GUARDIOLA I CITY U VELIKIM PROBLEMIMA: / Uefa pokrenula istragu, Englezima prijeti izbacivanje iz Lige prvaka?

Image
Foto: AFP

Engleski prvak našao se pod ozbiljnim optužbama

7.3.2019.
19:24
AFP
VOYO logo

Uefa je službeno otvorila istragu nad Manchester CItyjem zbog poztencijalnog kršenja pravila Financijskog Fair Playa, objavljeno je na službenoj stranici krovne organizacije europskog nogometa. Naveli su da će istraga biti fokusirana na nekoliko navodnik kršenja pravila o kojima su mediji pisali u posljednje vrijeme. Također, istaknuli su i kako neće davati druge komentare na ovu temu dok istraga traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Football leaks

Kao što je poznato, nedavno je njemački medijski gigant, Spiegel, objavio je ogromnu količinu tajnih dokumenata, poznatijima pod nazivom “Football leaks”. Između ostalog, u njima se tvrdi da je Uefa na čelu sa tadašnjim dužnosnikom (a sadašnjim predsjednikom Fife) Giannijem Infantinom, gledala kroz prste najvećim europskim klubovima (prije svega – PSG-u i Manchester Cityju) te im omogućavala da varaju prilikom provjera financijskih nepravilnosti u poslovanju.

Naime, Uefa je od 2010. uvela tzv. Financijski Fair Play, program koji je trebao obuzdati podivljalu potrošnju najvećih klubova i ograničiti financijske malverzacije. Po pravilima FFP-a, svi klubovi su smjeli trošiti samo količinu novaca koju su legalnim putem i zaradili (TV ugovori, sponzorstva, prodaja igrača, ulaznice, dresovi i sl.), uz minimalan prozor za nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilegalna primanja

Prema Football Leaks, PSG i Manchester City, dva europska giganta u vlasništvu bogatih kraljevskih obitelji Abu Dabija i Katra, primali su ilegalna primanja od svojih vlasnika u vidu “sponzorskih ugovora”, što je Uefa tolerirala. S druge strane, europska krovna nogometna organizacija je agresivno napadala siromašnije klubove sa istoka Europe (uglavnom Rumunjske i Turske), ne bi li kompenzirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče kazni, spominjala se zabrana nastupa u sljedećoj sezoni Lige prvaka i potencijalno prodavanje zvijezda poput Neymara, Mbappéa, De Bruynea i Sterlinga, kako bi izbalansirali brojke zbog FFP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo