DINAMO MEĐU 50 NAJBOLJIH U EUROPI: /

Modri dijele mjesto s Pašalićevom Atalantom, iza njih se smjestili brojni velikani

Image
Foto: PIXSELL, Luka Stanzl

Iza njih su se smjestili brojni slavni europski klubovi

22.8.2020.
15:11
PIXSELL, Luka Stanzl
VOYO logo

Uefa objavila rang ljestvicu klubova sukladno njihovu koeficijentu izračunatom na osnovu rezultata u europskim utakmicama u zadnjih pet godina, a Dinamo se na tom popisu nalazi među 50 najboljih te dijeli 48. mjesto s talijanskom Atalantom, pohvalio se hrvatski prvak na službenoj stranici.

"Pri utvrđivanju koeficijenta za svaku natjecateljsku godinu Uefa u obzir uzima rezultate iz zadnjih pet sezona te sukladno tim brojkama definira i status nositelja u pojedinim fazama Lige prvaka i Europa lige. U takvom opusu Dinamo je izborio koeficijent 33.500 što mu ove sezone omogućuje status nositelja u svakom pretkolu uključujući i play off kao završnu stepenicu prije ulaska u grupnu fazu Lige prvaka. Dinamo bi tako u slučaju pobjede protiv CFR Cluja u srijedu u Rumunjskoj, bio nositelj i u sljedećem, 3. pretkolu, a ako bi uspješno prebrodio i tu razinu natjecanja, plasirao bi se u play off gdje bi također imao status nositelja. Dva su načina kojima Uefa utvrđuje koeficijent: a) na osnovu rezultata kluba u prethodnih pet sezona; b) preuzimanje koeficijenta države odnosno lige iz koje klub dolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ova dva kriterija primjenjuje se onaj koji je povoljniji za sami klub: ako je državni, odnosno ligaški koeficijent viši od klupskoga, tada se primjenjuje kriterij „b“.

Najboljih 50, ili preciznije 51, zaokružuju Eintracht Frankfurt i Lokomotiv Moskva. S jednakim koeficijentom dijele 50.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je sve iza Modrih?

Posebno je zanimljiv pogled na klubove koji su se zasad smjestili ispod „top 50“. I u tom je društvu mnoštvo zamenitih i uglednih klubova. Tu su, primjerice, Fenerbahçe (52.), Olympique Marseille (53.), Sparta Prag (54.), Brugge (57.), Slavia Prag (58.), Borussia Mönchengladbach (60.), Young Boys (62.), Galatasaray (64.), Crvena zvezda (65.), slijede klubovi koji dijele 66. mjesto – Malmö, Partizan, Saint Etienne, Rapid Beč i Leicester City. Belgijski Standard i rumunjski FCSB, nekadašnja Steaua, smjestili su se na 74., Milan i Fiorentina dijele 81. mjesto, AZ Alkmaar i Spartak Moskva 83., Feyenoord i Legia 90., Glasgow Rangers je 94. Brojni klubovi iz „liga petice“, primjerice, preuzimaju državni koeficijent.

Tako 76. mjesto dijele španjolski Getafe, Espanyol, Betis, Real Sociedad i Celta, na 85. su engleski Wolverhampton, Burnley, Everton, Southampton i West Ham United, na 96. njemački Hoffenheim, Hertha, Köln, Freiburg, Mainz i Augsburg, na 103. talijanski Torino, Sassuolo i Sampdoria, na 117. francuski Lille, Strasbourg, Bordeaux i Nica", priopćio je Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo