ćiro u rtl-u danas /

'Čačića ne treba mijenjati, izuzetna smo reprezentacija i samo treba ostati miran, no HNS mora misliti na navijače'

Hrvatska reprezentacija izgubila je od Turske 0-1. Dobra je vijest da s prvog mjesta čeka listopadski rasplet, a loša da bi se moglo dogoditi da Vatreni kao najlošiji drugoplasirani NE odu ni u play-off!

6.9.2017.
19:01
VOYO logo

Pred svojih 30 tisuća navijača, još jednom Turci su se pokazali majstorima za šok završnice kada igraju s Hrvatskom - iako su jedna od najkaotičnijih  reprezentacija, u kojoj vlada samovolja. Pred vatrenima, i dalje pod vodstvom izbornika Ante Čačića, još dvije utakmice - pobijede li u obje do kraja kvalifikacija, idu izravno na Svjetsko prvenstvo. 

Pitanje je - imaju li ovakvom igrom šanse za tri boda s Ukrajinom i još tri s Finskom.

U studiju nam se pridružio izbornik koji je 'vatrene' na SP-u u Francuskoj 1998. odveo do bronce, Miroslav Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Blaževiću, gdje je nestala ta ubojitost i vatreni naboj? 

Ne bih rekao da je naboj nestao. To je ono što zabrinjava, da su oni ipak napravili jedan izuzetan napor, mislim da kapetana Modrića nikad nisam vidio u tako dobrom izdanju, tako efikasnog, tako svježeg, tako ubojitog. Izostali su golovi. Navijači su s razlogom nezadovoljni jer nije bilo za očekivati da ćemo izgubiti od Turske koja je objektivno slabija ekipa. Ali, činjenica je da smo stvorili mnogo prigoda i utakmica je bila zaista dobra. Ja nisam za smjenu Čačića, ali mora se pripremiti bolje nego sada, jer njegove izmjene su kompromitirale koheziju koja je ekipa dotad imala. Ipak, imamo šanse ići u Rusiju, i ja sam imao neprilike kakve ima danas Čačić. Baš u Ukrajini sam trebao izboriti Svjetsko prvenstvo, pa eto neka se to i sad ponovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, slažete se s predsjednikom Šukerom, Čačić treba ostati na klupi? 

Čačić će ostati bez obzira što Ćiro mislio. Ali upozoravam Čačića jer on je počeo vjerovati da je velik trener, i to je jedan veliki hendikep. On mora imati odgovornost, mora imati svijest neophodne analize, pretpostavki svega što bi se moglo dogoditi. Danas kad sam u mirovini, mogu reći jednu istinu. Najvažniji čovjek nogometne ekipe je trener, u ovom slučaju izbornik. 

Ali nemala je vrijednost naših igrača koji su, složit ćete se samnom, izuzetni. Za njih se otimaju veliki svjetski klubovi,  što se događa na terenu? Gdje je nestala povezanost između trenera i igrača? 

Čujte, on je već dosta dugo s ekipom, no njegov rukopis se ne prepoznaje. To ne može tako, on se mora opredijeliti za jednu koncepciju koja je adekvatna njihovim kapacitetima. Jer Hrvatska je sigurno jedna od najboljih nogometnih ekipa na svijetu po koncentraciji talenata. I on, i Šuker i Mamić, svi koji upravljaju reprezentacijom, misle da će to doći samo po sebi. Šukerove izjave nakon utakmice nisu dovoljne. Moraš imati svijest prema onima koji su najvažniji, a to su navijači. Njihovo razočaranje je za očekivati, ali mislim da nema mjesta panici. Situacija je zabrinjavajuća, ali mi imamo takve kapacitete da bi morali biti spokojni. Ovo je famozna ekipa, Hrvatska pripada najvećoj eliti nogometnih reprezentacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne uspiju, tko će biti odgovoran za to?

Apsolutno Mamić, Šuker i naravno Čačić, iako nije on kriv što su ga postavili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojevremeno ste se nudili za razne savjete svima koji su u nevolji što se tiče reprezentacije, je li vas itko zvao? Koji biste savjet sada dali za utakmice s Ukrajinom i FInskom? 

Hvala vam što ste me to pitali. Ispričavam se gledateljima što negativistički pristupam svemu, ali to je zato što sam ljubomoran. Nije mi išlo u glavu sad kad sam u mirovini, da se prije sedam godina ova dvojica šefova, pogotovo Mamić, nisu sjetili da uzmu Ćiru kao nekog savjetnika. Savjet - glave skupa, treba ići dalje, radnici su uz nas.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo