PODCIJENJEN I NESHVAĆEN / Samo jedan igrač ove sezone istinski zaslužuje Zlatnu loptu i trenutno je najbolji na svijetu, a to nije Luka Modrić

Image
Foto: Profimedia

Kolumna 'Iz voleja': Godinama je Benzema živio u sjedni Ronalda, ali ne Brazilca, već Portugalca, Cristijana Ronalda, iako to nije morao. Da se zainatio, lako je mogao nastaviti praksu zabijanja golova, koju je započeo u Lyonu, ili u Realu ili negdje drugdje

14.4.2022.
20:24
Profimedia
VOYO logo

Da je netko krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih pričao klincima patološki zaljubljenim u nogomet, kao i autoru ove kolumne između ostalog, da će jednog dana zelenim nogometnim travnjacima harati napadač koji će moći u istu rečenicu s tada najboljim igračem svijeta i prema mnogima najboljim napadačem svih vremena, legendarnim Brazilcem Ronaldom, rekli bi svi da je to jednostavno - nemoguće.

Pregršt je bilo razloga za takvo mnijenje, Ronaldo je bio uistinu prevelik. Od silnih monumentalnih golova, brutalnih i ponižavajućih driblinga, do lakoće i ljepote igranja nogometa, osvojenih trofeja, Ronaldo je imao sve, bio je najkompletniji igrač svijeta, ma i svih vremena, što god neki pričali. Istina, nije bio dugovječan, imao je problema s ozljedama, kasnije i s kilogramima, te načinom života, pa i sa samom profesionalnošću, ali ono što je napravio u "primeu" anuliralo je baš sve loše što mu se događalo u drugom dijelu karijere. Da skratimo, Ronaldo obožavateljima nogometa bio sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dvadesetak godina kasnije, u sličnom kontekstu možemo pričati i o francuskom napadaču Karimu Benzemi. Neće se mnogi složiti, ali eto uzet ćemo si za pravo i reći da od sada Ronaldo i Beznema mogu u istu rečenicu i štoviše otići ćemo korak dalje i reći da je Benzema najbolji napadač u 21. stoljeću.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Godinama u mraku

Godinama je Benzema živio u sjedni Ronalda, ali ne Brazilca, već Portugalca, Cristijana Ronalda, iako to nije morao. Da se zainatio Ronaldu i klubu, lako je mogao nastaviti praksu zabijanja golova, koju je započeo u Lyonu, ili u Realu ili negdje drugdje. No, nije to napravio, nije sebe stavio na prvo mjesto. Mnogi za Benzemu kažu da je najpodcjenjeniji napadač možda i svih vremena, možemo se s njima složiti, ali zapravo ne moramo, samo ćemo pokušati drugačije interpretirati njegovu priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina napadača ili kada bolje razmislimo gotovo svi, imaju na umu samo jednu jedinu stvar, ugurati loptu u mrežu pod svaku cijenu i to što je više moguće puta i u što kraćem roku. Sasvim je to razumno razmišljanje jer drugačije si ne mogu osigurati egzistenciju, prodati se, ostvariti snove, ili kako god… Benzema, eto, nije takav. Benzema je anomalija, iznimka, endem među napadačima.

Image
FENOMEN 'DRUGOG VJETRA' /

Je li Luka Modrić najbolji vezni igrač svih vremena? Pojavio se jedan neobičan element kod Vatrenog koji ga čini zaista unikatnim, ali...

Image
FENOMEN 'DRUGOG VJETRA' /

Je li Luka Modrić najbolji vezni igrač svih vremena? Pojavio se jedan neobičan element kod Vatrenog koji ga čini zaista unikatnim, ali...

Benzema je godinama živio u mraku, mrklom mraku i debeloj sjeni Cristijana Ronalda. Dolaskom Portugalca u Real Madrid bilo je jasno da je on, i samo on, predodređen za postizanje golova i tko mu god stane na put neće se dobro provesti. Prvi mu je na putu stajao baš Karim Benzema. Ali, dok bi mnogi napadači ili pokušali raditi po svom pa što bude ili bi tražili izlazni transfer jer se njihov puni potencijal ne koristi, Benzema je odlučio živjeti u sjeni i poslušno služiti klubu i ostatku momčadi. Očekivalo bi se tako nešto od, recimo, vojnika u nekoj jedinici ili vodu, ali ne i od nogometaša predodređenog da zabija ili da barem bude ispušni ventil momčadi, netko tko će realizirati akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Ronaldo se pumpao, Benzema čeličio

Godinama i godinama bio je rudar, vodonoša, odricao se svojih golova, da bi Ronaldo mogao nemilice trpati. Namještao mu i asistirao, razarao je i hrvao se s obranama kako bi otvorio koridore za Portugalca, navlačio na sebe igrače kako bi Ronaldo imao više prostora. Dok je Ronaldo pumpao svoju statistiku, Benzema je bio u sjeni i žrtvovao je svoju golgetersku karijeru kako bi njegova momčad, predvođena Ronaldom, osvajala sve. A osvajala je i tri Lige prvaka za redom i domaća prvenstva i kupove, a Ronaldo je velikim dijelom zahvaljujući baš njemu dobio čak četiri Zlatne lopte. Benzema nije dobio niti jednu.

Da je mogao otići i graditi karijeru drugdje, mogao je. Tražila ga je kroz godine čitava pletora elitnih klubova, nudila mu izdašne ugovore, glavne uloge u momčadima, ali on je ostao živjeti u sjeni Ronalda. Ostao je i trpio kritike i podcjenjivanje medija, navijača i struke, koja je tvrdila da je riječ o napadaču koji ne zna zabiti, da Real pod hitno mora dovesti nekoga tko će igrati s Ronaldom jer ovaj ne može sve sam i da Benzemi, pazite sada, nije mjesto u Realu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benzema je veći dio karijere, de facto, o sebi slušao samo negativne stvari, živio je u mraku, djelovao iz sjene, lio je krv i znoj za klub, a još je uredno primao i porciju kritike. Zvuči depresivno, zar ne? Vjerojatno i jest, ali je isto tako i nešto što nogometašu, čovjeku, osobi, gradi karakter i čeliči ga i stvara mu inat.

Image
Image

Početak Beznemine ere

Odlaskom Ronalda završila je jedna velika era Real Madrida, ali nitko nije očekivao da će njegovim odlaskom iz mraka promiliti Benzema i preuzeti ulogu lidera momčadi i golgetera. Ali opet, ne ekstrovertiranog i glasnog lidera poput Ronalda, već introvertiranog, tihog vođu, koji i dalje djeluje iz sjene, ali ovaj put je neusporedivo opasniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Real je nakon odlaska Cristijana Ronalda proživljavao najturbulentnije trenutke u novijoj povijesti. Mijenjali su trenere, ispadali iz Lige prvaka od totalnih autsajdera, sramotili se u prvenstvu i Kupu, a cijelo vrijeme mediji i struka šibali su im leđa kritikama i nabijali im golemi pritisak.

Konsolidirali su se tek povratkom Zinedinea Zidanea i tu je zapravo počela era čovjeka iz sjene, Karima Benzeme. Zidane se vratio u ožujku 2019. godine i od tada kreće strelovit uzlet Benzeme, koji zapravo nikada nije igrao pod Zidaneom, a da u klubu nije bio i Cristiano Ronaldo. Dakle, sve do tada Zidane nikada nije imao priliku od njega napraviti golgetera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benzema se te sezone nije previše nazabijao do dolaska Zidanea, a onda je u samo mjesec i pol zabio 11 golova i na kraju sezonu završio s ukupno 30 golova i 11 asistencija iz 53 odigrane utakmice.

Image
Image

Eksplozija

Sljedeća sezona bila je ona u kojoj je Real Madrid, upravo zahvaljujući Karimu Benzemi i Luki Modriću te još ponekom veteranu poput Sergija Ramosa i Tonija Kroosa, osvojio La Ligu. Benzema je prošlu sezonu završio s 27 golova i 11 asistencija na svom kontu, ali važno je i to vrlo važno, reći kako je ključne golova zabijao nakon one koronapauze. Tada je Real igrao možda i najbolji nogomet pod Zinedineom Zidaneom i Benzema je bio njegov ključni igrač, čovjek koji je donio pobjede u svim najvažnijim ligaškim utakmicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srušio je svojim golovima Valenciju, Sociedad, Alaves, Granadu i Villarreal i sve su to bile utakmice u kojima su njegovi golovi bili presudni i na koncu je prvenstvo, koje je ranije već bilo u rukama Barcelone, završilo baš u rukama Reala.

Prošle sezone Benzema je ušao u životnu formu iz koje, nota bene, još uvijek nije izašao. Zabio je lani u 46 utakmica 30 golova i još je devet namjestio i bio je uvjerljivo najbolji igrač Reala kroz cijelu sezonu. Nažalost, nisu osvojili ništa, bili su drugi u La Ligi, ispali od Chelseaja iz Lige prvaka, ali Benzemini golovi bili su presudni u većini utakmica i u Ligi prvaka kao i u La Ligi, no njegova sezona svima se provukla ispod radara upravo zato što Real nije pokazao ništa na velikoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Lomi sve pred sobom

U međuvremenu se vratio u reprezentaciju, nakon godina izbivanja zbog skandala s ucjenjivanjem bivšeg suigrača Mathieua Valbuene. Benzema se priljučio "Tricolorima" u veljači prošle godine, a od tada je odigrao 13 utakmica za Francusku i zabio je čak devet golova te je još dva namjestio. Četiri gola zabio je na Euru 2020. godine s kojeg se Francuska prerano oprostila, izletjevši od Švicarske u osmini finala na bolje izvođenje jedanaesteraca.

U novoj sezoni predviđao se krah Reala. Došao je Carlo Ancelotti i to nakon neuspješne ere u Evertonu. Real se nije pojačao prošloga ljeta, Kylian Mbappe nije potpisao kao što se najavljivao, otišao je kapetan i lider Sergio Ramos, a kompletan teret pao je na leđa veteranima Modriću, Toniju Kroosu, Casemiru, Marcelu i - Karimu Benzemi. Ono što je uslijedilo šokiralo je čak i najzagriženije navijače "kraljevskog kluba". Real dominantno, na krilima Benzeme i Modrića, juri prema naslovu prvaka i dogurao je, mimo svih predviđanja i očekivanja, do polufinala Lige prvaka, izbacivši po putu PSG i aktualnog prvaka Chelseaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benzema je ove sezone dogurao do nestvarnih i zapanjujućih 38 golova i 13 asistencija u 38 odigranih utakmica. Čovjek ima 34 godine igra na najvišoj mogućoj razini koju današnji nogomet nudi i uništava sve pred sobom. Njegov gol u produžecima donio je prolazak u polufinale protiv Chelseaja u drugoj utakmici. U prvoj je Benzema zabio aktualnim prvacima hat-trick. Tri je gola utrpao i na uzvratnoj utakmici protiv PSG-a u osmini finala, dok je u grupnoj fazi utrpao pet komada u pet utakmica.

Što se lige tiče, Benzemini su golovi i asistencije bili presudni u većini utakmica. Nedavno je s dva gola torpedirao Celtu, prije toga s dva gola i asistom Mallorcu, donio je ranije pobjedu golom protiv Vallecana, upisao gol i dvije asistencije u 3:0 pobjedi protiv Alavesa, zabio dva gola u 2:1 pobjedi protiv Athletic Bilbaa, a istu je momčad i ranije srušio s 1:0. Zatim, zabio je za 2:1 protiv Seville i presudio im, isto je napravio i protiv Raya dvije utakmice prije. Na početku sezone rušio je u prvih šest utakmica gotovo sve protivnike i golovima i asistencijama. Pojednostavljeno, da nije njegovih golova Real definitivnio ne bi bio tu gdje je danas, na pragu osvajanja naslova prvaka i mogućeg igranja finala Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Raritet, endem, unikat

Benzema nije dribler, ne posjeduje set vještina kao brazilski Ronaldo, ne ulijeva strah u kosti obrani, nema onu eksploziju koju je imao "Il Fenomeno", ali ga je toliki užitak gledati da se to ne može opisati riječima. Nerijetko su mu golovi zaista spektakularni, čovjek zabija lijevom nogom, desnom, glavom, gađa rašlje, voleje, ali često oduševi nekim sasvim drugim elementima, kao što su požrtvovnost, strast, pa čak i emocija koju pokaže tijekom utakmica, ali ponajviše time što je beskrajno ponizan i skroman kao nogometaš.

Benzema je za Real odigrao 597 utakmica zabio je čak 317 golova i upisao 157 asistencija, na listi najboljih strijelaca Reala drži treće mjesto i skinuo je legendarnog Di Stefana, a lako je moguće da će skinuti i Raula s drugog mjesta jer ovaj je "zapeo" na 323 gola. Uz sve to, Benzema ne traži svjetla reflektora, ne gura se pred kamere i mikrofone, više ne radi ekscese, ne govori o sebi u trećem licu kao neki, poštuje trenera, poštuje suigrače i ne smeta mu čak niti to što je katkada neshvaćen i podcijenjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Benzema je zaista raritet u nogometu. Endem. Unikat. S Realom je do sada osvojio sve što se osvojiti dalo i bio je, ma da to mnogi nisu doživjeli, jedan od najvažnijihih igrača. Ove sezone je najvažniji igrač Reala i ako se nas pita tko ove sezone zaslužuje Zlatnu loptu i tko je najbolji igrač svijeta, uz dužno poštovanje svim ostalima pa i Luki Modriću, kojeg mnogi guraju među kandidate, za nas Ballon d'Or ide u ruke Karimu Benzemi.

A znate li tko još tako misli? Akter s početka naše priče, Ronaldo i njegovom ćemo mišlju zaključiti ovo djelo. "Benzema zaslužuje Zlatnu loptu, pa ja to govorim već godinama i često sam na udaru kritika. On je velik napadač i zaslužuje tu nagradu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Net.hr-a.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču