GOLEMI PREOKRET U 'SLUČAJU SOSA': / Borna ipak nema pravo nastupa za Njemačku? Postoji novo pravilo koje mijenja situaciju

Image
Foto: Profimedia

Postoji velika šansa da se Sosi ugase snovi, odnosno, da mu FIFA zabrani nastupati za Njemačku

10.5.2021.
9:50
Profimedia
VOYO logo

Mladi lijevi bek, Borna Sosa, odlučio je prije nekoliko dana kako će zaigrati za Njemačku, a ne za Hrvatsku. Papirologija je već sređena, Sosa je dobio državljanstvo i tamošnji mediji već su počeli slagati momčad za Euro u kojem igra i bivši mladi hrvatski reprezentativac.

Međutim, postoji velika šansa da se Sosi ugase snovi, odnosno, da mu FIFA zabrani nastupati za Njemačku. Naime, u rujnu 2020. godine u statut FIFA-e dodana je odredba koja, de facto, sprječava Sosu i igrače sa slučajevima sličnim njegovom, da igraju za drugu reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
ZAŠTO SU NIJEMCI TOLIKO ZAPELI ZA SOSU? /

Pogledajte kako bi trebala izgledati njihova momčad za Euro, bit će vam puno jasnije

Image
ZAŠTO SU NIJEMCI TOLIKO ZAPELI ZA SOSU? /

Pogledajte kako bi trebala izgledati njihova momčad za Euro, bit će vam puno jasnije

Postupak dobivanja državljanstva Sose pokrenut je tek ove godine, a pravilo kaže da igrač može promijeniti reprezentaciju i odabrati selekciju države čije državljanstvo nije imao jedino u slučaju da nije nastupio ni za jednu reprezentativnu selekciju nakon što je napunio 21 godinu.

Sosa je za Hrvatsku U-21 reprezentaciju igrao 12. studenog 2020. godine protiv Škotske i tada je imao 22 godine i devet mjeseci. Prema tom pravilu Sosa ne može nastupiti za Njemačku jer nije imao njemačko državljanstvo, a nastupao je za mladu reprezentaciju Hrvatske kada je već bio stariji od 21 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

05.09.2019., Gradski stadion Velika Gorica, Zagreb - Prijateljska utakmica izmedju Hrvatska U21 - UAE U23. Borna Sosa.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Već je bio slučaj

FIFA je to pravilo uvela upravo zbog ovakvih situacija, kako bi se izbjegla mogućnost da igrač "pobjegne" u drugu reprezentaciju u posljednji tren i kako bi se zaštitile reprezentacije koje su uložile i odgojile igrače. Nedavno se ovo pravilo već primijenilo kod Švicarca albanskog podrijetla, Nedima Bajramija. On je htio igrati za Albaniju, dobio je poziv na okupljanje i bio je na utakmicama Andore i Engleske, ali nije mogao igrati jer je četiri puta nastupio za U-21 reprezentaciju Švicarske nakon 21. rođendana i sada nema pravo nastupa za Albaniju.

Nekako je teško za povjerovati da u Njemačkom nogometnom savezu nisu znali za ovo pravilo, ali ono je podosta jasno i već je primjenjivano. Sada predstoji vidjeti hoće li Nijemci pronaći neku rupu u zakonu ili će ispregovarati kod FIFA-e nekakvo zaobilaženje pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslali smo upit i Hrvatskom nogometnom savezu vezan za ovu temu, a odgovor, to jest komentar na situaciju, ćemo objaviti čim stigne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo