Legenda Vatrenih: 'Je l' to neka za**bancija?'

Mario Stanić i dalje briljira. U svojoj novoj kolumni za igraliste.

24.4.2012.
10:26
VOYO logo

Kako drugačije nazvati inicijativu zabrane odlaska navijača na gostujuće utakmice nego – 'iz šupljeg u prazno'?! Mislio sam da baš i nisam dobro čuo ili razumio udarnu vijest na radiju. Pomislih da nije onaj Lulek krenuo u nekakvu zajebanciju koju ja ne kužim. Kad mi je sat u autu otkucao 17 sati i radio najavio sportske vijesti koje su ponovile navedenu inicijativu, shvatih da se ta stvar desila i da oni to misle ozbiljno.

Ne znam samo tko je uopće pokrenuo ovu genijalnu ideju. Čuj, zabraniti dolazak gostujućih navijača... Jesu li ikad mudri ljudi (idejni tvorci ove ideje) gledali gostujuće utakmice? Ako jesu, onda mora da su živu glavu jedva izvukli sa vrućih gostovanja. Do kasnih sitnih sati su prepričavali djeci i prijateljima kakav pakao su za dlaku izbjegli. Sam dragi Bog i njihova snalažljivost su ih spasili od teške ruke domaćih navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema te policije i nema tih zaštitara koji mogu obuzdati navalu bijesa kod domaćih navijača. Svaka utakmica HNL-a je utakmica velikog rizika. Dosta je bilo navijačkih tuča, dosta je bilo bakljada, dosta tog huliganizma i masovnih nereda po centrima gradova. 'Sila masi daje ubrzanje', stoga je najbolje na vrijeme spriječiti i u korijenu sasjeći potencijalne izgrednike. Nema veze što u našem slučaju nema niti sile, a još manje ima mase. Tko zna možda jednog dana bude, zato treba dejstvovati preventivno. A preventiva kaže: gostima zabraniti dolazak!

Kad ne igraju Dinamo i Hajduk međusobno, svi gostujući navijači stanu u Golf karavan. Zar im ne bi bilo lakše probušiti gume ili zabraniti autostopirati? Zajedničkim dogovorom HNS-a i naše policije moglo je se postaviti koji radar više i tako spriječiti dolazak gostujućih navijača na utakmice. Moglo se svašta, ali nešto ovako rigorozno i drastično nitko nije očekivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte me krivo shvatiti, nije mi ni namjera omalovažavati rijetke istinske navijače. Svima njima kapa do poda , međutim realnost je drugačija. Surova stvarnost pokazuje sliku na koju nitko normalan nije ponosan. Već odavno su navijači prestali posjećivati nogometne predstave… već odavno su navijači izumrli poput dinosaura. Pa nisu li stadioni već odavno prazni? Nisu li na tribinama uglavnom članovi uže obitelji igrača, poneki skaut , menadžer, zaposlenici kluba i tko još...?

Dobro ima tu i pokoji navijač ili manja navijačka skupina koja svojim povicima narušava dragocjenu tišinu i tako remete koncentraciju igrača. Ne trebate ići na Himalaje ili Tibet da bi doživjeli potpunu tišinu ili nirvanu. Dovoljno je otići na najbliži nogometni stadion, zatvoriti oči i u tišini zaroniti duboko u svoju nutrinu. Da je kojim slučajem Budha danas živ, ne bi on meditirao ispod nekog drveta nego bi on prosvjetljenje tražio na praznim tribinama stadiona Hrvatske nogometne lige. Tu bi on mnogo prije doživio buđenje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oni bi zabranili dolazak gostujućih navijača!!!???

Osobno se divim volji tih malobrojnih vjernih navijača koji prate svoje momčadi na gostovanjima. Svi su već odavno napustili nasukani brod koji iz dana u dan tone sve dublje. Nije lako igračima, a nije lako ni malobrojnim navijačima. Najteže je, izgleda, funkcionarima koji se igraju doktora i žele pod svaku cijenu isključiti aparate koji bilježe znakove kakvog-takvog života u Hrvatskoj nogometnoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teška i nezahvalna uloga je pripala čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza. Ubiti posljednji znak života u ispaćenoj nogometnoj dolini straha i trepeta. Jedino ne znam tko je luđi - ovi što su izašli u javnost s ovakvom idejom, mediji koji tu ideju prenose u udarnim terminima ili pak ja koji sam se upec'o k'o somina i pišem o tome? Nema veze, govorim sam sebi i tako se tješim, ni prvi a niti zadnji put da ispadnem glup, desi se jer čovjek uči dok je živ.

Nakon što zabrane dolaske gostujućih navijača, predlažem da nastave sa stegovnim mjerama. Mogli bi komotno zabraniti i dolazak na stadione domaćim navijačima. Ako gosti ne dolaze, koja je zapravo uloga domaćina? S kim ce se domaći navijači nadvikivati i verbalno prepucavati? A kad već nema navijača, onda bi bilo dobro zabraniti trenerima da treniraju i igračima zabraniti da igraju. Sucima isto tako zabraniti da dolaze i sude, ionako svi sumnjamo u njihove sudačke odluke. Jednostavno zabraniti svima da sudjeluju u širenju eventualnih nereda koju mogu izazvati pravu kataklizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro, možemo poštedjeti funkcionare i predsjednike klubova, jer oni ipak znaju što rade. Oni bi i dalje ostali na čelu klubova ili udruga i savjesno obavljali djelatnost za koju su prirodno predodređeni! Oni nisu krivi ni za što i nema potrebe da se njima nešto zabrani. Sad već pomalo uviđate kako dolazimo do konačnog rješenja. Nema navijača, nema trenera , nema igrača, nema sudaca, a nema ni plaća. Čim nema plaća, klubovi postaju LIKVIDNI.

"Predsjednici i razni funkcionari neće više imati problem nagomilavanja dugova, isplaćivanja ugovornih obaveza i svega ostalog... Kad su već odlučili spašavati Hrvatsku nogometnu ligu, kad su se odlučili riješiti gostujućih navijača, bilo bi dobro da, prije nego što donesu ovako rigoroznu odluku, svi moćnici našeg nogometnog saveza razmisle o nečemu vrlo važnom. Naime, pitam se koliki je zapravo utjecaj mjeseca i mjesečeve mijene na raspoloženje gostujućih navijača u svakoj prestupnoj godini? Eto im ozbiljan zadatak za rješavanje!", zaključio je Stanić za igraliste.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo