'NO PASARAN' – ŠPANJOLSKI NAVIJAČI POLUDILI ZA DRESOM AMATERSKE MOMČADI: / 'Budite strpljivi, nismo očekivali ovakvu navalu!'

Image
Foto: Clapton CFC

Maleni engleski amaterski klub našao se u centru pažnje nogometnog svijeta

31.8.2018.
19:32
Clapton CFC
VOYO logo

Gostujući dres londonske amaterske momčadi Clapton postao je neočekivani hit širom Španjolske. Clapton CFC je novonastala amaterska nogometna momčad iz Londona, koja je rođena nakon što su njeni ultrasi bojkotirali utakmice i rad svog kluba, Claptona, zbog sukoba sa njegovim vlasnikom.

Image
Foto: Clapton CFC
Image
Foto: Clapton CFC

Sada je klub zaprimio preko 5 000 narudžbi, pretežno iz Španjolske, za svoj gostujući dres, koji u sebi ima ušivenu parolu "no pasaran" (što na španjolskom znači "nema prolaza") koju su borci Međunarodnih brigada i Narodnog fronta koristili boreći se protiv fašizma u Španjolskom građanskom ratu tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dres je dizajniran u bojama španjolske Druge republike, koja je srušena 1939. nakon pobjede ultra-desnih fašističkih snaga generala Franca, saveznika nacističke Njemačke, te je, nakon što su njegove slike procurile na društvene mreže, postao pravi hit u Španjolskoj. Naime, klub je očekivao da će prodati oko 250 dresova, a, po prenošenju britanskog Guardiana, ta brojka se već sada popela preko 5 000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htio sam napraviti nešto što označava vrijednost i važnost žrtve svih onih koji su se borili protiv fašizma", rekao je dizajner dresa za službenu klupsku stranicu. Klub se i službeno očitovao, nakon što je povukao prodaju dresova, i zamolio sve mušterije za strpljenje, budući da "nitko nije očekivao toliku razinu potražnje".

Proizvođač dresa, Rage Sports, malena je firma koja se bavi isporukom dresova za amaterske klubove u Engleskoj te je poznata po svom etičnom poslovanju i otvorenoj politici borbe protiv rasizma i netrpeljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizajner dresa, Thom, dodao je: "Oduvijek smo bili poznati kao navijači koji ne prihvaćaju rasizam, seksizam i homofobiju, tako da ovo u potpunosti ima smisla. Nismo očekivali da će nas maleni klub privući pažnju španjolskih navijača, ali smo oduševljeni time".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo