IZNIMAN USPJEH / Alžir slomio Senegal i drugi put u povijesti osvojio prvenstvo Afrike

Image
Foto: AP Images

Pogodak odluke zabio je Baghdad Bounedjah u drugoj minuti utakmice

20.7.2019.
7:36
AP Images
VOYO logo

Nogometna reprezentacija Alžira pobijedila je Senegal 1:0 i po drugi put u povijesti osvojila naslov afričkog prvaka, a rekorder je Egipat sa sedam naslova. Pogodak odluke zabio je Baghdad Bounedjah u drugoj minuti utakmice.

Egipat je rekorder sa sedam naslova afričkog prvaka, dok je na drugom mjestu Kamerun s pet titula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gana je četiri puta osvojila afrički Kup nacija, Nigerija tri puta, po dvije titule imaju Obala Bjelokosti, Alžir i DR Kongo, a još osam zemalja (Zambija, Tunis, Sudan, Alžir, Etiopija, Maroko, Južna Afrika, Kongo) je slavilo po jednom.

Najbolji strijelac u povijesti afričkih prvenstva je Kamerunac Samuel Eto'o sa 18 golova. Laurent Pokou iz Obale Bjelokosti je zabio 14 golova, a Nigerijac Rashidi Yekini 13 pogodaka. Egipćanin Hassan El Shazly je zabio 12, a Kamerunac Patrick Mboma, Egipćanin Hossam Hassan i Bjelokošćanin Didier Drogba po 11 golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše pogodaka na jednom prvenstvu zabio je zairski napadač Ndaye Mulamba koji je na Kupu nacija 1974. zabio devet golova.

Egipćanin Ahmed Hassan i Kamerunac Rigobert Song rekorderi su sa po osam nastupa na afričkim prvenstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod igrača najviše titula, po četiri imaju Egipćanin Essam El Hadary i Ahmed Hassan.

Najuspješniji treneri su ganski stručnjak Charles Gyamfi i njegov egipatski kolega Hassan Shehata sa po tri naslova prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuz Herve Renard jedini je trener koji je afričko prvenstvo osvojio s dvije različite reprezentacije. To mu je uspjelo na klupi Zambije (2012) i Obale Bjelokosti (2015).

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo