ČELNIK HNS-A PRED KAMERAMA / Kustić odgovorio na 'vruća' pitanja: Kako smo izbjegli zatvaranje stadiona, što se događa s Maksimirom i ima li Dalić apsolutnu podršku?

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza gostovao je na RTL-u i odgovorio na aktualna pitanja- kako smo izbjegli drakonsku kaznu UEFA-e, što se događa s nacionalnim stadionom i ma li izbornik Dalić maksimalnu podršku nakon što je reprezentacija ponovno zakomplicirala put do Europskog prvenstva

2.11.2023.
21:25
VOYO logo

Kako je Hrvatski nogometni savez još jednom izbjegao potpuno zatvaranje stadiona? Što se promijenilo u postupanju HNS-a, MUP-a i pravosudnih tijela prema navijačima? Kakve su novosti oko izgradnje novog stadiona u Zagrebu, što se događa s kampom nogometnog saveza u Velikoj Gorici? Ima li izbornik Dalić maksimalnu podršku nakon što je reprezentacija ponovno zakomplicirala put do velikog natjecanja. Na sva ta pitanja kao i kakav je odnos predsjednika Uefe prema Hrvatskoj - uživo je u vijestima RTL-a odgovorio predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

FNC 13 ove subote, 4. studenog, stiže u Beograd, a revanš Croate i Vase pratite ekskluzivno na platformi Voyo od 20.00 u prijenosu UŽIVO

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Podsjetimo, Disciplinska komisija Uefe u srijedu je donijela je odluku o kazni Hrvatskom nogometnom savezu zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Hrvatska - Turska koja je 12. listopada odigrana u Osijeku u okviru Europskih kvalifikacija za EURO 2024. Nakon prijave FARE-a, Uefa je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog diskriminacije i rasizma, na što se Hrvatski nogometni savez detaljno očitovao. Uzimajući sve parametre u obzir, Disciplinska komisija Uefe donijela je odluku o novčanoj kazni u iznosu od 30.000 eura za Hrvatski nogometni savez, uz djelomično zatvaranje tribine na prvoj idućoj domaćoj utakmici u kapacitetu od barem 6.000 mjesta.

Iz mjeseca u mjesec Voyo donosi jedinstveno borilačko iskustvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nogometni savez u svom je očitovanju ponovio osudu neprihvatljivog skandiranja manjeg dijela navijača, ali je pritom detaljno opisao konkretno postupanje HNS-a, MUP-a te pravosudnih tijela, koji su zajedno pokazali da se Savez i pravna država čvrsto bore protiv rasizma i diskriminacije. Uefa je prihvatila takve argumente kao olakotne okolnosti te je HNS izbjegao potpuno zatvaranje stadiona, pa će reprezentacija u potencijalno ključnoj utakmici za odlazak na EURO 2024. protiv Armenije imati podršku navijača na Maksimiru.

'Navijači ne smiju biti oštećeni'

"Sigurno da je pridonio sam sporazum koji je potpisan između HNS-a i MUP-a nakon 'slučaja Desinec' oko samog protokola i organizacije utakmica, posebno onih visokog rizika. Nakon toga je sve puno drugačije nego što je bilo prije. Definitivno je slučajeve u Rijeci i Osijeku gdje su promptno pronađeni počinitelji, koji su nakon toga i sankcionirani UEFA prepoznala i kod prvog i drugog slučaja i to je sigurno bila olakotna okolnost", prokomentirao je Kustić u RTL-ovom studiju pa odgovorio na pitanje smatra li da se radi o utoti, to jest ciljanim akcijama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je govoriti o urotama kada ne postoji nešto konkretno. Naravno da je bilo pokušaja unosa raznih pirotehničkih sredstava, ali i onakvih obilježja. Što se toga tiče, jako je bitno da, ako i dođe to toga čemu nije mjesto na tribinama i sportskim terenima, da se počinitelj pronađe i sankcionira. Mislim da navijači koji dođu bodriti svoje igrače, bilo klupske ili reprezentativne, ne smiju biti oštećeni da ne mogu pratiti utakmicu zbog neodgovornih pojedinaca."

Potom je odgovorio na pitanje kreću li u privatne tužbe protiv odgovornih pojedinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stojimo kod toga, stav je da definitivno idemo tražiti naknadu štete", jasan je Kustić.

Image
Foto: Profimedia

Govorio je zatim Kustić o komunikaciji s predsjednikom UEFA-e Aleksandrom Čeferinom, s kojim je često u kontaktu, o problemu s problematičnim navijačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno pričamo o tome, imam privilegiju da se praktički svakodnevno čujemo. On nam daje veliku podršku. Ovo nije problem samo u Hrvatskoj, vidimo i na tribinama diljem Europe se događaju i puno gore stvari. Ne daj bože da to bude i kod nas. Ono što je jako bitno je da sustav funkcionira, da se počinitelj sankcionira. Velika zahvala za sve ono što su napravili i MUP-u i Prekršajnim sudovima", rekao je Kustić pa je uslijedilo pitanje o novostima vezanima uz izgradnju novog stadiona u Zagrebu:

"Kada je u pitanju sama infrastruktura, govorimo da nam je loše, što je i istina. U posljednje svije godine napravljen je veliki iskorak kada je u pitanju sama infrastuktura, od ugradnje hibridnih terena i umjetne trave koje je HNS sam pokrenuo kako bi potaknuo lokalne čelnike na ulaganje u infrakstrukturu jer su oni vlasnici svih tih objekata. Država je napravila veliki iskorak i u proračun stavila stavku za ulaganje u sportsku infrastrukturu, proglasila Maksimir i Poljud građevinama od nacionalnog sportskog interesa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Kranjčevićeve, razgovarao sam danas sa zamjenikom gradonačelnika gospodinom Korlaetom koji mi je rekao da su u rješavanju dokumentacije za uređivanje stadiona, 12 tisuća mjesta... Oni očekuju da bi se do sredine 2025. veći dio toga trebao završiti i tu bi i Dinamo onda igrao svoje utakmice. Bitno je naglasiti da je u tijeku sporazum u trokutu Vlada-grad i Zagrebačka nadbiskupija oko potpisa ugovora o imovinskim odnostima kada je u pitanju maksimirski stadion. To će pomoći oko rješavanja papirologije dok će se Kranjčevićeva rekonstruirati. Znači, kada se završi Kranjčevićeva, moći će se krenuti u izgradnju novog stadiona na Maksimiru".

Slučaj Livaja

Kustić je puno učinio na zatopljavanju odnosa između sjevera i juga i Hajduka i HNS-a, pa mu je RTL-ov novinar postavio pitanje smatra li da će "slučaj Livaja" to pokvariti na neki način:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stigurno da smo svi zajedno napravili dosta toga. A što se tiče samog 'slučaja Livaja', mislim da smo izbornik i ja već govorili o toj temi. Razgovarao sam s Markom, taj će razgovor ostati između nas dvojice. Poštujem odluku koju je donio i mogu samo reći da mu želim puno zdravlja i uspjeha u klupskoj karijeri."

'Nikad motiviraniji' Dalić

Na kraju je Kustić govorio o reprezentaciji, koja iza sebe ima jako loš posljednji ciklus u kojemu je s dva poraza ugrozila odlazak na Euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikome nije bilo lako nakon te dvije utakmice. Odmah se sve okrenulo. Već sam rekao, niti je Zlatko Dalić zaboravio voditi utakmice, niti su igrači zaboravili igrati. Ono što je bitno je da izbornik shvaća i prizna gdje su bile greške, to je njegova vrlina. Vjerujem u njega, nikad nije bio motiviraniji. Sjeli smo, razgovarali o svemu. Razgovarao sam i s nekim igračima. Imam apsolutno povjerenje u izbornika, vjerujem da će motivirati i napraviti sve da ove dvije utakmice pobijedimo."

"Apsolutno je sve u našim nogama, moramo pobijediti u ove dvije utakmice, vjerujemo da Wales neće uspjeti pobijediti u obje utakmice. Ne daj bože da idemo u baraž, opet ovisimo o sebi jer moramo pobijediti. Tako da vjerujem da ćemo s dvije pobjede i kiksom Walesa osigurati Europsko prvenstvo", zaključio je Kustić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo