DALIĆ SE JOŠ NIJE SUSREO S OVAKO SPECIFIČNIM PROBLEMOM: / Koji god potez izbornik povuče, reakcije će glasno odjeknuti

Image

Kalkulacijama se nećemo baviti ovaj put, kao niti ostalim trivijalnim problemima

13.11.2019.
15:00
VOYO logo

Specifičnu situaciju imamo uoči ključne utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije za plasman na Europsko prvenstvo 2020. Popularni Vatreni na koncu su si ipak malo zakomplicirali stanje u skupini, ali još uvijek u potpunosti ovise o sebi. Kako bi osigurali izravan odlazak na Euro moraju u posljednjoj utakmici kvalifikacija svladati Slovačku ili joj barem uzeti bod na Rujevici.

Kalkulacijama se nećemo baviti ovaj put, kao niti ostalim trivijalnim problemima, već ćemo, kao što smo kazali u uvodu, prebaciti fokus na jedan konkretan, ha nazivamo ga problem, ali on to zapravo i nije, već kako se ono, kaže dilema ili slatka briga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Profimedia

Svugdje curi, ali u vezi ne

Ekipa Zlatka Dalića, nažalost, deficitarna je na većini pozicija. Niti imamo pričuvnog vratara na optimalnoj razini, niti imamo širinu na bekovima, ta jedva se krpa pozicija desnog beka... Nije bajno niti stoperima, posebice nakon što su zbog kartona otpali Domagoj Vida i Dejan Lovren, a nije neka situacija niti na krilima gdje mjesta okupiraju Ante Rebić koji je totalno izvan forme te Ivan Perišić koji tu i tamo bljesne. Tu je tek Josip Brekalo koji ima kontinutet i kakvu takvu formu. U napadu je izoliran samo Bruno Petković, da, Andrej Kramarić je na popisu, ali ima lakšu ozljedu i pitanje je u kakvu će stanju biti. Može se izdvojiti još i Mislava Oršića koji je u vrhunskoj formi i prema potrebi može igrati napadača ili krilo, ali tko zna hoće li ga Dalić koristiti.

Image
Image

11.11.2019., Zagreb - Trening hrvatske nogometne reprezentacije na stadionu Maksimir uoci posljednje utakmice u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo protiv Slovacke. Luka MOdric Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Primijetili ste da smo izostavili vezne igrače. Da, svugdje nekako "curi", ali u vezi ne. E, baš je to specifična situacija u hrvatskoj reprezentaciji. Luka Modrić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Nikola Vlašić, Milan Badelj, Mario Pašalić, Marko Rog i do jučer Ivan Rakitić, koji je ponovo izostao zbog, kako kaže, ozljede. Svi su oni u kadru Zlatka Dalića, osim Barcelonina veznjaka, za utakmicu sa Slovačkom. Dok se na nekim pozicijama krpaju rupe, u veznom redu Dalić vjerojatno razbija glavu razmišljajući koga staviti i kako na koncu postaviti svoju ekipu jer postava sredine terena zapravo će diktirati stil igre koji će koristiti protiv Slovaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić i Broz ziheraši

Nekakvom osnovnom dedukcijom možemo iz jednadžbe odmah izbaciti Roga, Badelja i Pašalića. Svaka im čast, sva trojica igraju vrhunski, posebice Rog u Cagliariju i Pašalić u Atalanti, a čak iako je hijerarhija i dalje na snazi kod Dalića teško mu se može prebaciti da zanemaruje ovu trojicu jer ostatak veznjaka zaista igra na vrhunskoj razini. Deduciramo dalje. Smrtni grijeh bio bi izbaciti iz momčadi Luku Modrića i Marcela Brozovića. O ovom prvom, nažalost, i dalje ovisi cijela krvna slika reprezentacije, čovjek je mozak, srce i duša Vatrenih, pa bi bilo suicidalno u ovome trenutku uopće zamisliti postavu koje on nije dio.

Marcelo Brozović je ključni igrač novog Intera predvođenog temperamentnim karizmatikom Antoniom Conteom. Alfu i omegu jedne od najjačih talijanskih momčadi, i pritom mislimo na Brozovića jer tko je ove sezone gledao Inter znat će da je tako, nemoguće je postaviti na klupu. Razarač i najjači presing igrač kojeg Hrvatska ima, a ujedno, prema potrebi i dubinski razigrivač, Brozović bi vjerojatno imao mjesto u svakoj momčadi u Europi, pa kako onda ne i među Vatrenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Preporođeni Kovačić

E, sada dolazimo do problema, slatkastog okusa, ali opet problema. Nikola Vlašić hrvatski je igrač koji u ovom trenutku najmanje oscilira i zapravo konstatno održava dobru formu s blagim rastom. Ove je sezone u 21 utakmici zabio šest golova i namjestio još šest i može se reći kako je najvažniji igrač moskovskog CSKA.

S druge strane, imamo Matea Kovačića, preporođenog Matea Kovačića koji je ove sezone u Chelseaju jedan od najvažnijih kotačića u sustavu Franka Lamparda. Kovačić se podosta odmaknuo od igre koju je nekada igrao, odnosno od pozicije polušpice i očekivanja da će biti jedna od najboljih polušpica u Europi. Kovačić je danas defenzivni vezni igrač, čovjek koji cijelu utakmicu vrlo naporno sudjeluje u dubinskoj izgradnji napada. Kovačićeva igra i dalje počiva na igri "jedan na jedan", potiče ga se da igra okomito, da prodire, ali njegova je pozicija premještena nešto niže i dobio je podosta obrambenih zadataka, prije svega onih koji se dotiču upijanja presinga, a takvog igrača treba imati u momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Chelsea's Mateo Kovacic appears dejected after the final whistle, Image: 475476017, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications., Model Release: no, Credit line: Chris Radburn / PA Images / Profimedia

Vlašić dokazano rješenje

No, što onda s Vlašićem? Vlašić je izvrsna solucija za povezivanje linija, a to je dokazao u utakmicama sa Slovačkom i Azerbajdžanom, kada je nedvojbeno bio najbolji na terenu. Dokazao je kako je sposoban povezivati linije, a na svojoj poziciji trenutačno nema konkurencije u reprezentaciji. Izvrsno je operirao iza suparničke vezne linije, gdje se osjeća odlično i savršeno razumije prostor i zna se kretati. Isto tako, opasan je po protivnički gol i upisivao se već u strijelce u prethodnim akcijama, također, nije ga lako čuvati zbog pokretljivosti i eksplozivnosti s loptom… Ima i solidan dribling, a kombinirano s njegovom eksplozivnošću, rezultat je dobra "jedan na jedan" igra. Zatim treba reći da nije loš dodavač, te da se može izvući i na krilnu poziciju ili odigrati "underlap". Vlašić je, kratko i jasno, idealna polušpica koju već dugo, dugo nismo imali i što je najvažnije savršeno se uklapa u trolist veznih igrača s Modrićem i Brozovićem.

Koliko je to sjajno izgledalo s Vlašićem kao polušpicom i Modrićem kao orkestratorom, vidjelo se protiv Slovačke. Imala je Hrvatska tada sve i optimalnog Modrića, Brozovića i Vlašića, a kada su oni na vrhuncu povuku i ostatak momčadi i odmah je lakše igrati, pa smo tako imali četiri pogotka od četvorice različitih nogometaša, što je rijetkost, ali potvrđuje činjenicu koliko je ovakav sustav unio elana u cijelu reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

13.10.2019., stadion Cardiff City, Cardiff, Wales - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 7. kolo, Wales - Hrvatska. Nikola Vlasic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Promjena sustava?

Jasno je da Dalić neće moći koristiti 4-2-3-1 sustav s Modrićem, Brozovićem i Kovačićem, jer Kovačića bi sada bila grehota staviti na polušpicu, baš kao i Modrića koji s malo sjevernije pozicije od one centralnog veznog, drastično gubi svoje organizacijske i kreacijske sposobnosti. Može pokušati s 4-3-3 sustavom u kojem bi Modrić i Kovačić igrali u sredini, a Brozović bi se valjda malo spustio u međuprostor prema obrani.

S druge strane, može sve ostaviti kako je i bilo i odigrati kao i u prvoj utakmici sa Slovacima kada je Vlašić bio taj koji je odradio ključnu ulogu. No, tko zna hoće li Slovaci ponovo otvoriti onoliko prostora hrvatskim napadačima da se razigraju i rastave im obranu i vezni red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu, sve će ipak ovisiti o izborniku Daliću. Od toga koga će gurnuti u prvu postavu do toga kako će iskoristiti te igrače. Vlašić i Kovačić su vrlo specifični igrači i ne može ih se koristiti na istim pozicijama, odnosno polušpici Kovačića ili Vlašića na centralnoj, a ujedno su prevažni i prezanimljivi igrači da bi ih se tek tako ignoriralo.

Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo