NISTE NI SANJALI DA BI 'NOVI VATRENI' MOGLI OVAKO IZGLEDATI: / Kakva će biti Hrvatska nakon Modrića i ekipe? Prokleto dobra

Image

U ovih šest utakmica reprezentacije, a možemo im pridodati i one utakmice s konca prošle godine, vidjeli smo i dobra i loša izdanja u obje generacije Vatrenih

1.4.2021.
11:42
VOYO logo

Eto, uspješno su okončane prve ovogodišnje reprezentacijske akcije, zapravo, relativno uspješno jer se momčad Zlatka Dalića nije baš proslavila u kvalifikacijskim ogledima za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, sa Slovenijom, Ciprom i Maltom, a Igor Bišćan je teže od očekivanog, ali opet na spektakularan način izborio četvrtfinale Eura sa svojom U-21 generacijom.

Dalićevi vojnici kiksali su sa Slovenijom, poraženi su u gostima s 1:0, zatim su na jedvite jade svladali Ciprane s 1:0, da bi na kraju s 3:0 porazili Maltu, ali tek u drugom poluvremenu, nakon što su prvo odigrali poprilično očajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

31.03.2021., stadion Bonifika, Koper, Slovenija - UEFA Europsko U21 prvenstvo, skupina D, Hrvatska - Engleska. Redar skida dres Luki Ivanusecu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

'Novi Vatreni'

Bišćanova ekipa također je loše otvorila natjecanje na Euru po skupinama. Porazio ih je Portugal, ali su se sjajno vratili protiv Švicaraca i slavili s 3:2. U posljednjem kolu odigrali su 2:1 s najgorom momčadi skupine, Engleskom i prošli su zahvaljujući boljem rezultatu u međusobnom ogledu sa Švicarskom i boljoj gol-razlici.

U ovih šest utakmica reprezentacije, a možemo im pridodati i one utakmice s konca prošle godine, vidjeli smo i dobra i loša izdanja u obje generacije Vatrenih, a nekako nam je maštu zagolicala ideja da pokušamo složiti postavu "novih Vatrenih", dakle kombinaciju ovih sadašnjih pomiješanu s novom i sjajnom generacijom koja dolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, govorimo o periodu nakon što se Luka Modrić umirovi, jer mora se i to jednog dana dogoditi. Hoće li to biti nakon Eura 2021. ili nakon Svjetskog prvenstva 2022. godine, nije važno, ali govorimo o periodu nakon što Modrić, a vjerojatno onda s njim i ostali veterani napuste ekipu.

Image
Image

24.03.2021., Ljubljana, Slovenija - Slovenija i Hrvatska u kvalifikacijskoj utakmici za FIFA svjetsko nogometno prvenstvu u Kataru. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Obrana i bekovi

Odlučili smo se za sve popularniju ofenzivnu 3-5-2 formaciju, a pogledavajući roster obaju ekipa čini nam se da bi baš takva formacija bila idealna za generaciju koja dolazi. Na vratima očekujemo Dominika Livakovića, jer tek mu je 26 godina i još nije niti zagazio u najbolje nogometne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred njega na poziciji lijevog stopera igrao bi ponajbolji mladi stoper u Europi, Joško Gvardiol. S desne strane već afirmirani Duje Ćaleta-Car, a kao središnji i malo istureni igrao bi izvrsni Mario Vušković.

"Wing bekovi" bili bi s lijeve strane već dokazani Domagoj Bradarić, a s druge strane postavili smo Josipa Brekala, koji je koda Dalića već na neki način i igrao na toj poziciji, a za sada bolju opciju na toj strani nemamo kada su u pitanju igrači koji dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

31.03.2021., stadion Bonifika, Koper, Slovenija - UEFA Europsko U21 prvenstvo, skupina D, Hrvatska - Engleska. Domagoj Bradaric Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Vezni red

Vezni red predvodio bi Mateo Kovačić, koji bi prema svemu sudeći mogao uzeti i kapetansku traku jednom kada Modrić ode, a već je dokazao kako mu uloga glavnog razigravača odgovara. Pored njega stavili smo dubinskog playmakera Nikolu Moru, koji nas je naprosto oduševio nastupima za mlade Vatrene.

Moro je pokazao iznimne razigravačke sposobnosti, donosi okomitu igru, sposoban je mijenjati tempo utakmice, dinamičan je igrač jak u duelu, posjeduje dobar šut i kvalitetan je dodavač sa sjajnim pregledom igre. Što je važno reći i Kovačić i Moro mogu odrađivati "box-to-box" ulogu i Hrvatskoj u tom slučaju, s isturenim središnjim braničem čak i nije potreban čovjek na poziciji defenzivnog veznog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred njih dvojice postavili smo Luku Ivanušeca. Ivanušec igra briljantan, lucidan, napadački nogomet, praktički raste iz utakmice u utakmicu, krasi ga sjajan dribling, odličan je na malom prostoru, voli kombinirati sa suigračima, lijepo razigrava i nije ga strah krenuti u prodor i završnicu. Dokazao je kako je prerastao ovu razinu nogometa na kojoj trenutno igra i bio je ponajbolji igrač u ovom natjecanju po skupinama na Euru.

Image
Image

Croatia's Mateo Kovacic during the UEFA Nations League soccer match between Croatia and Portugal at the Poljud stadium in Split, Croatia, Tuesday, Nov. 17, 2020. //HMCROPIX_1626.903/2011181307/Credit:Cizmic / HM CROPIX/SIPA/2011181310,Image: 569591641, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Napadači

U napadu bi Bruno Petković igrao centarfora, popularnije zvanog "target mana", a drugi napadač bio bi Nikola Vlašić, koji je praktički najupotrebljiviji baš na toj poziciji i odgovara mu igrati u paru s visokim i jakim, a opet tehnički vrlo potkovanim napadačem poput Petkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, neki od ovih igrača, poput Ivanušeca i Vuškovića, još moraju ostvariti velike transfere i afirmirati se u novim klubovima ili More koji još mora stasati i razvijati se, kao i Bradarić i Brekalo koji su u jakim klubovima, ali još uvijek imaju prostora za napredak.

I ne, nismo zaboravili na Marcela Brozovića, Marija Pašalića, Andreja Kramarića, Bornu Barišića, Šimu Vrsaljka, koji, realno, još mogu dati reprezentaciji i nakon SP-a 2022. godine, ali ovo je bio neki naš pokušaj predviđanja ekipe koja bi jednog dana, možda ne u tako bliskoj budućnosti, mogla zaigrati zajedno. I moramo priznati izgleda nam to prokleto dobro!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na papiru bi to onda bilo ovako:

Image
Image

'Novi Vatreni'

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo