Utakmice za povijest / Najveća iznenađenja u povijesti SP-a: Utakmice u kojima su 'mali' šokirali 'velike'

Image

Svjetska prvenstva pružaju nam utakmice koje vrlo često ulaze u povijest. Evo zašto se Argentinci imaju pravo nadati i što je to "Čudo u Bernu"

26.11.2022.
10:57
VOYO logo

Kada na velikim natjecanjima gledamo neku od 'egzotičnih' reprezentacija protiv velike momčadi, uvijek će večina gledatelja nagonski se nadati da će autsajder slaviti protiv favorita. Najčešće slabije momčadi uđu s više želje i borbenosti i tako kupe simpatije gledatelja. Prije nekoliko dana Saudijska Arabija i Japan kreirali su velike preokrete i došli do možda i najvećih pobjeda u svojoj povijesti. Donosimo vam listu najvećih iznenađenja na Svjetskim prvenstvima i utakmice koje će ostati zapamćene.

Japan - Njemačka 2:1 (2022)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeda Japana nad njemačkom zasigurno ulazi u kategoriju utakmica koje će ostati zapisane kao najveća iznenađenja u povijesti ovog natjecanja.

Golovi Asana i Doana u drugom poluvremenu doveli su Japan do vodstva nakon što je Ilkay Gundogan postigao jedan iz jedanaesterca u prvom poluvremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvi put da je Japan pobijedio Njemačku u međunarodnim utakmicama.

Image

Saudijska Arabija - Argentina 2:1 (2022)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija kreirala je prvo veliko iznenađenje na ovom Svjetskom prvenstvu i tako najavila uzlet "malih" reprezentacija na ovom natjecanju.

Iako je Argentina povela preko Lea Messija, Saudijci rade preokret u drugom poluvremenu i s dva brza gola šokiraju Argentinu ali i cijeli svijet. Ovo je zasigurno najveća pobjeda u povijesti ove reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Njemačka - Južna Koreja 0:2 (2018)

U Rusiji 2018. godine Njemačka je ostala bez prolaska u drugu fazu natjecanja po prvi puta nakon 1938. godine. Tada su za prolaz skupine u posljednjoj utakmici trebali pobjedu protiv Južne Koreje koja je igrala utakmicu za ponos bez izgleda za prolaz dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je pritiskala i pokušavala doći do gola cijelu utakmicu. Pred kraj su se potpuno otvorili i to je dalo šansu Južnoj Koreji da zabije dva lagana pogotka. Koreanci su igrali s ponosom i zasluženo slavili.

Image

Francuska - Senegal 0:1 (2002)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je na Svjetsko prvenstvo 2002. godine došla kao branitelj naslova i kao jedan od favorita natjecanja. U prvom kolu pokazali su da se neće proslaviti na ovom natjecanju, a jednu od najlošijih predstava Francuza na nekom velikom natjecanju otvorio je Senegal pobjedom 1:0.

Francuzi nisu imali rješenja za brzog Dioufa i Diopa koji su u 30. minuti doveli Senegal u vodstvo. Francuzi su na ovom prvenstvu odigrali jedan remi i doživjeli još jedan poraz te ispali u skupini, a Senegal je postao prva afrička reprezentacija koja se plasirala u četvrtfinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dalićev Rubikon /

Jurnjava, divlji presing i puno nepoznanica: Što čeka Vatrene u utakmici koju moraju dobiti?

Image
Dalićev Rubikon /

Jurnjava, divlji presing i puno nepoznanica: Što čeka Vatrene u utakmici koju moraju dobiti?

Kamerun - Argentina 1:0 (1990)

Argentinci su Svjetsko prvenstvo 1990. otvorili kao i ovogodišnje. Tada su u prvoj utakmici poraženi od Kameruna. Francois Omam-Biyik doveo je afričku momčad u vodstvo i ona ga nije ispuštala do posljednjeg zvižduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Argentinci se imaju pravo nadati da će se povijest ponoviti jer su na tom prvenstvu usprkos porazu došli skroz do finala gdje ih je čekala Njemačka.

Sjeverna Koreja - Italija 1:0 (1966)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sami sebe vole uvjeravati kako su svjetski prvaci i nogometna velesila realnost je ipak malo drugačija. Ipak, na jednom prvenstvu Sjeverna Koreja odigrala je utakmicu za koju ne trebaju krivotvoriti podatke kako bi se ponosili njom.

Na Svjetskom prvenstvu 1966. godine slavili su protiv Italije pogotkom Park Doo Ika. Reprezentacija koja se jedva plasirala na ovo natjecanje izbacila je tadašnjeg dvostrukog svjetskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadna Njemačka - Mađarska 3:2 (1954)

Mađarska je tih godina bila favorit gotovo svih natjecanja i u svim utakmicama. Tako je bilo i na Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj 1954. godine. Mađari su opravdali svoju ulogu i slavili protiv Južne Koreje 9:0 i protiv Zapadne Njemačke 8:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalu su ih ponovno čekali Nijemci. Mađarska je povela s 2:0 i činilo se kako će vrlo lako do novog naslova prvaka. Zapadna Njemačka tada postiže dva gola i vraća utakmicu u život. Pitanje pobjednika razriješeno je u 84. minuti kada pogodak postiže Helmut Rahn i kreira takozvano "Čudo u Bernu"

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo