'NIJE ME PORAZIO MAMIĆ ILI ŠUKER, VEĆ KORUMPIRANA DRŽAVA': / Štimac progovorio o turbulentnom razdoblju i otkazu na klupi Vatrenih

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Štimac je hrvatsku reprezentaciju vodio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine

15.6.2020.
21:48
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Legendarni hrvatski nogometaš i sada izbornik reprezentacije Indije Igor Štimac gostovao je u podcastu Sportkluba u kojemu je govorio o mnogim temama pa i o razdoblju kada je dobio otkaz na poziciji izbornika hrvatske reprezentacije nakon lošijih rezultata u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Image
RAKITIĆ PROGOVORIO O PLANOVIMA S BARCELONOM I LIGI PRVAKA: /

'Bit će uspjeh budemo li uopće mogli završiti to natjecanje'

Image
RAKITIĆ PROGOVORIO O PLANOVIMA S BARCELONOM I LIGI PRVAKA: /

'Bit će uspjeh budemo li uopće mogli završiti to natjecanje'

Štimac je prije izborničke funkcije bio i kandidat za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, no na tu je poziciju izabran Davor Šuker, koji dužnost obnaša i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najteže kvalifikacije u najtežim okolnostima'

"Ja i Davor smo bez obzira na sve što se događalo u post-igračkom dobru, znali smo biti na suprotnim stranama u mojoj kandidaturi za predsjednika HNS-a. Mene Davor nije nogirao, ja sam s obzirom na privatnu situaciju, sve ono što sam kao osoba tada prolazio, u pitanju zdravstvenih tegoba koje sam imao i cijeloj atmosferi u to vrijeme, ponudio svoj mandat na raspolaganje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako sam ispunio svoje zadatke i smatrao sam da mi se treba vjerovati, ali sam moralno i odgovorno ponudio mandat zbog atmosfere koja se tad kreirala, ja uvijek ispred svega stavljam hrvatski nogomet pa i ispred sebe. To su bile najteže kvalifikacije, u najtežim okolnostima, osam utakmica smo gostovali, takva je bila atmosfera, ali svejedno smo ostvarili ciljeve. Shvatio sam s vremenom da je moj ostanak bio uteg za reprezentaciju", rekao je Štimac.

Poraz države u kojoj živimo

Novinar Sportkluba Neven Cvijanović zatim je rekao da je Štimac došao na poziciju izbornika s imidžem pobočnika Zdravka Mamića i da se nalazio u jako teškoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam protuodgovor na sve to. U jednom trenutku sam imao silnu potporu hrvatskog nogometnog puka kada sam želio u čišćenje u odnosima u hrvatskom nogometu. Nisu mene porazili Mamić, Šuker ili Marković, najmanje Vlatko koji je tad već bio dosta bolestan. Mene je porazila korumpirana država, to svi znaju. To nije bio moj poraz, nego države u kojoj živimo. Nakon toga što sam ja imao od opcija, a toliko sam toga dao za hrvatski nogomet", prokomentirao je i nastavio:

"Ti danas bez obzira na silne uspjehe nećeš naći pozitivne komentare o hrvatskom nogometu, a sve je krenulo od hrvatskih klubova. Kad se dodađalo sve ono oko izbornika u to vrijeme pred SP u Brazilu bila je jedna vrlo specifična situacija i u mom domu, ja sam bio suspendiran baviti se nogometom u naredne dvije godine nakon izbora, to sam dobio od HNS-a jer sam se usprotivio. Ja sam im bio izlaz jer sam znao da su se u HNS-u silno bojali poraza od Srbije, a ja nisam. Vidio sam tu izlaz za sebe i ljude, nismo uspjeli. Znao sam da će mnogi krivo govoriti tada, svjestan sam toga. Zlih jezika i oštrih pera ima, nas žele vratiti tamo odakle smo krenuli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Amlan Biswas / Zuma Press / Profimedia

Igor Štimac

Povratak Hajduka

Za kraj je Štimac prokomentirao situaciju u Hajduku, klubu u kojem je igrački ponikao i kojega je vodio kao trener. Istaknuo je kako smatra da se "Majstor s mora" može vratiti na "stare staze slave".

"Teško je reći, ali naravno da može. Zato što je Splitsko-dalmatinska županija sa svim onim u okruženju nepresušan bazen talenta, ali za nešto konkretnije moraš imati jedan strukturirani rad, moraš imati viziju, nekoga koga će dati sav sebe. Ništa od toga se ne događa, žalim i Stanića i Tudora što se koprcaju u tamošnjoj situaciji, mislim da to neće izaći na dobro. Danas je normalno dobiti tri komada doma od Dinama, od Rijeke četiri, prije nismo smjeli u grad izaći ako nismo prvi. Odjednom više rezultat nije imperativ. Stalno se mijenja vizija, treneri, predsjednici, to ne vodi nikuda", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo