BUNDESLIGA PREDSTAVILA KOVAČA U 10 TOČAKA: / Kako je sin hrvatskih imigranata iz BiH postao trener Bayerna?

Image
Foto: AFP, PATRIK STOLLARZ

Na službenoj stranici Bundeslige objavljen je tekst s deset stvari koje morate znati o Kovaču.

17.4.2018.
20:22
AFP, PATRIK STOLLARZ
VOYO logo

Ne treba posebno napominjati koliko je velika stvar biti trener Bayerna. Riječ je o jednom od najvećih svjetskih nogometnih klubova stoga je jasna pozornost koju je već počeo dobivati bivži kapetan i izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač. Nekadašnji veznjak njemačkog velikana sada je predsatvljen na službenoj stranici Bundeslige i to u deset točaka.

Njemački Hrvat

Želimo njemačkog trenera govorili su u Bayernu dok su tražili Heynckesovog nasljednika. Kako je onda bivši hrvatski reprezentativac dobio užarenu stolicu u Münchenu? Pa, on je rođen i odrastao je u Berlinu u obitelji hrvatskih imigranata iz BiH, koja je u to vrijeme još bila dio Jugoslavije. Jeste li još s nama? Dat ćemo vam trenutak da pogledate kartu, našalili su se. Navode kako je Kovač mogao igrati za Njemačku, Hrvatsku i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga, on je Nijemac i idealni kandidat za ono što su Hoenes i Rummenigge tražili".

Herthino dijete

Dečki iz Berlina, Niko i njegov brat Robert odrasli su predgrađu gdje su prve nogometne korake napravili Jerome i Kevin-Prince Boateng. Hertha Zehlendorf je jedan od njegovih prvih klubova. Kovač je slijedio stope Pierrea Littbarskog, iz kluba koji je proizveo i Antonija Rudigera, Johna Brooksa i Christiana Ziegea. Za Herthu je upisao 242 nastupa, a onda je krenuo u svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rummeniggeov učenik

Nadalje, navode da mu je idol bio Rummenigge te da je poster budućeg šefa držao na zidu. Nakon pet godina u Bayeru i Hamburgu ostvario mu se san te je 2001. dobio poziv Bayerna. U prvoj sezoni osvojio je Interkontinentalni kup, a onda i dvostruku krunu, Bundesligu i kup. Pokazalo se da se kockanje isplatilo i klubu i njemu. Kovač je tek treći bivši igrač koji se u Bayern vratio kao trener nakon Franza Beckenbauera i Jurgena Klinsmanna. Isto tako Bayer su već već vodila dvojica Hrvata, Zlatko Čajkovski i Branko Zebec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fan krila

Kovačeva je najdraža formacija 3-5-2. Voli igrati s krilima, Tako je 2017. rekao da mu srce kuca brže kad na terenu vidi Riberyja i Robbena. Samo nekoliko minuta nakon što je objavljeno da je Kovač novi trener stigla je informacija da će dvojac dobiti nove ugovore.

Međunarodno iskustvo - treći na SP-u

Kovač još nije vodio momčad u europskom natjecanju, ali ima ogromno igračko iskustvo na međunarodnoj sceni. Igrao je za Hrvatsku 12 godina, ima 83 nastupa, sudjleovao je na četiri velika natjecanja, bio je kapetan na SP-u u Njemačkoj, kapetan i kasnije izbornik mlade i seniorske reprezentacije. Francusku 1998. je propustio zbog ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niko, Ivan i Luka

Ovo možda zvuči kao sapunica, ali njih su trojica predvodili vezni red Hrvatske na Euru 2008. Kovač je na poziciji defanzivnog veznog omogućio Modriću i Rakitiću da pokažu svoju magiju. Bila je to odlična formula. Vatreni su osvojili skupinu, ali su u četvrtfinale ispali od Turske na penale. Poslije toga je otišao u reprezentativnu mirovinu.

Trener

U Red Bull Salzburg je došao 2006., a nakon što je završio karijeru ostao je tamo kao pomoćni trener. Potom je preuzeo mladu hrvatsku reprezentaciju, a ubrzo je stigao poziv iz A reprezentacije, koju je vodio na SP-u u Brazilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratska ljubav

Niko će u Bayern doći s mlađim bratom Robertom, koji je uz njega veći dio života i karijere. Igrali su zajedno u Leverkusenu, Bayernu i Hrvatskoj, a ostali trenerski duo od U21 hrvatske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek mi je čuvao leđa, i sada je tako. Dobro se razumijemo i surađujemo, naša suradnja ne može biti bolja", rekao je Kovač za FIFA-u.

Skromnost

Kovač zna kako se pobjeđuje - pa igrao je za Bayern - ali zna i kako se gubi. S Eintrachtom je jedva izborio ostanak u Bundesligi, a onda tješio uplakane igrače Nurnberga, suparnika u play-offu za ostanak. Zbog toga je dobio nagradu za fair play njemačkog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjeni narodi Frankfurta

Rođen u Berlinu kao sin hrvatskih imigranata je primjer uspješne integracije, predvodi svoju momčad koja ima iste vrijednosti.

"Ovo nije Brexit ili Fraxit, ne zanima nas politika. Mi igramo nogomet. Oni koji su najbolji će igrati, neovisno o godinama, izgledu, jesu li Nijemci ili ne", izjavio je Kovača koji vodi momčad s igračima 17 različitih nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tomu sve ih je uvjerio da pričaju istim jezikom, i na terenu i izvan njega. Odluka da izbaci klupsku legendu Alexandera Meira izazvala je napetosti 2016., ali momčad je pokazala da je Kovač bio u pravu.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo