Dinamo slavi, ali Mamić je doživio težak udarac!

Dramatičnim 30. kolom završila je još jedna sezona Prve HNL, iako dogovori o novim i starim prvoligašima tek predstoje.

21.5.2011.
23:06
VOYO logo

Sve utakmice igrane su u 19 sati u subotu, a najviše su pažnje izazvali okršaji Hajduka i Splita protiv Dinama i Lokomotive u borbi za drugo mjesto na tablici, te otvoreni rat čak šest klubova za ostanak u prvoj ligi (Zadar, Šibenik, Varaždin, Lokomotiva, Zagreb, Istra i Hrvatski Dragovoljac koji je ispao već prije, ali je odlučivao o Zagrebovoj sudbini).

Na kraju je su se Dragovoljcu priključili Istra 1961 i Lokomotiva, što je zasigurno pokvarilo proslavu naslova prvaka Zdravku Mamiću. Sada mu predstoji borba da dogovorima sačuva prvoligaški status svoje B-momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda utakmica protiv Splita nije imala rezultatski značaj za Dinamo, modri su krenuli u najjačem sastavu, s Badeljom, Sammirom, Rukavinom, Beqirajem... S druge strane, Radničkom klubu su bodovi bili itekako važni jer je u susret ušao bodovno poravnat s Hajdukom, ali s namjerom da slavnom stogodišnjaku preotme drugo mjesto, upravo u Maksimiru.

No, Dinamo je u subotu bio odlučan da se od malobrojnih navijača i ove sezone ipak oprosti pobjedom. Od 14. do 17. minute modri su imali tri sjajne prilike, a goste je spašavao odlični vratar Vuković. Prvo je dvaput skinuo udarce Badelja, a potom i Rukavine u izglednoj prilici s petnaestak metara. A onda ipak gol! U 40. minuti, Badelj je prizemnim udarcem s dvedesetak metara sjajno pogodio desni donji kut Vukovićeva gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split je mogao izjednačiti u prvim minutama nastavka, ali Luis Ibanez je uklizavanjem spasio svoj gol. Split je u drugom dijelu pokušavao poravnati rezultat, a to mu je i uspjelo u 83. minuti iz jedne kontre. Obilinović je Dinamovu obranu navukao da lijevu stranu, potom centrirao sasvim desno na usamljenog Antu Rebića koji nije imao težak posao protiv nemoćnog Kelave. Već u sljedećoj akciji gosti su imali još jednu opasnu kontru, ali ovoga je puta Obilinović bio neuspješan u predaji lopte. Split do kraja nije uspio uzeti sva tri boda, ali zaslužuje sve čestitke za igru na Maksimiru i sezonu iz snova.

Treba reći i da Splitu nije dosuđen čisti jedanaesterac, ali rezultatski to ne bi ništa promijenilo jer je Hajduk slavljem protiv Lokomotive osigurao drugo mjesto. Trener Splićana Ante Miše posložio je momčad u skladu s važnosti utakmice. U napadu su po prvi put ove sezone zaigrala tri napadača, Ante Vukušić, Ahmad Sharbini i Duje Čop. Pogled na tablicu govorio je i zašto. Pobjeda bi Hajduku osigurala drugo mjesto, a za Lokomotivu bi značila vrlo vjerojatan oproštaj od Prve HNL. Naravno, u slučaju da Zdravko Mamić ne pronađe neko spasonosno rješenje za svoju B-momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Torcida je odmah uoči susreta pokazala igračima što misli o njima na kraju ove sezone, na tribine su izvješeni transparenti 'Vi niste Hajduk' i vreće za smeće s brojevima igrača.

Prvu veliku priliku pred oko 4.000 gledatelja na Poljudu imala je Lokomotiva! Dodo je odlično proigrao Peku koji je izašao sam pred Subašića, ali je pucao pored gola. Hajduku je posao plakšan u 30. minuti kad je Lamin Samateh dobio izravni crveni karton zbog oštrog starta na Duju Čopa. Pet minuta prije kraja poluvremena Hajduk je poveo, Andrijašević je proigrao Sharbinija, a ovaj s desne strane šesnaesterca zakucao loptu u mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokosi s igračem manje na Poljudu nisu imali previše šanse u nastavku. Već u 47. minuti Trebotić je zabio za 2:0 nakon proigravanja Čopa, a taj je rezultat ostao na semaforu i nakon zadnjeg zvižduka suca Domagoja Burila. Zagreb je u posljednjem kolu morao spašavati prvoligaški status i to protiv Hrvatskog Dragovoljca, kluba koji je svoje mjesto među 16 prvoligaša prokockao praktički još u prvom dijelu sezone.

Zagrebaši su u Sigetu bili veliki favoriti u takvoj situaciji, ali poveo je Dragovoljac. Zabio je Marin Žugaj nakon ubačaja iz slobodnog udarca u 8. minuti. Ipak, Zagreb se brzo trgnuo te golovima Carlosa i najboljeg strijelca lige, Ivana Krstanovića, preokrenuo rezultat u samo četiri minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku nova drama za Pjesnike. Velimir Švarić izjednačio je na 2:2 u 56. minuti i dodatno zakomplicirao situaciju na tablici. Ipak, u 82. minuti Zagreb je uspio osigurati sva tri boda. Strijelac je bio Mateo Pavlović, a svi igrači pojurili su mu u zagrljaj. Cibalia je u Vinkovcima osudila Istru na povratak u drugu ligu. Jedini gol na utakmici zabio je Frane Vitaić u 54. minuti, udarcem s dvadesetak metara. Lopta je okrznula obrambenog igrača Istre i ušla u mrežu vratara Škorića. U utakmici koja nije imala rezultatski naboj, Slaven Belupo je pobijedio Osijek pogocima Leona Benka u 9. i Tomislava Havojića u 66. minuti. Anton Maglica je u 74. minuti postavio konačnih 2:1

Utakmica u Koprivnici bila je posebna za Dalibora Poldrugača, legendu kluba koja je u susretu protiv Osijeka završila 18-godišnju profesionalnu karijeru. Na Poldrugačev oproštaj dolazak su najavili njegovi brojni prijatelji i suigrači - Butina, Mlinarić, Deverić, Musa, Mumlek... Karlovac je u susret ušao opušteno jer je odavno osigurao ostanak u Prvoj HNL, ali zato je Šibenik u nekim kombinacijama porazom mogao puno toga izgubiti. Sve najbitnije dogodilo se krajem prvog dijela. Gosti su poveli u 37. minuti pogotkom Brečevića, a Karlovac je izjednačio u 45. minuti preko Edina Husića. Rezultat se do kraja nije mijenjao, a Šibenik je izbjegao jednu od tri zadnje pozicije. Varaždinci su poveli već u 9. minuti golom Filipa Škvorca nakon jedne gužve u kaznenom prostoru, a dotukli protivnika u drugom dijelu. Davor Vugrinec je u 65. minuti zabio svoj 122. gol u HNL-u te ponovno gurnuo svoju momčad prema pobjedi. Konačnih 3:0 postavio je Dejan Glavica u 78. minuti. Ovoga puta se nije nastavila tradicija momčadi Rene Sinovčića koja gotovo nikad ne pobjeđuje u gostima. Zadranima su u Rijeci trebala sva tri boda da osiguraju prvoligaški status i to im je i uspjelo. Pobjedu su osigurali u drugom poluvremenu pogocima Banovića i Santinija u 57. i 64. minuti. 1. Dinamo 30 +40 72 2. Hajduk 30 +22 55 3. Split 30 +16 53 4. Cibalia 30 +9 44 5. Inter Zaprešić 30 -4 42 6. Karlovac 30 -2 41 7. Slaven Belupo 30 +4 40 8. Osijek 30 +2 39 9. Rijeka 30 -6 39 10. Zadar 30 -3 38 11. Varaždin 30 -6 36 12. Šibenik 30 -1 35 13. Zagreb 30 -7 35 14. Lokomotiva 30 -13 33 15. Istra 1961 30 -20 31 16. Hrvatski dragovoljac 30 -31 23

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201102150360004-Dinamo specijal-201102150360004-Hajduk

Vezani članci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201105200399006 arti-201105201003006 arti-201105181198006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo