BOLI GLAVA: / Evo koliko je Hrvatska morala platiti zbog navijačkih nereda u zadnjih pet godina!

Image
Foto: AFP

Hrvatski nogometni savez (HNS) je u posljednjih pet godina platio više od 700.

13.6.2015.
17:13
AFP
VOYO logo

Utakmica u Splitu igrana je bez nazočnosti navijača, što je bila kazna HNS-u zbog izvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom, spremni" za vrijeme kvalifikacijskog dvoboja protiv Norveške odigranog 28. ožujka u Zagrebu. Uz to, HNS je morao platiti i 55.000 eura kazne.

Na Euru 135.000 eura

Navijački neredi na tribini milanskog stadiona Giuseppe Meazza za vrijeme dvoboja Italije i Hrvatske odigranog 16. studenog 2014. koštali su HNS 80.000 eura, uz zatvaranje dijela stadiona na već spomenutoj utakmici protiv Norveške. Isti je iznos Savez uplatio u UEFA-inu blagajnu zbog bakljade i rasističkih povika na utakmici Hrvatske i Italije na Euru 2012. u Poljskoj. HNS je ukupno na ime kazni za tri utakmice odigrane na tom Europskom prvenstvu platio 135.000 eura; protiv Španjolske je kazna bila 30.000 eura, a protiv Irske 25.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukasti križ koji se pojavio na splitskom travnjaku u petak nije prvi viđen na Poljudu. Za vrijeme posljednjeg kvalifikacijskog dvoboja što ga je Hrvatska igrala u Splitu, 3. lipnja 2011. protiv Gruzije u sklopu kvalifikacija za Euro 2012., na tribini poljudskog stadiona istaknuta je bijela zastava sa zloglasnim nacističkim obilježjem, što je HNS stajalo 75.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasizam i baklje

Tek nešto manje, 72.500 eura, iznosila je kazna za paljenje baklji i navijački rasizam za vrijeme četvrtfinalne utakmice Eura 2008. u kojoj je Hrvatska doživjela jedan od najbolnijih poraza u svojoj povijesti, kad je ispala na jedanaesterce od Turske, prethodno primivši izjednačujući pogodak u posljednjoj sekundi produžetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijački neredi za vrijeme kvalifikacijskog ogleda s Bugarskom kažnjeni su sa 60.000 eura, a zbog divljanja na tribinama i prekida utakmice s Maltom u La Valetti 2005. godine plaćeno je 45.000 eura. Iznos kazne od 42.000 eura bio je najčešći transfer s računa HNS-a na onaj Europske nogometne asocijacije, a plaćen je 2006. zbog propusta u organizaciji utakmice s Engleskom, potom 2013. zbog neprimjerenog skandiranja na utakmici sa Srbijom te iste godine zbog loše organizacije na utakmici s Belgijom.

Slijedi nova stroga kazna

To su samo one najveće kazne. S obzirom na učestalost ponavljanja, čelnici Saveza s pravom se pribojavaju što će reći Disciplinska komsija UEFA-e za poljudsku sramotu, pa ne čudi današnja izjava povjerenika za sigurnost u HNS-u Zorana Cvrka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nesumnjivo ćemo opet biti strogo kažnjeni."

Ako sve ostane na novčanoj kazni i utakmicama bez nazočnosti gledatelja, a bez oduzimanja bodova ili čak i isključivanja iz kvalifikacija, HNS će moći reći da je dobro prošao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo