Je li moguće? /

Englezi tvrde da imaju dokaze o kriminalnim radnjama Romana Abramoviča, evo kako je postao ekstremno bogat

Image
Foto: Profimedia

Vlasnik Chelseaja danas ima 12.3 milijarde eura, a počeo je podajom igračaka iz vlastitog stana

15.3.2022.
19:20
Profimedia
VOYO logo

Roman Abramovič glavna je tema engleskih medija. Vlasnik Chelseaja ne silazi s naslovnica novina, a večina toga je u negativnom kontekstu. Engleski BBC sada tvrdi da ima dokaze o kriminalnim radnjama ruskog oligarha.

Image
ne zna se je li on bio na njemu /

Mlažnjak Romana Abramoviča sletio u Moskvu. Kratko se prije toga zaustavio u Istanbulu

Image
ne zna se je li on bio na njemu /

Mlažnjak Romana Abramoviča sletio u Moskvu. Kratko se prije toga zaustavio u Istanbulu


Vlasnik Chelseaja zaradio je milijarde nakon što je kupio naftnu tvrtku od ruske vlade na namještenoj aukciji 1995. godine. Gospodin Abramovič je platio oko 250 milijuna dolara (190 milijuna funti) za Sibneft, prije nego što ga je vratio ruskoj vladi za 13 milijardi dolara 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dijelovi sumnjive transakcije su isplivali prije 10 godina kada Abramoviča je tužio bivši poslovni partner Boris Berezovski, a vlasnik Chelseaja je priznao da je dao mito kako bi kupio Sibnjeft. Usprkos tome šro je utvrđeno da je Berezovskom dao 10 milijuna dolara da podmiti dužnosnika u vladi Rusije, slučaj je zaključen u korist Abramoviča.

Image
Foto: profimedia.hr

Upravo su ti dokazi navodno u posjedu BBC-a koji tvrdi da ima kopiju dokumenta koji su prokrijumčareni iz Rusije. Englezi ističu kako su dokument dobili iz povjerljivih izvora, no da ne mogu sa sigurnošću reći kako je riječ o kopiji tog dokumenta. Ipak, Rusi su navodno potvrdili vjerodostojnost podataka koje se nalaze u dokumentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Rusi su navodno Abramoviča htjeli optužiti za pronevjeru, a o detaljima prodaje Sibnjefta govorio je i bivši državni odvjetnik Juri Skuratov koji je istaknuo da nije imao pojma da postoji spomenuti dokument.

"Bila je to prevara. Svi oni uključeni u privatizaciju su oformili zločinačku skupinu i omogućili Abramoviču i Berezovskom da prevare državu i trvrtku kupe po nerealno niskoj cijeni", otrkiva Skuratov.

Upleten u otmicu?


Dokument sadrži pojedinosti o još jednoj namještenoj dražbi dvije godine kasnije, u kojoj je sudjelovala ruska naftna tvrtka Slavneft. Gospodin Abramovič sklopio je partnerstvo s drugom tvrtkom za kupnju Slavnefta, ali konkurentska kineska tvrtka planirala je ponuditi gotovo dvostruko više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi moćni ljudi - od Kremlja do ruskog parlamenta - bi izgubili da su Kinezi pobijedili na aukciji. U dokumentu stoji da je jedan član kineske delegacije otet kada je stigao u Moskvu na aukciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"CNPC, kineska tvrtka, vrlo jaka konkurencija, morala se povući s aukcije nakon što je jedan od njezinih predstavnika otet po dolasku u moskovsku zračnu luku i pušten je tek nakon što je tvrtka izjavila da se povlači." Priču o otmici podupiru nezavisni izvori koji nisu znali za dokument.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo