Nitko kao Vaha / Halilhodžić srušio rekord: Maroko odveo do Svjetskog prvenstva i učinio što nikome prije nije uspjelo

Image
Foto: AP

Uz već spomenute reprezentativne uspjeha, legendarni Vaha je napravio sjajan posao s Lilleom krajem 90-ih i početkom 2000-ih

30.3.2022.
8:40
AP
VOYO logo

Vahid Halilhodžić upisao se u knjige rekorda svjetskog nogometa pobjedom koji je njegov Maroko u utorak navečer upisao protiv DR Konga. Vahina je momčad u uzvratnom susretu play off- a za Svjetsko prvenstvo u Katru pobijedila s 4:1 te se nakon 1:1 iz prvog ogleda plasirala na Mundijal.

Halilhodžiću je to bilo četvrti put da je neku reprezentaciju odveo na najveće natjecanje. Uspjelo mu je to na klupi Obale Bjelokosti, Alžira, Japana i Maroka no samo je Alžir i vodio na svjetskoj smotri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često se plasira, ali rijetko ode na Svjetsko prvenstvo

Bivšeg trenera Dinama i Lillea prati glas pomalo tvrdoglavog lika, a to ga je znalo dovoditi u sukobe sa čelništvima nogometnih saveza pa se tako s Japanom razišao prije Svjetskog prvenstva, a u Obali Bjelokosti je dobio otkaz prije Mundijala zbog kiksa na Afričkom kupu nacija.

Image
Na domaćem terenu /

Nema Mundijala bez najboljeg napadača svijeta: Poljska porazila Švedsku i izborila plasman

Image
Na domaćem terenu /

Nema Mundijala bez najboljeg napadača svijeta: Poljska porazila Švedsku i izborila plasman

Jedini put kad je legendarni Vaha zaista i doveo na Svjetsko prvenstvo reprezentaciju kojoj je osigurao plasman otišao je do nokaut faze. S Alžirom je 2014. dobrano namučio Njemačku u osmini finala te ga je tek ponešto sreće koštalo boljeg plasmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milutinović i Parreira i dalje imaju najviše nastupa na Mundijalu

Prvi je to put u povijesti da je jedan izbornik uspio s četiri različite reprezentacije proći pakao kvalifikacija. Dvojica trenera su vodili čak pet nacionalnih vrsta na Svjetskom prvenstvu no ni jedan od njih nije morao prolaziti kvalifikacije sa svima njima.

Naime, srpski stručnjak Bora Milutinović i Brazilac Carlos Alberto Parreira su i dalje rekorderi u broju reprezentacija koje je neki trener vodio na Mundijalu no oni su te reprezentacije preuzimali netom prije Prvenstva ili su pak vodili selekcije koje su imale automatski plasman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vahin uspjeh je tim veći ako znamo da je ovaj plasman s Marokom ostvario nakon što je iz momčadi izbacio Ziyecha i Mazraouija čija je pobuna i sukob protiv bosanskog stručnjaka bio glavna tema marokanskih medija posljednjih pola godine.

Sjajna igračka i još bolja trenerska karijera

Halilhodžić je prija ulaska u trenerske vode ostvario lijepu igračku karijeru. Puno desetljeće je bio udarna igla mostarskog Veleža gdje je s Bakom Sliškovićem tvorio jednu od opasnijih ofenzivnih linija jugoslavenskog nogometa. Nakon toga se otisnuo u inozemstvo ostavivši dubok trag u Nantesu, a pred kraj karijere igrao je i za PSG. Vaha je u 406 utakmica upisao čak 211 pogodaka, a onda je počela njegova trenerska karijera koja je još veća od one igračke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz već spomenute reprezentativne uspjeha, legendarni Vaha je napravio sjajan posao s Lilleom krajem 90-ih i početkom 2000-ih. U Francuskoj je vodio još Rennes, Nantes te PSG u vrijeme kad je u ovom klubu igrao Ronaldinho. Imao je epizode u Raja Casablanci, Al Ittihadu, Trabzonsporu i Dinamu odakle je iznenada otišao nakon sukoba sa Zdravkom Mamićem.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo