i prijateljima upućujemo iskrenu sućut."

10.34 - Enis Bešlagić, glumac:

"Dostupan i pristupačan svima… Svačiji si bio, a najviše svoj. Mnogo toga si ostavio iza sebe, da ćemo te dugo pamtiti i spominjati sa osmijehom".

10.30 - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji Blažević u povodu smrti bivšeg nogometnog izbornika i trenera Miroslava Ćire Blaževića u kojem stoji:

"Poštovana obitelji Blažević,s velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Miroslava Ćire Blaževića. Uime Hrvatskoga sabora i osobno, s dubokim suosjećanjem izražavam Vam iskrenu sućut. Otišao je „trener svih trenera“ čovjek iznimnog duha i neumorne energije. Osebujan, studiozan i stručan, tijekom više od pola stoljeća trenerske karijere u igračima znao je buditi vjeru u vlastite sposobnosti i kvalitete, i kada su oni u to sumnjali. Iz Ćire Blaževića je uvijek vidno isijavala iznimna ljubav prema životu. U posljednje vrijeme neumorno se borio s teškom bolešću, ne gubeći vedrinu duha, niti iznimnu ljudsku pristupačnost i šarm – svoje zaštitne znakove.

Ostavio je dubok trag u brojnim sredinama u kojima je radio, no u kolektivnom sjećanju hrvatskih navijača posebno mjesto uvijek će imati 1998. godina, kada nas je po prvi puta izveo na svjetsku nogometnu pozornicu, a igrače, mimo svih očekivanja, poveo do prvog nogometnog odličja, legendarne bronce zlatnoga sjaja.Ono što za kolektivno sjećanje hrvatskih navijača predstavlja bronca i kapa ranjenog francuskog policajca na Ćirinoj glavi 1998. godine, za poklonike zagrebačkog Dinama bio je i ostaje Ćirin bijeli šal i legendarni pohod 1982. godine. Tim se povijesnim mjestima s Ćirinim iznimnim autorskim potpisom kao navijači uvijek rado vraćamo. Isto tako, trajno smo mu zahvalni i za predano zagovaranje sportske kulture i društvene tolerancije. Danas nas je napustio veliki čovjek. Dragi Ćiro, počivao u miru, neka ti je laka hrvatska zemlja koju si toliko volio", stoji u brzojavu predsjednika Sabora.

10.28 - Ćiro se kratko bacio i u glumačke vode. Glumio je u Smogovcima.

10.23 - Od ove nemilostive bolesti umro je trener svih trenera Ćiro Blažević: Ovo su načini ranog otkrivanja karcinoma prostate. Više ovdje.

10.20 - U bogatoj karijeri Ćiro je vodio i tuzlansku Slobodu. Klub se jutros oprostio od bivšeg trenera.

"Trener svih trenera, kako je glasio njegov nadimak, u kratkom vremenskom periodu ostavio je veliki trag u našem klubu. Iako se u klubu zadržao samo prvih 6 mjeseci 2014. godine, kao šef stručnog stožera crveno-crnih naš klub vratio je iz Prve lige FBiH u najviši rang bh. fudbala. Pamtit ćemo ga po njegovim šalama i dobroti, kao i nekoga tko je u potpunosti bio predan trenerskom poslu. Njegovoj obitelji i prijateljima kolektiv FK Sloboda izražava iskrenu sućut", napisali su iz FK Sloboda Tuzla.

10.15 - "Ćiro Blažević bio je istinska ikona i to ne samo nogometa, sporta u kojem je ostvario veličanstvene uspjehe, uključujući i medalju za našu Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Inspirirao je svojom pojavom i riječima, bio je Trener svih trenera i zauvijek ću pamtiti naše susrete te podršku koju mi je pružao", napisao je na Facebooku ministar gospodarstva Davor Filipović.

10.07 - Goran Vlaović javio se za Net.hr. Što je rekao, pročitajte ovdje.

10.00 - Od 1955. do 1957. godine Miroslav Blažević je kao nogometaš nosio dres Lokomotive koja se također oprostila od legendarnog trenera.

"Napustio nas je legendarni trener svih trenera, Miroslav Ćiro Blažević. Malo je poznato kako je kao igrač 1955. godine igrao za Lokomotivu. Hvala mu za sve nezaboravne trenutke koje nam je podario. Iskrena sućut obitelji", objavio je klub s Kajzerice.

Blažević je osim u Dinamu i Hajduku kao trener od hrvatskih klubova radio u Rijeci, Osijeku, Varteksu, Zagrebu i Zadru, a osječki klub je napisao.

"Preminuo je legendarni Ćiro Blažević koji je jedan dio svoje karijere proveo i kao trener Osijeka. Počivao u miru".

9.55 - Javio se i hrvatski izbornik Zlatko Dalić

9.46

9.45

9.38 - Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je izraze sućuti povodom smrti legendarnog nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića.

"Napustio nas je Miroslav Blažević. Legendarni Ćiro, osvajač svjetske bronce iz 1998., zauvijek će biti upisan u povijesti hrvatskog naroda i sporta. Njegovo znanje, postignuća i čovjekoljublje ostaju trajna inspiracija budućim generacijama. Iskrena sućut obitelji", napisao je Plenković na svom twitter profilu.
Izraze sućuti uputio je i ministar obrane Mario Banožić.

"Uime Ministarstva obrane i Hrvatske vojske te moje osobno, primite najdublje izraze sućuti povodom smrti našeg voljenog Miroslava Ćire Blaževića.Treneru, hvala Vam na svakoj riječi podrške koju ste mi uputili, hvala što ste toliko voljeli Hrvatsku vojsku, hrvatske branitelje i Domovinu.Hvala Vam na primjeru kako se bori za ono u što vjeruješ, hvala na školi skromnosti i srčanosti.Počivao u miru i neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio".

9.37 - Povodom smrti legendarnog trenera oglasio se i Hajduk

9.35 - Nakon ovoga je cijeli svijet znao tko je Ćiro Blažević: Prisjetite se osvajanja povijesne bronce na Mundijalu u Francuskoj

9.33

9.30 - Od Ćire se oprostila i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

9.26 - Ćiro je 60 godina volio samo jednu ženu. O ljubavnoj priči 'trenera svih trenera' pročitajte ovdje.

9.25 - Oglasio se i HNS.

"Ispred Hrvatskog nogometnog saveza, izražavam najdublju sućut obitelji Miroslava Blaževića zbog ovog nenadoknadivog gubitka", izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

"Iako smo bili svjesni da se hrabro bori s teškom bolešću, ipak je ovo šokantan trenutak za sve nas jer se Ćiro uvijek činio većim od života. Kao trener je potpisao dva legendarna uspjeha - hrvatsku broncu i Dinamov naslov prvaka 1982. godine, zbog čega će uvijek ostati zapamćen kao 'trener svih trenera'. Osim što je bio trenerska avangarda, bio je silno šarmantna, inteligentna, duhovita i strastvena osoba i kao takav će nam svima izuzetno nedostajati. Ćiro je bio jedinstven i neponovljiv, takvog ćemo ga pamtiti, a Hrvatski nogometni savez uvijek će paziti da brižno čuva uspomenu na jednog od najznačajnijih pojedinaca u povijesti hrvatskog nogometa. Počivao nam u miru, dragi Ćiro!"

9.24 - Od Ćire su se oprostili i navijači Rijeke

9.22

9.20 - Dinamo - to smo mi je objavio sljedeće:

9.10 - Od Ćire se oprostio i Dinamo.

9.00 - Oglasio se i napadač Rome Edin Džeko kojeg je vodio u reprezentaciji Bosne i Hercegovine

8.55 - Znate li kako je Blažević dobio nadimak? Otkrijte ovdje.

8.50 - Ćiro je na jedan svoj uspjeh bio najponosniji. I ne, nije riječ o bronci s Vatrenima. Više ovdje.

8.40 - Ćiro Blažević godinama nas je nasmijavao legendarnim izjavama. Pročitajte ih ovdje.

8.30 - Za Net.hr javio se Robert Prosinečki koji je imao specifičan odnos s Ćirom Blaževićem. Razgovor pročitajte ovdje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo