Afrički nogomet / Afrički kup nacija sažet u jednoj utakmici: Stampedo navijača, golman-igrač, gol s 35 metara i sudački previd

Image

Najmanje je šestero ljudi poginulo u stampedu navijača na stadionu Olembe u glavnom kamerunskom gradu Yaoundeu u ponedjeljak.

25.1.2022.
10:41
VOYO logo

Nezemaislivu utakmicu mogli smo gledati u ponedjeljak na Afričkom kupu nacija između Kameruna i Komorija. Sav raskoš Aričkog nogometa kao da se skupio u jednu utakmicu koja je nažalost imala tragičan početak.

Nakon niskog odaziva tijekom prvog kruga utakmica na novim stadionima sagrađenima za najvažniji afrički nogometni turnir, kojemu je Kamerun domaćin po prvi puta od 1972., kamerunske su vlasti otvorile vrata stadiona, organizirale masovni prijevoz te, kako bi privukle navijače, dijelile besplatne karte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapacitet stadiona u Yaoundeu trebao je biti ograničen na 48.000, a na utakmicu uoči koje je došlo do stampeda ušlo je više od 50.000 ljudi.

To je rezultiralo s 40 ozljeđenih i najmanje šestero mrtvih navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrač bio primoran stati na gol

Kamerun je pobjedio Komore 2:1 golovima Toko Ekambija i Aboubakara te se očekivano plasirao u četvrtfinale. No glavna priča nogometnog dijela ove utakmice su  Komori i njihova junačka predstava protiv domaćina turnira.

Na Kupu nacija je koronavirus također veliki problem, baš kao i na rukometnom Euru, a Komori su uoči utakmice ostali bez sva tri golmana. Na gol je morao stati lijevi bek Chaker Alhadhur, a već u 7. minuti ostali su s igračem manje nakon što je Abdou dobio crveni karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Iako se očekivalo da će ih Kamerun pregaziti, Komori su se doslovno junački branili cijelu utakmicu, a Alhadhur je upisao nekoliko sjajnih obrana. Nije mogao ništa kod golova Toka Ekambija u 29. i Aboubakara u 70. minuti, ali najbolji trenutak susreta dogodio se u 81. minuti.

Image

Gol s 35 metara

Komori su izborili slobodan udarac na 35 metara od gola i nitko, a osobito kamerunski golman Andre Onana, koji iz nepoznatih razloga nije stavio nijednog igrača u živi zid, nije očekivao ono što je uslijedilo. Svi su očekivali ubačaj, ali je Youssouf M'Changama fantastičnim udarcem zabio izravno u rašlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premoreni igrači Komora pokušali su do kraja stisnuti i izboriti produžetak, što bi bila apsolutna senzacija, ali nisu uspjeli. U cijelu ovu predstavu upleo se i sudac koji je svirao kraj utakmice deset sekundi prije kraja u trenutku kada su igrači komora trčali u izglednu kontru tri na dva. Kamerun će u četvrtfinalu igrati protiv Gambije, koja je s 1:0 pobijedila Gvineju.

Gol možete pogledati OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo