CATENACCIO JE IZAŠAO IZ MODE: / Kako je atraktivna igra prepuna golova zamijenila slavni talijanski bunker

Image
Foto: AFP

Već je prošle sezone Serie A okončana s prosjekom od čak 2,96 golova po utakmici, vjerovali ili ne, najvišim od svih 'liga petice'.

26.10.2017.
13:15
AFP
VOYO logo

Nije ta promjena došla s ovom sezonom, ali u posljednje je vrijeme ova tema često u središtu pažnje, možda ponajprije zbog Napolija i njegova trenera Maurizija Sarrija, iznimno hvaljenog i kreativnog stručnjaka pod čijim se vodstvom na San Paolu igra sjajan nogomet. Već je prošle sezone Serie A okončana s prosjekom od čak 2,96 golova po utakmici, vjerovali ili ne, najvišim od svih 'liga petice'. Najbolji je to prosjek za talijansku ligu u ovom stoljeću, ali ni ova sezona ne zaostaje puno i lako je moguće da će do kraja biti i ispred prošle. U dosad odigranih 99 utakmica u Seriji A postignuto je 289 pogodaka, odnosno 2,92 po utakmici. Samo za usporedbu, u tri sezone od 1979. do 1981. godine u Italiji su u prosjeku padala manje od dva gola po utakmici.

Napolijev goropadni trojac

Nereo Rocco, čovjek koji je tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća izmislio talijanski 'catenaccio', izrazito defenzivan stil igre, i Helenio Herrera, trener koji ga je usavršio i proslavio s Interom, na današnji bi nogomet u Seriji A vjerojatno gledali s gađenjem. No, navijači se sigurno ne žale, a i klubovi imaju koristi jer je talijanska liga ponovno vrlo privlačna svjetskim medijima, a samim time se i sponzori lakše lijepe za takav proizvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što smo spomenuli, simbol novog mentaliteta talijanskog nogometa je Napoli koji je prošlu sezonu okončao s 94 postignuta gola, a u deset je ovosezonskih kola na 29 zabijenih pogodaka. Nije, doduše, i najefikasniji u ovom trenutku jer ga je prestigao Allegrijev Juventus s deset golova u posljednja dva kola (31).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ofenzivno orijentirani Napoli predvodi sjajan napadački trojac Insigne - Mertens - Callejon, a iza njihovih leđa ordinira kapetan Marek Hamšik koji također ima puno slobode. Posebna je priča Mertens koji je 'eksplodirao' pod Sarrijevim vodstvom pa je prošlu sezonu završio s 28 golova, a u aktualnoj je na devet pogodaka u deset nastupa.

Vrlo otvoreno igra i Juventus s Mandžukićem, Dybalom, Cuadradom i Higuainom, a na istom je tragu i Lazio koji je u deset kola 26 puta tresao suparničke mreže, od čega polovica golova otpada na probuđenog Ciru Immobilea, trenutno prvog topnika lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo sedam puta 0-0

U takvoj situaciji u kojoj naglasak više nije na čvrstim obranama, na bunkeru po kojem su Talijani bili toliko poznati, u ovotjednom su kolu postignuta čak 34 gola u deset utakmica. Zanimljivo je primijetiti i da je u dosad odigranih 99 utakmica samo sedam puta rezultat bio 0-0.

Atraktivnosti i zanimljivosti lige pridonosi i njezina ovosezonska izjednačenost. Juventus više nije usamljen, uostalom tek je na trećem mjestu u ovom trenutku. Ispred njega su razgoropađeni Napoli i probuđeni Inter koji djeluju kao ozbiljni konkurenti za naslov, a i Lazio Simonea Inzaghija djeluje kao momčad koja bi se mogla uključiti u utrku. U svakom slučaju, nećete požaliti ako, slučajno ili namjerno, prebacite na pokoju utakmicu Serie A jer Italija je ponovno dom dobrog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo