ARSENALOV NOGOMETAŠ ŠOKIRAO DETALJIMA IZ PRIVATNOG ŽIVOTA: / 'Oca su mi premlaćivali u jugoslavenskom zatvoru'

Image
Foto: AFP

The Guardian započinje tekst rečenicom kako je to priča koja je oblikovala tog Arsenalovog nogometaša i zapalila plamen žestine koji u njemu gori.

20.11.2017.
16:51
AFP
VOYO logo

U uvodu teksta o 25-godišnjem švicarskom nogometnom reprezentativcu objašnjava se da je Xhaka takav, nalik svom ocu Ragipu koji je proveo tri i pol godine proveo iza rešetaka u statusu političkog zatvorenika u Jugoslaviji.

"Koliko ja znam, prvi su mu mjeseci u zatvoru bili OK, ali onda su počela premlaćivanja", započeo je nogometaš čiji je otac u zatvoru završio 1986. u dobi od 22 godine nakon demonstracija protiv vlasti u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđen na šest godina, dnevno je smio izaći na zrak deset minuta.

"Mene kao njegovog sina ta priča duboko dira, u srcu mi je. Katkad ga pitam da mi ju ponovno ispriča i još uvijek ne znam je li mi rekao sve detalje. Uvijek u toj priči postoje tihi trenuci u kojima osjetim da je nešto progutao i da nije izbacio svu istinu. Možda svoju djecu želi poštedjeti sve te tuge. Bio je ponosan Kosovar i smatrao da kosovski narod ima pravo postojanja. Branio je svoja prava, osnovna demokratska prava, poput prava na glasovanje. Ne samo on. I drugi su zatvarani njegov ujak također godinama prije toga. On je dobio 15 godina kazne. Bilo je to strogo politički. Otac je ispitivao: "Zašto mi nismo ovdje demokrati? Zaslužujemo biti demokrati i zaslužujemo da nas se čuje", nastavio je opisivati u Baselu 1992. godine rođeni Arsenalov veznjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Arsenal's Swiss midfielder Granit Xhaka passes the ball during the English Premier League football match between Chelsea and Arsenal at Stamford Bridge in London on September 17, 2017. / AFP PHOTO / Ben STANSALL / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /

'Da bi se moglo shvatiti tko je Xhaka, potrebno je shvatiti iz kakve obitelji dolazi, koliko su patili, kako sve to izdržali i naporno radili da bi uspjeli. Njegove su vodilje lojalnost i poštovanje, kada se nečemu preda čini to dušom i tijelom poput oca i majke Eli.

"Ono što najbolje otkriva kakvi su moji roditelji je podatak da su započeli vezu samo tri mjeseca prije no što mi je otac zatvoren. Silno poštujem majku. Nikada nisam čuo da je neka žena u toj dobi provela s muškarcem tri mjeseca i potom ga čekala tri i pol godine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što mu je otac pušten iz zatvora prije odsluženja kazne, Xhakini roditelji emigrirali su u Švicarsku 1990. gdje im je i rođen prvi sin Taulant. Osamnaest mjeseci kasnije na svijet je došao Granit, danas član Arsenalove nogometne momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo