Neprepoznatljivi Vatreni pali na prvom ozbiljnom testu!

Prvi nastup Vatrenih u 2012. godini i prvi nakon izborenog plasmana na EURO nije bio dobar. Hrvatska je na praznom Maksimiru izgubila od Šveđana 3:1.

29.2.2012.
13:20
VOYO logo

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 10.000

Strijelci: 0:1 - Ibrahimović (13), 1:1 - Olsson (44 - ag), 1:2 - Larsson (47), 1:3 - Larsson (67)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska: Pletikosa, Vida (67. Perišić), Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka (28. Pranjić), Srna, Dujmović (46. Kranjčar), Modrić (72. Vukojević), Rakitić, Mandžukić (46. Jelavić), Olić (46. Eduardo)

Švedska: Isaksson, Granqvist, Mellberg, J. Olson, M. Olsson, Larsson, Elm, Kallstrom, Toivonen, Ibrahimović, Elmander Izbornik VatrenihSlaven Bilić naglašavao je da je utakmica protiv Šveđana jedina prava i posljednja provjera do izbora igrača za Europsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igrače ćemo pratiti u klubovima, ali više nemamo mogućnost isprobati ih na utakmici. Dakle, neki će nakon Švedske zacementirati svoj položaj, a neki bi ga mogli kompromitirati! Nije ovo ni prijetnja ni upozorenje, nego samo želim da se test shvati maksimalno ozbiljno", kaže Bilić.

Kraj utakmice. U prvoj utakmici u 2012. godini Hrvatska je izgubila na Maksimiru od Švedske 3:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

88' - Bajrami pucao pored vratnice. Izborio se Šveđanin za jednu loptu na 30 metara od našeg gola i oprobao je udarac, ali otišlo je to pored gola Pletikose.

85' - Uz pljesak Maksimira iz igre je izašao Zlatan Ibrahimović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

82' - Šimunić požutio. Prekinuo je Joe protunapad Šveđana i zbog toga je ušao u sučevu knjižicu.

80' - Opravdano poništen Eduardov gol zbog zaleđa. Pritisnuli smo naše protivnike i nakon ubacivanja Rakitića s lijeve strane zabio je Eduardo glavom, ali je njegov gol opravdano poništen zbog zaleđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

78' - Šveđani opet prijete. Ibra je još jednom odlično proigrao suigrača na lijevom boku. Ipak, nakon ubacivanja u kazneni prostor obrana Hrvatske uspjela je otklonitii opasnost.

72' - Iz igre je izašao neprimjetni Modrić. Umjesto njega ušao je Vukojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

67' - GOL za Švedsku. Još je jednom izigrana obrana Hrvatske i ponovno je nečuvan bio Larsson, koji je bez problema zabio pokraj nemoćnog Stipe Pletikose za vodstvo Šveđana 3:1. Asistent je bio Zlatan Ibrahimović.

67' - Nova izmjena u Hrvatskoj. Umjesto Domagoja Vide u igri je Ivan Perišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

64' - Novi udarac iz kuta za Hrvatsku. Ubacio je Srna, najviši je bio Jelavić, ali je njegov udarac glavom blokiran.

58' - Rakitić još jednom odlično pucao. Opalio je hrvatski reprezentativac s ruba šesnaesterca, ali je fantastičnom reakcijom vratar Šveđana odbio loptu i spriječio izjednačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

54' - Raketa odlično opalio iz slobodnjaka. Jelavić je srušen na 25 metara od gola Švedske. Loptu je uzeo Rakitić, ali udarac prohujao uz lijevu vratnicu gola Isakssona.

52' - Zbog ozljede Olssona utakmica je nakratko prekinuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

47' - GOL za Švedsku. Nije moglo gore početi u nastavku za Hrvatsku. Ibrahimović je potegnuo napad Šveđana i onda proigrao jednog suigrača koji puca, ali Pletikosa brani, međutim lopta dolazi do nečuvanog Olssona, koji pogađa za novo vodstvo Švedske.

46' - Od početka nastavka u igri su Kranjčar, Eduardo i Jelavić. U svlačionici su ostali Olić, Mandžukić i Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj prvog dijela. Hrvatska je vrlo s(p)retno došla od izjednačenja protiv Šveđana u samoj završnici, te se na odmor ide s rezultatom 1:1.

44' - GOOOOOOOLLLL za Hrvatsku. Nakon jedne duge lopte Schildenfelda došlo je do nesporazuma Olssona i Isakssona. Nespretnom reakcijom branič je prebacio svojeg vratara i donio izjednačenje Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

42' - Brzo izveden korner Srne. Hrvatski kapetan odmah je proigrao Luku Modrića, koji se odlučio na udarac, ali otišlo je daleko od gola Švedske.

37' - I nervozni Mandžukić zbog prigovora je dobio žuti karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

35' - Vida pokosio Ibrahimovića. Hrvatski reprezentativac srušio je napadača Švedske i zbog toga je ušao u sučevu knjižicu.

32' - Ibrahimović odlično pucao s 35 metara. Šveđani su dobili slobodan udarac na nekih 35 metara od gola Pletikose. Loptu je namijestio Ibra i odličnim udarcem pokraj živog zida natjerao Pletikosu na lijepu obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

28' - Ćorluka je izašao iz igre zbog ozljede. U jednom duelu s Ibrahimovićem ozljedio se hrvatski branič. Umjesto njega u igru je ušao Danijel Pranjić.

26' - Oštra lopta Rakitića iz kuta. Odličnu je loptu u sredinu kaznenog prostora Švedske poslao Raketa, ali ispred Ćorluke loptu je izbacila obrana gostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22' - Prvi malo duži prekid u Maksimiru. Zbog ozljede švedskog igrača utakmica je morala nakratko biti prekinuta.

17' - Hrvatska prijeti iz prekida. Nakon ubacivanja Srne s lijeve strane, Ćorluka je bio najviši u kaznenom prostoru Šveđana, ali je Isaksson uz dosta muke uspio otkloniti tu opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13' - GOL za Švedsku. Ibrahimović je pogodio s bijele točke. Elm je izbjegao zaleđe i izbio sam pred Pletikosu, koji ga je srušio u kaznenom prostoru. Sudac nije imao druge mogućnosti nego pokazati na 11 metara. Siguran realizator bio je Zlatan Ibrahimović.

11' - Srna zaprijetio iz slobodnog udarca. Njegov udarac na prvu vratnicu obranio je Isaksson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9' - Elmander nije kaznio poigravanje Pletikose. Hrvatski vratar poigravao se malo pred svojim vratima i kada je pokušao ispucati loptu njegov udarac blokirao je Elmander, ali na sreću otišlo je tp pokraj gola.

7' - Prvi udarac iz kuta za Vatrene. Ubacio je Srna, ali Olić glavom nije dobro zahvatio loptu, te je propala prva izglednija prilika za Hrvatsku.

4' - Početak utakmice obilježilo je dosta pogrešaka s obje strane. Igra se uglavnom na sredini igrališta, a svi pokušaju zaustavljaju se na 20-30 metara od gola.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. Prvi su sa centra krenuli nogometaši Švedske.

Uoči utakmice Luka Modrić je dobio priznanje za najboljeg igrača Hrvatske u prošloj godini.

Igrači su izašli na travnjak praznog Maksimira. Prvo je intonirana himna Švedske, a zatim i Lijepa naša.

Hrvatska i Švedska dosad su se susrele tri puta, a Vatreni su sva tri puta bili uspješniji.

Prvi sraz (prijateljski) odigran je 30. 4. 2003. godine u Stockholmu, a Hrvatska je slavila 2:1 pogocima Olića (6) i Živkovića (58).

Sljedeći susret bio je puno ozbiljniji i važniji jer se radilo o kvalifikacijskom dvoboju za SP 2006. godine. Tog 8. rujna 2004. Hrvatska je pod vodstvom Zlatka Kranjčara slavila u Götheborgu 1:0 sjajnim pogotkom Darija Srne iz slobodnog udarca u 64. minuti.

Kapetan hrvatske reprezentacije bio je koban za Šveđane i u uzvratu u Zagrebu 8. listopada 2005. godine, kad je zabio s bijele točke u 55. minuti i potvrdio odlazak Vatrenih na SP u Njemačku.

Nadamo se da će Srna i u novom okršaju sa Zlatanom Ibrahimovićem i suigračima biti uspješan te zabiti novi pogodak za Vatrene, od kojih izbornik Slaven Bilić očekuje da budu bolji nego u Istanbulu, kad su 3:0 'razmontirali' Turke.

Atmosfera u reprezentaciji je besprijekorna, a jedino što brine je ne baš najbolji interes navijača za dolazak u Maksimir. Naime, do srijede je navodno prodano oko četiri tisuće ulaznica, a glasnogovornik reprezentacije Davor Gavran se nada da će Vatrene u najgoroj varijanti podržati barem 10 tisuća navijača.

"Kod nas sve ide prema planu i programu. Ovih dana smo morali odraditi puno marketinških aktivnosti, što je malo poremetilo program treninga, ali sve je odrađeno besprijekorno. Ujutro smo odradili istezanja, gledali utakmice protivnika i odrađivali posljednje pripreme za utakmicu. Mogu obećati da navijači neće biti razočarani pristupom i htijenjem naših igrača, koji će, kao i uvijek, biti na visini", poručio je Gavran.

Švedska će igrati bez braniča Daniela Majstorovića, kojem je na treningu u utorak suigrač Svensson pao na nogu i potrgao mu ligamente.

"Teško mi je to, jako sam razočaran jer sam se jako veselio i borio za mjesto u momčadi. No, takav je život", kaže Majstorović kojem ugovor sa Celticom istječe na ljeto.

Trebat će mu barem osam mjeseci da se potpuno oporavi, no on ne očajava ni malo i vjeruje da će se vratiti na travnjak!

"Ja sam taj koji odlučuje o svojoj sudbini. Neću plakati nego se potruditi da se vratim u staro stanje, a to ću postići rehabilitacijom i dobrim radom. Borac sam i vraćam se!", poručio je branič.

Više o temi: specijal-201102150360004-Hrvatska nogometna reprezentacija

Legendarni nogometaš Arsenala, Intera i Juventusa danas je direktor za razvoj Manchester Cityja, a u Zagrebu mu je meta – John Guidetti. Devetnaestogodišnjak je ove sezone na posudbi u Feyenoordu, a Vieira u ime Cityja dolazi vidjeti kako će odraditi debi za švedsku reprezentaciju.

Iako je i Guidetti s treninga u utorak izašao ozlijeđen, liječnici su utvrdili da nije teže prirode te kako će sigurno upisati prve minute u žutom dresu. Menadžer Cityja Roberto Mancini bi napadača navodno već na ljeto htio vidjeti na pripremama pa odlučiti ide li dalje na posudbu ili će ga prodati.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo