Kakva tuga: Novi Pele danas igra u 4. finskoj ligi

Image
Foto: AFP

Od Freddyja Adu se očekivalo da postane velika nogometna zvijezda, a danas se američki nogometaš lopta na livadama 4. finske lige.

4.7.2015.
13:01
AFP
VOYO logo

"Ukoliko nećeš dovoljno trenirati, završit ćeš kao Freddy Adu", vjerojatno će tako roditelji plašiti svoju djecu koja će sanjati nogometnu karijeru. Dječak iz Gane, koji je sa svojom obitelji zahvaljući 'zelenoj karti' stigao u SAD, s 14 godina je potpisao profesionalni ugovor. Naravno, kao najmlađi u povijesti sporta u Sjevernoj Americi. Sa 17 je već zabijao golove u MLS-u i sponzori su mu davali milijune. Zvali su ga i - 'novi Pele'. Sve je bilo bajno, sa 18 je bio kapetan američke U20 reprezentacije i briljirao na U20 Svjetskom prvenstvu.

Propao i u Srbiji

Benfica je zagrizla i platila dva milijuna dolara za klinca kojeg su odmah stavili u vatru u Ligi prvaka i - požalili. Freddy nije niti približno opravdao svoja očekivanja. Redale su se posudbe. a kvaliteta klubova u kojima je igrao i njegova minutaža je bila sve manja. U četiri godine je promijenio četiri lige - Monaco, Belenenses, Aris i Risespor su bili njegovi klubovi, a u te četiri godine je zaigrao samo 28 utakmica i zabio četiri gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika očekivanja su završila u slijepoj ulici. S 22 godine se vratio u MLS, vratio ga je bivši trener iz juniorskih dana, te i on požalio. Otpustili su ga 18 mjeseci kasnije i Freddy od 2013. godine je manje-više bivši nogometaš. U 2013. pokušao je u Brazilu, Bahia ga je otpustila nakon dvije utakmice. Pokušao je preko proba doći do angažmana, ali nije ni oduševio trenere u engleskom Blackpoolu, norveškom Stabæku i nizozemskom AZ-u. Svi su ga odbili, ali našao je klub u centralnoj Srbiji.

Danas igra pred 15 gledatelja

Jagodina je prihvatila propalog talenta, koji je oduševljavao jedino na kompjuterskim igricama. Na 'Football Manageru' Freddy je zabio kao na pokretnoj traci. Nažalost po njega, u Srbiji je zaigrao jednom, dali su mu otkaz već nakon šest mjeseci i Freddy je nakon par mjeseci uspio naći novog poslodavca - finski KuPS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dovoljno dobar niti da igra u 1. finskoj ligi, već ga je KuPS prebacio u rezerve koje nastupaju u 4. rangu natjecanja. Za njih je dovoljno dobar, čak je i zabio iz slobodnog udarca. Samo, sve to izgleda tako otužno. Trebao je biti 'novi Pele', a danas igra na oranicama pred 15 gledatelja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo