Sve što trebate znati o Superkupu / Dinamo je na prvi Superkup čekao punih 10 godina, a samo jednom nije otišao u Split ili Zagreb

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Najefikasniju utakmicu Superkupa odigrali su Hajduk i Dinamo 1993. kada je prvi susret završio nevjerojatnih 4:4

8.7.2022.
13:07
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Dinamo i Hajduk će u subotu s početkom u 20 sati na Maksimiru odigrati 13. Hrvatski nogometni superkup odnosno SuperSport Superkup kako se trenutno zove. Tijekom trideset godina otkad Hrvatska ima svoju ligu najčešće se za ovaj trofej nije igralo zbog činjenice da su klubovi, uglavnom Dinamo, osvajali duplu krunu no nekoliko puta se jednostavno nisu odigrali, jer nije bilo interesa ni volje za odigravanje te utakmice.

Image
POVIJEST RIVALSKIH 'OTIMANJA' /

Oni su prelazili iz Hajduka u Dinamo i obratno: Njihovi 'bjegovi' zapalili su hrvatski nogomet

Image
POVIJEST RIVALSKIH 'OTIMANJA' /

Oni su prelazili iz Hajduka u Dinamo i obratno: Njihovi 'bjegovi' zapalili su hrvatski nogomet

Treba istaknuti i da se prošlogodišnji okršaj između osvajača kupa i prvenstva, odnosno Rijeke i Dinama nije odigrao, jer zbog obveza tih klubova u Europi HNS nije uspio pronaći adekvatan termin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsolutna dominacija Dinama i Hajduka

Iako je subotnji derbi izazvao velik interes, zbog ranije navedenih organizacijskih problema se Superkup u Hrvatskoj doživljava gotovo kao revijalna utakmica usprkos činjenici da je svugdje u svijetu riječ o posve legitimnom, marketinški isplativom i vrijednom trofeju.

Maksimirski ogled će biti susret klubova koji su osvojili čak 11 od dosadašnjih 12 trofeja, a na tronu nisu bili Hajduk ili Dinamo samo 2014. godine kada je Rijeka pobjedom 2:1 došla do svog jedinog naslova. Dinamo ima šest osvojenih trofeja, a Hajduk pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi Superkup je odigran 1992. godine između Hajduka i Inkera iz Zaprešića u kojem su Splićani bili bolji s 3:1 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca nakon što je regularni dio susreta završio bez golova. I iduća dva trofeja je osvojio splitski Hajduk i to pobjedama nad Dinamom odnosno Croatijom 1993. i 1994. godine. Te dvije sezone se Superkup igrao na dvije utakmice, a klub s Poljuda je prvo došao do trofeja zbog više postignutih pogodaka u gostima (4:4, 0:0), a potom i zbog boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Tri puta odlučivala lutrija jedanaesteraca

Kako se Superkup nije igrao od 1995. do 2001. nije igrao Dinamo je do prvog trofeja stigao tek 2002. godine pobjedom nad Zagrebom. Modri su trofej još osvajali 2003., 2006., 2010., 2013. i 2019., a Bili 2004. i 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo i Hajduk su se u finalu Superkupa susreli šest puta, a obje momčadi su pobijedile u tri navrata. Dinamo osim što ima najviše osvojenih trofeja ima i najviše poraza u finalu, jer su gubili četiri puta dok su Rijeka i Hajduk poraženi po tri puta.

Odluka o trofeju je u čak tri navrata donošena nakon jedanaesteraca, a od 1994. godine se igra samo jedna utakmica, najčešće na travnjaku prvaka države no to uvijek tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najefikasniju utakmicu Superkupa odigrali su Hajduk i Dinamo 1993. kada je prvi susret završio nevjerojatnih 4:4. Uzvrat te godine je završio 0:0 te je to posljednji put da na ovom dvoboju nije bilo pogodaka. Najčešći rezultat je bio 1:0, jer su dvoboji završavali čak šest puta.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo