JESU LI U DINAMU SVJESNI KAKAV SCENARIJ SLIJEDI? / Ukidaju se skupine Lige prvaka i igrat će 36 ekipa. Evo što to znači za naše klubove

Image

Ovo je jedinstvena i golema prilika za Dinamo, ali nažalost po naše klubove, samo za Dinamo

11.2.2021.
16:38
VOYO logo

U ožujku ove godine UEFA bi trebala, na sjednici Izvršnog odbora, odobriti novi sustav natjecanja u Ligi prvaka. Novi sustav trebao bi važiti od 2024./2025. sezone, a bit će revolucionaran jer igrat će se bez natjecanja po skupinama.

Tu novost donosi ugledni francuski L'Equipe, a još tvrde kako će UEFA odustati od sustava u kojem igraju 32 momčadi u osam skupina i umjesto toga igrat će se jedna liga sa 36 klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klubovi će biti podijeljeni u četiri jakosne skupine i svaki od njih odigrat će deset utakmica. Protivnike će dobivati iz različitih jakosnih skupina, a svaka momčad igrat će po pet utakmica na svom terenu i po pet u gostima protiv deset različitih momčadi.

Prva faza Lige prvaka igrat će se od rujna do siječnja, a igrat će se tri put tjedno, utorkom, srijedom i četvrtkom. U toj prvoj fazi igrat će se 18 utakmica dnevno, a ukupno će se odigrati 180 utakmica umjesto 96 koliko ih se sada igra u prvoj fazi. U sadašnjem sustavu ukupno se u Ligi prvaka odigra 125 utakmica, a u novom formatu odigrat će se čak 225 utakmica, odnosno, 180 u prvoj fazi, 16 u play-offu i 29 u nokaut fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

19.01.2021., stadion Maksimir, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 06. kolo, GNK Dinamo - HNK Rijeka. Photo:

To pak znači kako će prvak odigrati barem 17 utakmica, a možda čak i 19, a do sada je za naslov Lige prvaka trebalo igrati 13 utakmica. Prvih osam momčadi nakon deset kola ide u osminu finala, a klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrat će play-off za osminu finala, dok najgorih 12 momčadi završava natjecanje.

E sada dolazimo do dijela koji je nama najzanimljiviji, a to je plasman u novu Ligu prvaka. Četiri mjesta, u odnosu na aktualni sustav, popunjavaju trećeplasirani klub iz petoplasirane zemlje po rang-listi, što je danas Francuska, zatim prvak s najvišim koeficijentom iz zemlje koja nema izravan plasman u Ligu prvaka i još dva kluba s najvišim klupskim koeficijentom koja se nisu plasirala u Ligu prvaka preko domaćeg prvenstva, ali su izborili Europa ligu ili Konferencijsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jedinstvena i golema prilika za Dinamo, ali nažalost po naše klubove, samo za Dinamo. Naime, ako Dinamo bude prvak u 2023./24. sezoni, mogao bi ostvariti izravan plasman kao prvak s najvišim klupskim koeficijentom iz zemlje koja nema izravan plasman u Ligu prvaka. Bude li netko drugi prvak Hrvatske, nažalost neće imati šansu za izravan plaman jer nema dovoljno jak klupski koeficijent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo