Sjaj i bijeda najuspješnije godine / Lukina 2018.: Amnezija, pravosudna kaljuža i uspon do vječnog mjesta na nogometnom Olimpu

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Svoje je mjesto u nogometnoj povijesti zaslužio na terenu, gdje ne postoje aneksi, lažna svjedočenja i optuženičke klupe

4.12.2018.
15:15
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

"Ovo je bila moja najbolja godina", ponosno je izjavio kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić na kraju za njega vrlo uspješne 2017. godine. S Real Madridom osvojio je te sezone španjolsko prvenstvo i Ligu prvaka i izgledalo je kao da situacija ne može biti bolja za Luku.

No, nije ni slutio da je ispred njega godina u kojoj će pokoriti nogometni svijet. Početkom ove godine ugledni francuski list L'Equipe uvrstio ga je u idealnu postavu 2017. godine, što je najavilo godinu punu priznanja za Realovog veznjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nemilosti

Godinu priznanja, ali i pravosudne kaljuže. Početak godine ipak su obilježile pravne zavrzlame. Modrić je u siječnju platio Španjolskoj vladi milijun eura kao dio nagodbe u slučaju u kojem je izbjegavao plaćanje poreza putem fiktivne tvrtke u Luksemburgu. Taj slučaj nije ništa čudno jer su zbog sličnih postupaka "po repu" dobili mnogi igrači u Španjolskoj.

Problemi sa zakonom nastavili su se i u veljači. Amnezija, hinjena ili prava, u slučaju Mamić koštala je Luku DORH-ove optužnice za lažno svjedočenje. Dosta je to utjecalo na njegov imidž, a do znanja su mu to dali, osim Torcide, i Bad Blue Boysi koji su izvjesili natpis "Sjećaš li se Dinama, Hrvatske i nas? Mafiji si dao glas!" 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Luka Modrić svjedočio na suđenju braći Mamić i ostalima

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Bio je jedan od "notorne šestorke" hrvatskih reprezentativaca koje je izbornik Zlatko Dalić pustio doma s prijateljske utakmice u SAD-u, što mu isto nije pomoglo u očima javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trostruka kruna

No, kako se izvan terena počeo loše snalaziti, sve je to nadoknađivao svojom genijalnošću kad bi obukao kopačke i stupio na travnjak. Igra Real Madrida bez njega nije bila zamisliva, a njegovi izostanci u momčadi Zinedinea Zidanea bili su nenadoknadivi. 

Real Madrid nije briljirao u španjolskom prvenstvu, završili su na trećem mjestu, ali ušli su u povijest kao prva momčad u povijesti koja je osvojila tri Lige prvaka zaredom. Imali su i dosta sreće, igrači Juventusa zaklet će se da su pokradeni u onom četvrtfinalu na kraju utakmice, ali Real se može braniti starom nogometnom poslovicom da "velike momčadi uvijek pronađu način da pobjede važnu utakmicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL
Image
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL

Luka Modrić, Mateo Kovačić, Liga prvaka

Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL

Kad je treća "kanta" bila u vitrini Kraljevskog kluba, došlo je vrijeme za Svjetsko prvenstvo. Modrić i Lovren bili su pod velikim pritiskom javnosti jer su bili optuženi za pomaganje Zdravku Mamiću koji je početkom lipnja bio osuđen za izvlačenje višemilijunskih iznosa i Dinama nakon što je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda su odigrali najbolje natjecanje u povijesti hrvatskog nogometa. O svjetskom zlatu naših nogometaša pričat će naraštaji, a upravo je Modrić bio nositelj naše srebrne generacije koja je na Svjetskom prvenstvu upisala samo jedan poraz. Naravno, proglašen je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva, što je najavilo i druga priznanja.

Ali i nezaboravan doček u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

FOTO Ovi su prizori s Trga obišli svijet: Navijači priredili scene koje će se dugo pamtiti

Spuštanje na zemlju

Bio je to njegov nogometni vrhunac. I vrhunac hrvatske reprezentacije. Kako su nam samo Španjolci u prvoj utakmici Lige nacija sasjekli krila dok smo još letjeli visoko na struji velikog svjetskog rezultata. šest komada u našoj mreži bez ispaljenog metka. Poraženi i poniženi gledali smo oko sebe i pitali se kako to svjetski viceprvaci mogu izgubiti "teniski set bez gema".

Modrić je bio umoran, S 33 godine na leđima i ljeta u kojem je dao cijelog sebe za uspjeh plaćao je danak u ovoj sezoni. Novi trener Real Madrida Julen Lopetegui nije ga htio forsirati, no igra Reala bez Modrića i Ronalda nije izgledala dobro. Tako da se nije stigao odmoriti od Svjetskog prvenstva i odmah je "bačen u vatru". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to izašlo na dobro. Real je potonuo u dubine u kojima već dugo nije bio. Potonuo je u prosječnost, što je nedopustivo. Lopetegui nije dugo izdržao na klupi. Već krajem Listopada dobio je otkaz te ga je zamijenila legenda kluba Santiago Solari.

Nije Modriću išlo ni s reprezentacijom. Hrvatska je u međuvremenu ispala iz elitne skupine Lige nacija porazom od Engleske na Wembleyu. A nagrade su samo pristizale. osvojio je nagradu portala Goal za najboljeg igrača na svijetu, institut IFFHS mu je dodijelio istu čast, a tko je France Football da mu sudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatna lopta uletjela je u njegove ruke i ušao je u povijest kao prvi Hrvat kojem je to pošlo za nogom. Simbolično, Županijski sud mu je nešto ranije tog dana pravomoćno odbacio optužnicu za lažno svjedočenje u korist Zdravka Mamića. 

Šteta što je morao prolaziti kroz svu tu pravosudnu kaljužu, no junaci su savršeni samo u filmovima. Modrić je svoje mjesto u svjetskoj nogometnoj povijesti zaslužio sjajnim kretanjem bez lopte, pregledom igre i dobrim odlukama na terenu - tamo gdje ne postoje aneksi, lažna svjedočenja i optuženičke klupe.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo