POTPUNI ŠOK /

Europski velikan optužen za velike financijske prevare i namještanje utakmica

Image
Foto: profimedia

Odvjetnik Paulo Goncalves opovrgnuo je optužbe

15.10.2024.
18:58
profimedia
VOYO logo

Portugalsko pravosuđe podnijelo je tužbu protiv Benfice i njezinih bivših čelnika za korupcijska djela počinjena između 2016. i 2019. godine s ciljem namještanja utakmica, prenose portugalski mediji.

Image
DEGUTANTNO /

O odluci Manchester Uniteda bruji cijela Engleska: Otpustit će Fergusona da uštede

Image
DEGUTANTNO /

O odluci Manchester Uniteda bruji cijela Engleska: Otpustit će Fergusona da uštede

Ured javnog tužitelja podigao je optužnice protiv bivšeg predsjednika kluba Luisa Filipea Vieire i njegovog bivšeg pravnog savjetnika Paula Goncalvesa, kao i bivših direktora Vitorije de Setúbal, za navodna kaznena djela korupcije, te poreznu prijevaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benfica je optužena za aktivnu korupciju, u svezi s kaznenim djelom neprimjerenog nuđenja prednosti, te za poreznu prijevaru. Vitoria de Setubal, je pak, optužena za pasivnu korupciju, u vezi s kaznenim djelom neopravdanog primanja prednosti i teške porezne prijevare.

Prema optužnici Vieira, koji je vodio klub čak 18 godina sve do privođenja u srpnju 2021. godine, u okviru drugog slučaja koji se odnosi na prijevaru, je dogovorio transfere igrača s Vitorijom kako bi se financijski pogodovalo klubu iz Setubala. Za uzvrat Vitorija je pustila Benfici dvije ligaške utakmice. Benfica je navodno platila 1.3 milijuna eura Vitoriji kroz kupoprodajne ugovore i posudbe igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Odvjetnik Paulo Goncalves opovrgnuo je optužbe državnog odvjetništva ocijenivši ih "nadrealnim" i bez "pravne osnove".

'Benfica će se braniti'

"Ova optužba je nadrealna i temelji se na teoriji lišenoj činjenične i pravne osnove. Zapravo, niti jedno od tamo opisanih postupaka ne predstavlja nikakvo kazneno djelo, a još manje kazneno djelo korupcije," reagirao je Goncalves u priopćenju poslano, novinskoj agenciji Lusa.

"Niti u jednom trenutku nisam prekoračio funkcije i upute koje su mi tada povjerene," izjavio je odvjetnik, koji je pružao pravne savjete Benfici između 2007. i 2018., priznajući da se uvijek vodio "lojalnošću, predanošću i usklađenošću sa zakonom u tom razdoblju."

Tužiteljstvo je zatražilo u slučaju osude, da se Vieiri zabrani obavljanje bilo koje sportske funkcije u trajanju od pet godina, te isključenje Benfice iz sportskih natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kluba su poručili kako se sumnje odnose na "djela koja se prepisuju njenom bivšem predsjedniku i bivšem savjetniku.

"Benfica će se braniti, bez oklijevanja, od svih neutemeljenih optužbi," reagirao je klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo