KAKO SU UVENULI TULIPANI: / Nacija koja je svijetu dala Michelsa, Cruyffa i Van Bastena pala je na dno, a izlaz se ne nazire

Image
Foto: AFP

Nizozemska nogometna reprezentacija nije se uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, manje od četiri godine nakon što je u Brazilu osvojila treće mjesto.

11.10.2017.
14:58
AFP
VOYO logo

Nacija koja je svijetu podarila totalni nogomet, velikane ove igre poput Johana Cruyffa, Marca van Bastena i mnoge druge, trenerske vizionare kao što su Rinus Michels, spomenuti Cruyff ili Louis van Gaal, danas je na dnu. Ili možda ne baš na dnu, ali svakako u drugoj ligi europskog nogometa. A izlaz iz krize se zasad ni ne nazire...

Image
[VIDEO] VELIKI ARJEN ROBBEN OBJAVIO KRAJ: /

Slavni Nizozemac oprostio se od reprezentacije genijalnom golčinom

Image
[VIDEO] VELIKI ARJEN ROBBEN OBJAVIO KRAJ: /

Slavni Nizozemac oprostio se od reprezentacije genijalnom golčinom

Propast klubova

Nije ovo prvi put da je Nizozemska propustila dva velika natjecanja u nizu, dogodilo joj se to i u razdoblju od 1982. do 1986. kada je nije bilo na dva svjetska i jednom europskom prvenstvu. No, iz toga su se Tulipani izvukli jači i 1988. su zasjeli na europski tron. Danas, međutim, priča ne izgleda tako optimistična i ne čini se da će se Nizozemci tako skoro približiti vrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi se veliki pad Oranju dogodio nakon što je sa scene sišla velika generacija koja je dvaput bila svjetski doprvak. Povratak nije bio brz i jednostavan, ali u to su doba nizozemska liga i klubovi bili iznimno jaki i na koncu su iznjedrili novu veliku generaciju. Ne treba zaboraviti da je PSV 1988. bio europski prvak, a u Ajaxu su trčkarali klinci koji će se sedam godina kasnije uspeti na europski tron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su i PSV i Ajax, a isto se odnosi i na Feyenoord, još jednog bivšeg europskog prvaka, na margini Starog kontinenta. Istina je da su Kopljanici prošle sezone igrali u finalu Europske lige, ali to je ipak drugorazredno natjecanje. Ove se sezone najprije nisu plasirali u Ligu prvaka, a potom ni u utješnu Europsku ligu. PSV je, pak, u pretkolu Europske lige ispao od našeg Osijeka.

Ugašeni talenti

Imaju nizozemski klubovi i danas dobre omladinske škole, ali posljednjih se godina veliki talenti jednostavno izgube negdje na putu prema uspješnim seniorima. Neki će se možda sjetiti da je na Euru 2012. u nizozemskom sastavu zaigrao tada 18-godišnji Jetro Willems koji je u tom trenutku postao najmlađi igrač ikad koji je zaigrao na kontinentalnoj smotri. Predviđali su mu veliku karijeru, ali danas 23-godišnjeg Willemsa praktički nema nigdje. Točnije, igra za Eintracht iz Frankfurta, a u reprezentaciji ga nije bilo više od godinu dana. Tu je i njegov vršnjak Memphis Depay koji je također bio predodređen za zvijezde, ali nakon što nije uspio u Manchester Unitedu, sada karijeru pokušava oživjeti u dresu Lyona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju Nizozemci velikih problema i s trenerima. Van Gaal je otišao poslije brazilske bronce, a na njegovo je mjesto došao Guus Hiddink (70), nekad veliki, ali danas ipak isluženi trener koji je već godinama bez ozbiljnijih uspjeha. Hiddink je uprskao u kvalifikacijama za Euro 2016., a čelnici saveza su pokušali spasiti stvar imenovanjem Dannyja Blinda (56), legendarnog nogometaša bez većih uspjeha i iskustva u trenerskoj karijeri. I to se pokazalo vrlo lošim: Blind nije uspio popraviti situaciju i odvesti reprezentaciju na Euro, no ipak je dobio šansu u kvalifikacijama za SP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kola su ponovno krenula nizbrdo. Ponovno je smijenjen izbornik usred kvalifikacija, a na klupu se vratio još jedan veteran kojeg je pregazilo vrijeme - Dick Advocaat (70). Posljedica je izostanak plasmana na SP i neizvjesna budućnost.

Bez zvijezda i vođe

Pitanje je sada tko će se uopće htjeti uhvatiti u koštac s nagomilanim problemima. Ronald Koeman (Everton) i Peter Bosz (Borussia Dortmund) su posvećeni klupskim poslovima, Van Gaalovo je vrijeme prošlo, Frank de Boer se kompromitirao neuspješnim epizodama u Interu i Crystal Palaceu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko god dođe, morat će prihvatiti činjenicu da će povratak na scenu tražiti s prilično limitiranim kadrom. Nizozemska nakon odlaska Robbena, Sneijdera i Van Persieja nema pravu zvijezdu, nema vođu koji je spreman povući suigrače. U takvoj se situaciji ne čini izglednim da ćemo narančaste dresove tako skoro gledati u završnicama velikih natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo