Beusan demantirao cijelu Hrvatsku: 'Jeste li vi vidjeli tu situaciju?'

Cijela nogometna Hrvatska ogorčena je suđenjem japanskog suca Yuichija Nishimure na utakmici Brazila i Hrvatske. Dan poslije, hladne glave, za Sportski.

13.6.2014.
15:19
VOYO logo

"Stojim iza svega što sam rekao. Činjenica je da je glavni detalj utakmice onaj u 69. minuti i to je situacija koja je zasjenila sve. Ipak, ja moram napraviti detaljnu analizu, drugačiju od naše sportske javnosti. Hrvati kao lokal patrioti to gledaju sasvim drugačije nego ja. Naime, prvih 60-tak minuta sudac je pustio igru skoro na nož, dozvoljavao je kontakte, duel igru i to je bilo vrlo rizično. Do 69. minute to je štimalo, ali pogotovo nakon dosuđenog penala njegova je svaka odluka dočekana na nož. Što se tiče cijele utakmice mi možemo govoriti od tri detalja. Pokušat ću to objasniti na svoj način", rekao je Beusan i započeo seciranje:

"Prvi detalj se dogodio u 27. minuti. Neymar je upotrijebio ruku na neprimjeren i nesportski način. Nije se radilo o upotrebi samog lakta, nego podlaktice i to u predjelu vrata Luke Modrića. Sudac je procijenio da se tu ne radi o upotrebi ruke kao 'oružja' i dodijelio je Neymaru samo žuti karton."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 69. minuti Nishimura je dosudio suludi jedanaesterac za Brazil.

"Sudac se nalazio na potpuno suprotnoj strani od situacije gdje je bio prekršaj. Što je on ondje radio, meni nikako nije jasno. On je trebao biti u istom položaju ali lijevo, na sasvim suprotnoj strani. Da je on bio tamo on bi pravilno vidio što radi Lovrenova ruka na ramenu. Fred ga je navukao i o toj situaciji nemamo što raspravljati. Pravilna procjena bi bila da je dosudio neizravan slobodni udarac protiv Brazila zbog potenciranja kontakta, a ne na ovaj način da dosudi kazneni udarac i još opomene Lovrena. Igrač je navukao suca na potpuno pogrešnu odluku koja je nažalost preokrenula rezultat, tijek utakmice, općenito sve što se poslije događalo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//cdn.playwire.com/bolt/js/embed.min.js

Što Beusan kaže o situaciji kada je Hrvatska bila bilu drugog pogotka, kada je Nishimura dosudio prekršaj Ivice Olića na vrataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste li vi vidjeli tu situaciju? Dok je god lopta u vratarevom prostoru vi ga ne možete napadati. Nikako se ne mogu složiti s mišljenjem da to nije bio prekršaj. Sreća da postoji kamera koja pokazuje ulazak Olića u vratara, inače bi i to bio sporni detalj. Stojim pri svom mišljenju. Njegova se ruka nalazi u predjelu vrata vratara, ne može skočiti i ako vratar nema loptu vi ga ne možete napadati. To je pravilo i ja ga ne mogu mijenjati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak.

"Opća ocjena je loša jer je s tom situacijom iz 69. minute prelomio utakmicu, utjecao je na konačni rezultat susreta. Međutim, da je puštena ova situacija kod Olića, znate što bi se danas pričalo? Svi bi rekli da je sudac pogriješio kod penala i nitko više ništa ne bi govorio. Ovaj sudac je već nekoliko godina najbolji sudac Azije. Sudio je četiri utakmice u Južnoj Africi i ljudi iz FIFA-e su u njega imali veliko povjerenje. S ovim je napravio jednu veliku crnu mrlju koja će imati utjecaja na cijelo natjecanje. A Hrvatska s ovom odlukom može izgubiti drugi krug. Tko zna kakav je sad moral među našim igračima?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo