KAKO ĆE HNS OBJASNITI OVE TROŠKOVE? / Žicaju pare za stadion, a pogledajte koliko su strpali u vlastite džepove

Image
Foto: PIXSELL

Savez je imao rekordne prihode u godini kada su Vatreni osvojili srebro na SP-u u Rusiji. Posebno je zanimljivo koliko su rasli troškovi za plaće

6.4.2019.
9:01
PIXSELL
VOYO logo

"HNS je samo u 2016. godini uprihodio više od 200 milijuna kuna. Većinu toga troše sami na sebe, nagrade igračima, svoje plaće i slično. Tu je 38 milijuna na mobitel, poštanske usluge, prijevoz... 48 milijuna kuna na intelektualne usluge.

Znam da tamo nedostaje intelekta, ali toliko je previše. Nimalo se nisu vratili na temelj, a to je HNL, klubovi, infrastruktura. Oni su svrha sami sebi, nemaju sistem gdje će svi mladi talenti biti produkt sustava, a ne samo slučaja isključivo individualnog rada njihovih obitelji"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠUKER GOVORIO O STADIONU I OTKRIO JOŠ JEDNU VELIKU NOVOST: /

'Neka nam i taj projekt bude na ponos'

Image
ŠUKER GOVORIO O STADIONU I OTKRIO JOŠ JEDNU VELIKU NOVOST: /

'Neka nam i taj projekt bude na ponos'

Višak 68 milijuna kuna

Tim je riječima, žestoko i bez dlake na jeziku opalio Joško Jeličić po Hrvatskom nogometnom savezu samo dan nakon što je reprezentacija u studenom 2017. izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Što će tek Jeličić reći kada zaviri u financijsko izvješće HNS-a za 2018. godinu. Naime, na redovitoj Skupštini Saveza predsjednik Davor Šuker pohvalio se rekordnom zaradom.

U razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2018. HNS je ostvario prihode u iznosu od 435.5 milijuna kuna, a rashode u iznosu od 371.6 milijuna kuna, te ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu od 63.8 milijuna kuna. Višak prihoda planira se koristiti u godinama kada nema završnih natjecanja odnosno kada Savez ostvaruje manjak prihoda nad rashodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao i uvijek, planirali smo prvi krug natjecanja na Svjetskom prvenstvu, a zahvaljujući osvojenom srebru došlo je do većih odstupanja i bili bismo sretni kada bi nam sportski rezultati svake dvije godine doveli do odstupanja u odnosu na planirano. Prošla 2018. godina je u odnosu na sve dosadašnje godine daleko najuspješnija financijska godina i ostvaren je više od dvostruko veći budžet u usporedbi sa bilo kojom prethodnom godinom. Nadamo se i u budućnosti uspješnim sportskim natjecanjima, a time i dobrim financijskim rezultatima", sažela je voditeljica Odjela za računovodstveno-financijske poslove, Ružica Bajrić.

Vraćajući se na Jeličićev citat s početka teksta posebno je zanimljivo bilo pogledati na što su u Savezu trošili rekordno zarađeni novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast troškova za plaće

Tako su rashodi na radnike u odnosu na 2017. porasli s 15 666 862 kuna na 35 070 27 kuna. Pritom je na plaće za redovan rad otpao 29 797 774 kuna, dok je lani na isto otišlo 13 204 098 kuna. Zanimljivo je da je u tom periodu broj zaposlenih skočio s 53 na 58.

Image

Michael Jordan(L) of the Chicago Bulls holds back teammate Dennis Rodman(C) from a confrontation with Mourning(R) of the Miami Heat during the fourth quarter 10 March, at the , in Chicago. The Bulls defeated the Heat 106-91. AFP PHOTO VINCENT LAFORET (Photo by VINCENT LAFORET / AFP)

Nadalje, materijalni rashodi, u što spadaju naknade troškova radnicima, naknade članovima u predstavničkim i izvršnim tijelima, povjerenstvima i slično, naknade volonterima, naknade ostalim osobama izvan radnog odnosa, rashodi za materijal i energiju te ostale nespomenute materijalne rashode HNS je potrošio 232 090 440 kuna, dok su lani na isto dali 105 563 642 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

100 milijuna za intelektualne usluge

Rasli su i troškovi na usluge telefona, pošte i prijevoza s 21 002 227 kuna na 55 429 106 kuna. Na intelektualne usluge otpalo je 102 121 606 kuna, a lani 18 069 281 kuna. Na uredske materijale i ostala meterijalne prihode potrošeno je 13 445 878 kuna, što je znatno povećanje u odnosu na godinu ranije kada su na isto potrošili 6 561 632 kuna.

Usput, ne treba izostaviti niti podatak da je potpisnik financijskog izvješća Damir Vrbanović, nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu pod teretom da je zajedno sa Zdravkom Mamićem i Milanom Pernarom izvukao iz GNK Dinama 117 milijuna kuna te da su državu oštetili za 12 milijuna kuna neplaćenog poreza i doprinosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U međuvremenu, poslali smo upit na HNS-ovu adresu vezano za znatno povećanje izdataka na plaće radnika. Rashodi za tu stavku rasli su za 20 milijuna kuna, dok se broj zaposlenih povećao samo za pet.

Što kažu u HNS-u

"Financijsko izvješće koje sadrži podatke o plaćama usvojila je Skupština, koja ujedno ima pravo nadzora te pravo traženja obrazloženja. Izvješće je usvojeno jednoglasno i bez rasprave, što ukazuje da Skupština odobrava poslovnu i financijsku politiku Hrvatskog nogometnog saveza. Stoga se nećemo upuštati u daljnje obrazloženje iznosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, napominjemo kako su navedeni troškovi uobičajeno povećani kod sudjelovanja hrvatske nogometne reprezentacije na završnicama Svjetskog ili Europskog prvenstva, s time da je u 2018. godini zbog iznimno dobrog rezultata hrvatske reprezentacije povećanje bilo veće nego prijašnjih godina", poručili su.

Za ilustraciju 2016. godine, dakle u godini kada je Hrvatska igrala u osmini finala Europskog prvenstva HNS je za plaće izdvojio 12 883 785 kuna. Tada je prosječan broj radnika bio 53.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo