IVICA OLIĆ O HRVATSKOJ I NOVOM ADUTU: / 'On je bez konkurencije najpotentniji igrač kluba. Španjolska? Brate, bili smo mrtvi...'

Image
Foto: PIXSELL

'Ova će generacija imati priliku zaključiti svoj reprezentativni ciklus u zenitu svojih karijera'

5.11.2018.
11:38
PIXSELL
VOYO logo

Ivica Olić baš svakom navijaču hrvatske nogometne reprezentacije ostaje u sjećanju kao neumorani napadač koji pojam izgubljene lopte nije poznavao. Danas je bivši as pomoćnik izbornika Vatrenih Zlatka Dalića, osoba od njegova povjerenja koja je u subotu uživo pratila što i koliko može Josip Brekalo.

Krilni nogometaš Wolfsburga na Olića je ostavio dobar dojam, potvrđuje legendarni napadač u razgovoru za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brekalo je budućnost

"Brekalo je jako dobar, šteta da Wolfsburg trenutačno nije baš u najboljem izdanju, u boljoj momčadi bi još mnogo više došao do izražaja. Josip ima jako dobre individualne kvalitete, riječ je o izvanserijskom potencijalu, ali u Wolfsburgu se jako puno troši u igri prema nazad pa nema dovoljno svježine u trećini protivnika, tamo gdje je najjači. Međutim, ustalio se u momčadi u kojoj je bez konkurencije najpotentniji igrač. Vjerujem da će u dogledno vrijeme biti nova snaga hrvatske reprezentacije", siguran je Olić koji je prokomentirao i proces pomlađivanja reprezentacije koja je u Rusiji na SP-u osvojila srebrnu medalju.

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

12.10.2018., stadion Aldo Drosina, Pula - Kvalifikacijska utakmica ua U-21 Europsko prvenstvo, Hrvatska - Grcka. Josip Brekalo Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Uz Brekala na vrata Vatrenih kucaju Duje Ćaleta-Car i Nikola Vlašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili bi oni i prije s nama, ali poštovali smo važnost natjecanja mlade U-21 reprezentacije koja je poslije mnogo godina tražila nastup na velikom natjecanju. Nedavno sam pričao s direktorom moskovskog CSKA, jako su zadovoljni Nikolom Vlašićem, koji je u kratkom razdoblju opravdao svoje kvalitete. Nevjerojatno je kako je brzo ušao u vrhunsku formu, ali ono što me kod Nikole posebno oduševljava jest njegov stav i gard. On se ponaša kao da je već dugi niz godina na velikoj sceni, sam rješava utakmice u Ligi prvaka i pobjeđuje jedan Real kao da cijeli život igra na velikoj sceni, a ne tek nekoliko utakmica. Dalmatinac je, a svi oni imaju taj gard da nikome ne priznaju da je bolji od njih. To je jako dobra osobina za mladog igrača, naravno, pod uvjetom da ne poleti. Drago mi je da dolaze mladi, reprezentaciji su potrebna igračka osvježenja."

Liga nacija

Pred Hrvatskom su nastupiti u Ligi nacija protiv Španjolske i Engleske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ligu nacija smo shvatili i ovako i onako, činjenica da se još ne znamo odrediti prema tom novom natjecanju. Ne znam koliko je Liga nacija imala smisla odmah poslije Svjetskog prvenstva s obzirom na to da su momčadi koje su otišle najdalje u Rusiji malo nepripremljene ušle u to novo natjecanje. Teško je protiv tako jakih protivnika doći nepripremljen ili u opuštenom ritmu i raspoloženju. S te strane, dakle, postoji opravdanje za onaj naš debakl protiv Španjolske u Elcheu. Brate, pa mi smo u Elcheu bili mrtvi… Vrijeme će pokazati, ali mislim da će kalendar svih tih natjecanja biti vrlo skučen. Europska prvenstva, svjetska prvenstva, kvalifikacije, Liga prvaka i sad još Liga nacija. Malo je previše svega toga, zar ne? Teško će biti uskladiti kalendar natjecanja."

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Croatia's midfielder Luka Modric (L) challenges Spain's defender Sergio Ramos during the UEFA Nations League A group 4 football match between Spain and Croatia at the Manuel Martinez Valero stadium in Elche on September 11, 2018. (Photo by JOSE JORDAN / AFP)

"Te nam utakmice dolaze u najboljem razdoblju kada su igrači u klubovima već odradili dobar dio sezone i uhvatili natjecateljski ritam. Naravno da nisu svi u istoj formi, ali su na nekoj optimalnoj razini. Dobro je što ćemo konačno jednu jaku utakmicu igrati pred publikom, a ne kao u Rijeci protiv Engleske u onoj komornoj atmosferi. Utakmica protiv Španjolske će nam u svakom slučaju odrediti ambicije za dvoboj s Engleskom na Wembleyju. Ostvarimo li pobjedu protiv Španjolske, u London ćemo doći napaljeni da eventualnom pobjedom osvojimo prvo mjesto u skupini. Ako ne pobijedimo Španjolsku, šanse nam neće biti osobito velike", veli Olić i ističe da su kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. ono što je najvažnije za reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zna se što je važno

"Najvažnije je da tada budemo najbolji. Najvažnije je da smo u momčadi uspjeli zadržati ono pozitivno ozračje što nas je nosilo do sjajnog rezultata u Rusiji. U redu, ostali smo bez Mandžukića, Subašića i Ćorluke, ali priključila nam se nekolicina mladih, vrlo kvalitetnih igrača koji će proširiti naš kadar. Istina je, u ovom smo trenutku deficitarni na bočnim pozicijama, ali vjerujem da ćemo do ožujka pronaći igrače. Problem je što Pivarić nije standardan u svom klubu, žao mi je jako što Barišić često ima problema s ozljedama, jer se u jednom trenutku nametnuo kao jako dobro rješenje u Strinićevoj odsutnosti. Jako nam je važno kako treba odraditi taj kvalifikacijski ciklus za EURO 2020. jer će ova generacija imati priliku zaključiti svoj reprezentativni ciklus u zenitu svojih karijera", kazao je Olić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo