NET.HR OTKRIVA: / Što se događa s kampom HNS-a na Sveticama i kakvu ulogu u svemu ima tvrtka u čijem NO sjedi Zdravko Mamić

Image
Foto: PIXSELL

Za otprilike šest mjeseci Zagrepčani će se moći diviti svojoj verziji Wembleyja.

27.9.2017.
8:57
PIXSELL
VOYO logo

Svetice su posljednjih dana ponovno došle u središte pozornosti jer je Gradska skupština u četvrtak trebala glasovati o aneksu ugovora o ulaganju u Hrvatski atletsko-nogometni centar. Prvim je ugovorom, potpisanim 2015. godine, ulaganje trebalo iznositi 92 milijuna kuna, no onda je izrađen projekt i ispostavilo se da za njegovu realizaciju treba, ni manje ni više, nego 220 milijuna kuna! Tako nam je barem u odgovoru na naš upit pojasnio Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Image
ANALIZA NET.HR-a: /

Tko laže Zagrepčanima? Kako su nam oduzeli Svetice i pretvorili ih u sablasno i prazno ruglo

Image
ANALIZA NET.HR-a: /

Tko laže Zagrepčanima? Kako su nam oduzeli Svetice i pretvorili ih u sablasno i prazno ruglo

Atletičari ostaju bez dvorane?

"Tko osim gospodina Lovrića i ekipe iz Hrvatskog nogometnog saveza može promašiti cijenu gradnje za više od dva puta? Mislim da nije riječ o tome", kazao nam je bivši SDP-ov zastupnik u Skupštini Dominik Etlinger koji je u prošlom mandatu vodio veliku borbu s Bandićem oko Svetica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aneksom ugovora, ako u konačnici bude izglasan, cijena bi trebala biti prvotnih 92 milijuna kuna, ali će se centar graditi u manjem obujmu od predviđenog. Najviše bi tu mogli stradati atletičari koji još uvijek treniraju na tamošnjem derutnom stadionu jer drugog rješenja nemaju. Iako aneksom ugovora više nije predviđena gradnja dvorane za treninge atletičara, Lovrić tvrdi da će ona ipak postojati, ali također u manjem obujmu.

A kako bi umirio atletske krugove, ističe kako trenutačno traju radovi na uređenju atletske dvorane na Velesajmu te da je u tijeku izgradnja atletske staze u sklopu ŠRC Grana Klaka u Dubravi. No, ovo potonje nije istina, u to smo se uvjerili i sami. Nikakvih radova na dijelu gdje bi trebala biti tartan staza definitivno nema. Osim toga, najavljuje Lovrić, u pripremi je i obnova atletske staze na maksimirskom stadionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatni arhiv
Image
Foto: Privatni arhiv

Na ŠRC Klaka trenutno nema nikakvih radova na izgradnji atletske staze

No, vratimo se mi novom ugovoru koji bi Grad trebao potpisati s HNS-om. Nakon kritika posljednjih dana Bandić je u utorak naprasno objavio kako povlači tu točku s dnevnog reda predstojeće sjednice Skupštine.

"Pa nemojte gradonačelniku uzimati njegovu ljubav. Vjerojatno ja neću dopustiti kao strastveni trkač, maratonac, supermaratonac, da se ostane bez atletske staze, bilo gdje pa bilo to i na Sveticama", ispalio je Bandić i najavio da će točku vratiti na dnevni red u studenome, nakon što se provede rasprava i uklone sva nejasna pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS je vlasnik Svetice Sporta, ali...

Ono što u prijedlogu novog ugovora posebno bode u oči, čak i više od sabotaže atletičara, jest da se poslovi vezani uz izgradnju Hrvatskog atletsko-nogometnog centra odjednom prenose na društvo Svetice Sport d.o.o. Riječ je o tvrtki koju je osnovao Hrvatski nogometni savez, a kratak pogled u Sudski registar reći će nam da u njenom Nadzornom odboru, između ostalih, sjede i dobro poznata lica - predsjednik HNS-a Davor Šuker i dvojac iz osječke sudnice, Zdravko Mamić i Damir Vrbanović. Iako Mamić formalno više nema nikakvu ulogu u HNS-u, osvanuo je, eto, u Nadzornom odboru tvrtke koja će voditi poslove oko gradnje Svetica.

Grad je pristao da Svetice Sport d.o.o preuzme poslove sve dok je HNS većinski vlasnik tvrtke. I tu dolazimo do zanimljive situacije na koju upozorava Etlinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovačko društvo ima pravo ostvariti dobit, a sve dok je HNS vlasnik 51 posto, obavljat će poslove vezane uz izgradnju. Dakle, sutra netko može postati vlasnik 49 posto društva i uživati u raspodjeli dobiti. Šteta što ti biznis modeli temeljeni na besplatnoj atraktivnoj gradskoj zemlji i UEFA-inom novcu nisu dostupni svim građanima", poručuje Etlinger.

Image
Image

Grad je, dakle, besplatno dao HNS-u zemljište nadomak centru Zagreba, a na kraju u teoriji neke privatne osobe mogu ubirati dobit ako je bude. Prilično zanimljiva situacija, složit ćete se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HNS-a ne žele odgovoriti ni na jedno od spomenutih pitanja: ni zašto su troškovi otišli u nebo, ni zašto je u priču uletio novi subjekt u obliku društva Svetice Sport, ni hoće li atletičari biti izgurani iz projekta. Glasnogovornik Tomislav Pacak nam je samo kratko poručio da u dogovoru s Gradom neće davati komentare do sjednice Gradske skupštine. A s obzirom na to da je Bandić temu Svetica skinuo s dnevnog reda sljedeće sjednice, čini se da ćemo na odgovore čekati još neko vrijeme.

Image
Image

A dok čekamo, Svetice i dalje izgledaju sablasno, na dijelovima čak i opasno. Etlinger nam je još u travnju rekao da Grad treba raskinuti ugovor s HNS-om koji kao zakupnik ne poštuje ugovorne odredbe. Dodao je tada i da bi Svetice za 30 do 35 milijuna kuna mogle postati najljepši sportsko-rekreacijski centar u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga, nažalost, neće biti ništa jer Grad i dalje, suprotno željama brojnih rekreativaca i atletičara, na silu gura Svetice u ruke Mamića, Šukera i društva...

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo