Ispisao povijest /

Modrić ušao u povijest! Ostvario ono što nije pošlo za rukom ni Messiju ni Ronaldu, ni Zidaneu...

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Nakon deset godina nagrada Zlatna lopta nije otišla u ruke Lionelu Messiju ili Ronaldu

4.12.2018.
7:10
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić (33) fantastičnu godinu zaokružio je još jednim priznanjem. U izboru uglednog francuskog magazina France Football dobio je 'Zlatnu loptu' koja se dodjeljuje nogometašu godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić je u glasanju novinara pobijedio sa 753 boda, drugi je Portugalac Cristiano Ronaldo (476 bodova), a treći Francuz Antoine Griezmann (414 bodova).

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije postao je prvi nogometaš koji je u istoj godini proglašen najboljim igračem svjetskog prvenstva, te najboljim igračem svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA) i France Footballa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je nogometa povijest puna velikana nitko do sada u istoj godini nije osvojio tri najvažnija pojedinačna priznanja. Luka je prvi koji je spojio nagrade za najboljeg nogometaša SP-a, FIFA-e i France Footballa.

Image

Pogledajte kako je izgledala dodjela nagrade kojom se Luka Modrić popeo na vrh nogometnog svijeta

Image

Pogledajte kako je izgledala dodjela nagrade kojom se Luka Modrić popeo na vrh nogometnog svijeta

Brazilci Ronaldo i Romario, Francuz Zinedine Zidane i Talijan Fabio Cannavaro osvojili su dvije od tri nagrade u istoj godini, a to nije uspjelo niti Argentincu Lionelu Messiju i Portugalcu Cristianu Ronaldu.

Naravno, kako sve nagrade nisu pokrenute u isto vrijeme to se odnosi na razdoblje od 1991. godine kada je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) prvi put službeno izabrala najboljeg nogometaša godine. Najbolji igrač svjetskog prvenstva službeno se bira od 1982. godine, dok je Zlatna lopta France Footballa prvi put dodijeljena 1956. godine.

Sve tri nagrade dijele se od 1991. godine, s tim da su od 2010. do 2015. France Football i FIFA zajedno dijelili nagradu. U tom razdoblju održano je sedam svjetskih prvenstava i samo je Luka spojio sve tri 'kante'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ronaldo i Messi rekorderi

Argentinac Lionel Messi i Portugalac Cristiano Ronaldo rekorderi su sa po pet 'Zlatnih lopti' francuskog magazina France Footballa, dok najviše dobitnika dolazi iz Njemačke, te Barcelone i Real Madrida.

Iza Messija i Ronalda po tri nagrade su osvojili su Francuz Michel Platini, te Nizozemci Johan Cruyff i Marco van Basten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dvije 'Zlatne lopte' imaju petorica igrača, a prestižnu nagradu France Footballa ukupno je osvojilo 26 (s Lukom).

Nacije s najviše nagrada su Njemačka, Nizozemska i Portugal sa po sedam Zlatnih lopti, dok su u konkurenciji klubova najviše nagrada osvojili igrači Barcelone i Real Madrida, po 11. 

Modrić je prvi Hrvat koji je dobio 'Zlatnu loptu, a do sada je najbliže nagradi bio Davor Šuker koji je 1998. godine bio drugi iza Francuza Zinedinea Zidanea.

Kako su glasovali susjedi?

Od naših susjeda samo su Srbi stavili Modrića na prvo mjesto. Iza njega su Griezmann, Hazard, Salah i Neymar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenac Slavomir Ondrejička nije stavio Modrića među top pet. Za njega je najbolji bio Ronaldo, a tu su još Hazard, Messi, Oblak i Mbappe.

Novinaru iz BiH je najbolji Messi, slijede Modrić, Salah, Kane i Ronaldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
    How journalists in each country voted in Ballon d’Or.

OSVAJAČI

5 - Lionel Messi (Arg), Cristiano Ronaldo (Por)

3 - Michel Platini (Fra), Johan Cruyff (Niz), Marco van Basten (Niz)

2 - Franz Beckenbauer (Njem), Ronaldo (Bra), Alfredo Di Stefano (Špa), Kevin Keegan (Eng), Karl-Heinz Rummenigge (Njem)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 - LUKA MODRIĆ (HRV), Luis Suarez (Špa), Eusebio (Por), Bobby Charlton (Eng), Raymond Kopa (Fra), Gerd Muller (Njem), Zinedine Zidane (Fra), Gianni Rivera (Ita), Ruud Gullit (Niz), Lothar Matthaus (Njem), Roberto Baggio (Ita), Hristo Stoiškov (Bug), Andrij Ševčenko (Ukr), George Best (S.Irs), Allan Simonsen (Dan), Ronaldinho (Bra)

NACIJE S NAJVIŠE NAGRADA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7 - Njemačka, Nizozemska, Portugal

6 - Francuska

5 - Italija, Brazil, Engleska, Argentina

3 - SSSR, Španjolska...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KLUBOVI S NAJVIŠE NAGRADA

11 - Barcelona, Real Madrid

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8 - Juventus, Milan

5 - Bayern Munchen

4 - Manchester United...

Modrić obilježio jednu eru Real Madrida

Predsjednik europskog prvaka madridskog Reala Florentino Pérez rekao je u ponedjeljak da je Luka Modrić dobio nagradu Zlatna lopta nakon fantastične sezone u kojoj je pokazao vrijednosti Reala na terenu i izvan njega, obilježivši jednu eru u 116 godina dugoj povijesti kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam zadovoljan jer je ovo bila spektakularna godina Luke Modrića. Dali su mu sve nagrade koje su mu mogli dati pa smo svi mi 'madridisti' jako sretni. Ne samo da je najbolji na terenu, nego je to također i izvan njega", rekao 71-godišnji Pérez u obraćanju novinarima nakon što je Modrić dobio priznanje za najboljeg nogometaša svijeta u organizaciji tjednika France Football.

Modrić je nagradu za najboljeg u 2018. godini dobio ispred Juventusovog napadača Cristiana Ronalda i Atléticovog golgetera Antoinea Griezmanna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene nije iznenadilo što nagrada nije otišla Griezmannu. Presretan sam što je uručena Modriću jer je to priznanje čitavog svijeta nogometu. Osim toga on je sve osvojio. Ne vjerujem da postoji itko tko sumnja da je on najbolji", istaknuo je Pérez.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo