HRVATSKI NOGOMET USKORO VIŠE NEĆE BITI ISTI: HNS / uvodi revolucionarne promjene: 'To je najveći projekt u povijesti'

Image

U HNS-ova natjecanja uskoro će biti uveden VAR.

19.1.2019.
8:53
VOYO logo

Nakon što je sudačka organizacija pokrenula procedure i postupke za uvođenje VAR-a u četvrtak je u prostorijama Saveza održan sastanak s predstavnicima IFAB-a i Fife, objavio je HNS na službenoj stranici.

Dirk Schlemmer, voditelj VAR-projekta IFAB-a, i Daniele Diana, menadžer tehnoloških inovacija Fife, detaljno su pojasnili sve faze uvođenja i korištenja VAR-a. Predsjednik sudačke komisije i voditelj VAR-projekta Ante Kulušić, ocijenio je ovaj dan povijesnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana

"Uvođenje VAR-sustava u Prvu ligu i u utakmice završnice kupa, vidjeli smo to danas, jedan je od najvećih projekata kojeg se HNS uhvatio u povijesti. Gosti iz IFAB-a i Fife punih su šest sati prezentirali detalje procedure uvođenja, faze edukacije i testiranja, složenost tehnologije koja je nužna za uvođenje i korištenje VAR-a. Nakon prezentacije postalo je jasno kakav je izazov pred nama. Objektivno, godinu je dana potrebno da se sustav postavi i da bude spreman za uporabu, prije svega zbog potrebne i propisane količine treninga koju moraju proći suci i operateri, ali pokušati ćemo to razdoblje skratiti koliko bude moguće", kazao je Kulušić.

Image
Foto: AFP

VAR (Video Assistant Referee) / AFP

Schlemmer je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su u HNS-u prihvatili koncept VAR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjet

"Od prvog dana važno je da svi - ljudi iz Saveza, suci, treneri i igrači, novinari, publika, navijači - imaju jasnu sliku. VAR je pomoćno sredstvo koje može otkloniti eventualnu veliku pogrešku. VAR nije sudac, glavni sudac na terenu i dalje je ključni čovjek što se tiče donošenja odluka i provođenja pravila nogometne igre. Vidio sam danas da su svi sudionici sastanka i prezentacije vrlo jasno shvatili što sve čeka HNS do dozvole Fife za korištenje VAR-a, veseli me da su svi sudionici sastanka očito duboko upoznati s materijom, te da postoji dugogodišnja suradnja s tehnološkim partnerom što može biti od goleme važnosti. Znam da bi željeli uvesti VAR što prije, međutim, toplo preporučujem da si suci i Savez daju vremena, da se sustav uhoda, testira i nakon toga će doći i dozvola Fife. Vjerujem da je godina dana razumni rok za uvođenje sustava", istaknuo je.

Idući tjedan na sudačkom seminaru u Medulinu suci će biti upoznati s detaljima procesa uvođenja VAR-sustava, a paralelno se pokreću i svi administrativni, financijski i organizacijski procesi za uvođenje VAR-a, poručili su iz HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo